Fransa: Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırıyoruz ancak bazı şartlarımız var

DünyaGündem

🔴 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplantısında Gazze ve Suriye tartışıldı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot, “Avrupalı ortaklarımızla birlikte Suriye’ye yardım etmeye hazırız. Ayrıca Fransa, şartlı olarak yaptırımları kaldırmaya başlıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Salı günü Orta Doğu’daki durumu görüşmek üzere toplandı. 71 ülkenin katıldığı toplantıya Fransa Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot başkanlık etti.

Toplantı, 18 Mart’ta ateşkesin bozulmasının ardından İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarını yoğunlaştırmasının ardından gerçekleştirildi. İsrail ordusunun çatışmaları yeniden başlatmasından bu yana 2 bin 200’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 5,800 kişi de yaralandı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı abluka da Gazze’nin 2,1 milyonluk nüfusu üzerinde ciddi etkiler yaratarak, zaten vahim olan insani krizi daha da derinleştirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi’ndeki oturuma katılarak iki devletli çözümün çöküşün eşiğinde olduğu uyarısında bulundu. Yorumlar, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın pazartesi günü Gazze’de devam eden ablukayla ilgili duruşmaları başlatmasının ardından geldi.

‘İki devletli çözüm geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaştı’

“İki devletli çözüm geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaştı. Uluslararası toplumun sürekli işgal ve şiddeti önleme sorumluluğu vardır” diyen Guterres, Konsey’deki büyükelçilere çözümün uygulanmasını sağlamak için acil adımlar atılması gerektiğini de vurguladı.

Ayrıca İsrail ordusunun ablukası nedeniyle Gazzelilerin içine itildiği insani koşulların, halkı hayati önem taşıyan yardım, ilaç ve temel ihtiyaç maddelerinden yoksun bırakmaya devam ettiği konusunda da uyarıda bulundu. Guterres, gelecekteki herhangi bir barış için güçlü bir temel sağlamak üzere coğrafi gerçeklerin korunması gerektiğini kaydetti. BM Başkanı, Batı Şeria’da artan yerleşimci şiddeti ve genişlemesi konusunda da alarm verdi.

‘Gazze gelecekteki Filistin devletinin ayrılmaz bir parçasıdır’

Guterres ayrıca, Güvenlik Konseyi’nin Gazze’nin yüzölçümünü azaltacak eylemler de dahil olmak üzere bölgenin toprak ya da demografik bütünlüğünü değiştirmeye yönelik her türlü girişimi uluslararası hukuk çerçevesinde reddettiğini açıkladı ve Gazze Şeridi’nin gelecekteki Filistin için büyük önem taşıdığını savundu.

Guterres, “Gazze gelecekteki Filistin devletinin ayrılmaz bir parçasıdır ve öyle kalmalıdır” dedi.

Ateşkesin yeniden başlatılması çağrısı 

Toplantıda Filistin’in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Riyad Mansour da söz aldı. Mansour, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kısa bir süre önce iki devletli çözümün “İsrail’in yok edilmesi” anlamına geldiğini söylemesinin ardından başbakanı “hayalperest” olarak nitelendirdi.

Mansour, “Bu konseyin kararları ve Filistin’in bölünmesiyle İsrail devletinin kurulduğu Birleşmiş Milletler kararları uyarınca İsrail ile yan yana yaşayan bağımsız bir Filistin devletinin peşinde koşmak bir şekilde İsrail’in yıkımının peşinde koşmak mıdır? Bu mantıklı mı? Saçmalık” dedi.

Filistinli diplomat ayrıca, sivillerin çektiği acıların sona erdirilmesi için ateşkesin derhal yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’ye daha yumuşak bir yaklaşım sergilediğini belirterek, “Amerika Birleşik Devletleri, Gazze’ye gıda ve ilaç girişini güvence altına almak için bastırıyor” dedi

İsrail ve Şam iktidarı yetkilileri bir birini suçladı

Toplantıda Suriye’de ele alındı.

İsrail ve Suriye geçiş hükümetinin yetkilileri, Suriye’nin bileşenleri konusunda birbirlerini suçladı.

İsrail, Suriye geçici hükümetinin Dürziler, Kürtler, Aleviler ve Hristiyanlar için tehlikeli olduğunu söylerken, Şam İsrail’in bu toplulukları kendilerine karşı kullandığını savundu.

Suriye hükümetinin geçiş hükümetinin Dışişleri Bakanı Esad Şeybani, dış müdahaleyi kabul etmediklerini belirterek, “Sayın Başkan, Hristiyanlar, Kürtler, Aleviler ve ayrıca Dürziler ve Araplar, yabancı müdahaleyi kabul etmeyeceğimiz ve İsrail’in uygulamalarını reddettiğimiz konusunda tamamen hemfikirdir. Suriye’yi bölmeyi ve istikrarsız bırakmayı amaçlayan İsrail’in medya kampanyalarında kullanılmayı reddediyorlar. Hatta sürekli görüştüğümüz Suriyeli Yahudiler bile bu tür plan ve politikaları reddediyorlar” dedi.

‘Şam iktidarı komşu devletler ve topluluklar için tehlikeli’

İsrail ise Şaybani’nin sözlerine karşılık, Suriye geçici yönetiminin ve özellikle önemli pozisyonlara atanan kişilerin komşu devletler ve topluluklar için tehlikeli olduğunu söyledi. İsrail’in Birleşmiş Milletler Temsilci Yardımcısı Jonathan Miller, bu kişilerin cihatçı gruplarla bağlantılı olduğunu belirterek şunları ekledi:

“Bazıları dünyanın en vahşi terör ağlarına bağlı olan radikal gruplar, çöküş dönemlerinde sıkça olduğu gibi, toprak ve nüfusu kontrol ediyorlar. Suriye’nin en savunmasız toplulukları içeriden yerinden edildi. Suriye’nin dini ve etnik toplulukları korumasız kalıyor; Hristiyanlar, Dürziler, Kürtler, Ezidiler gibi toplulukların hepsi yıkılmış bir devlet ile gezgin milisler arasında sıkışmış durumda. Ayrıca, Suriye’de devam eden karışıklığa neden olan sorunları görmezden gelemeyiz. Orada, geçmişte cihatçı olan bazı kişiler kilit pozisyonlara atandı ve bunlar geçici hükümet ve onlara bağlı silahlı gruplardan geliyorlar. El Kaide, IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütlerine bağlı olan bu kişiler, şimdi bölgenin huzurunu bozabilecek ve aralarında İsrail’in de bulunduğu komşu devletlerin güvenliğini tehdit edebilecek askeri altyapının komutasını yürütüyorlar.”

Fransa: Yaptırımları kaldırmaya hazırız

Fransız Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot, Avrupalı meslektaşlarıyla birlikte Suriye üzerindeki yaptırımları şartlı olarak kaldırmaya hazır olduklarını söyleyerek şöyle devam etti:

“Avrupalı ortaklarımızla birlikte Suriye’ye yardım etmeye hazırız. Ayrıca Fransa, şartlı olarak yaptırımları kaldırmaya başlıyor. Geçiş sürecine saygı gösterilmeli ve korunmalı, ayrıca etnik, dini veya cinsiyet bağları gözetilmeksizin tüm Suriyeli erkek ve kadınların hakları korunmalıdır. Teröre karşı etkili ve kararlı mücadele de sürdürülmelidir ve bunu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kürsüsünden bir kez daha söyleyeceğim: Beşar Esad rejimi tarafından işlenen vahşi suçlar unutulmamalıdır.”

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı ile bir toplantı düzenledi ve toplantıdan sonra yazılı bir açıklama yaptı.

Antonio Guterres, Suriye Dışişleri Bakanı ile etnik ve dini grupların haklarının korunması, bağımsız ve demokratik bir devletin barışçıl bir şekilde inşa edilmesinin öneminin konuştuğunu söyledi.

/Euronews-Rudaw- İlke TV/

İlginizi Çekebilir

İsrail Suriye’ye ‘Dürzilere yönelik saldırıyı önlemek’ amacıyla hava saldırısı düzenledi
Almanya: Sosyal Demokrat Parti, Hristiyan Birlik partileriyle koalisyon anlaşmasını onayladı

Öne Çıkanlar