Gürcistan halk ‘yabancı ajan yasa tasarısına’ karşı direnmeye devam ediyor 

DünyaGündem

On binlerce kişinin “yabancı ajan yasa tasarısını’’ protesto etmeye devam ettiği Gürcistan’da çevik Kuvvet Polisleriyle halk karşı karşıya geldi. 

BBC Word’te yer alan haber göre dün gece protestolar Gürcistan parlamentosunun önünde devam etti. Gece boyu süren protestolar, tartışmalı yasanın geçmesini engellemek için sabaha kadar devam etti.

Tiflis’te parlamento önünde protestocularla yaşanan gerginlik sonrasında güvenlik güçleri kısmen geri çekildi.

Protestocular gözlemcilerin “Rusya yasası” olarak tanımladığı tartışmalı “yabancı ajan yasa tasarısına’’ karşı çıkıyor.

Tasarıya ilişkin son oylamanın Salı günü yapılması planlanıyor.

Bu sabah, Gürcistan Rüyası partisini yöneten milletvekilleri yasayı acil olarak parlamento komisyonun onayına sundu. Ve tasarı sadece 67 saniyede onayladı.

Üçüncü ve son kez okunması beklenen tasarı, yabancı fon alan sivil toplum kuruluşlarını ve bağımsız medyayı hedef alıyor.

Protestocular, yasanın hükümet tarafından muhalefeti bastırmak için kullanılmasından ve Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne katılma umutlarına zarar vermesinden endişe ediyor.

On binlerce gösterici geceyi Tiflis parlamento binasının önünde, karanlık saatlerde yağmur yağarken dans ederek geçirdi.

Pazartesi günü güneş doğduğunda, oturum öncesinde gelen iktidar partisi milletvekilleri “köleler” ve “Ruslar” sloganlarıyla protesto edildi. 

Göstericilerin, yasa koyucuların yeni yasayı çıkarmak için parlamento binasına girmesini engellemelerini önlemek amacıyla binaya kalkanlı ve tazyikli su dolu polis sıraları yerleştirildi.

Rusya devlet ajanslarının Gürcistan İçişleri Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre, protestolarda tutuklanan 20 kişi arasında iki ABD vatandaşı ve bir Rus yer alıyor.

Protestocular, milletvekillerinin tasarıyı oylamadan önce yeniden düşünmeye teşvik etmek amacıyla parlamento oturumu boyunca gürültü çıkarmayı planlıyorlar. 

Tasarıya karşı çıkanlar, tedbirlerin 2012 yılında kabul edilen Rus mevzuatından ilham aldığını ve bu yasanın o tarihten bu yana Kremlin’i eleştiren kişilere karşı baskı uygulamak için kullanıldığını söylüyor.

Önerilen bu yasa, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasının yurt dışından gelmesi durumunda sivil toplum gruplarını ve medyayı “yabancı bir gücün çıkarlarına hizmet eden kuruluşlar” olarak fişleme olanağı veriyor. 

İktidardaki Gürcistan Rüyası partisi, tedbirin şeffaflığı artıracağını ve Gürcistan’ın egemenliğini savunacağını söylüyor.

Geçtiğimiz hafta ABD, protestoculara yönelik muameleden “derin rahatsızlık duyduğunu” belirtmiş ve “taciz ve fiziksel saldırı” haberleri karşısında bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Gürcü halkının “Avrupalı ​​bir gelecek” istediğini söyledi ve yasa koyucuları “Avrupa yolunda ilerlemeye” çağırdı.

AB Aralık ayında Gürcistan’a aday statüsü verdi, ancak tasarının blok içinde daha fazla ilerlemeyi tehlikeye atabileceği konusunda uyardı.

İlginizi Çekebilir

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Irak Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi
Endonezya’da toprak kayması: Ölü sayısı 37’ye yükseldi

Öne Çıkanlar