Hollanda 425 bin Nazi iş birlikçisinin listesini yayınladı

DünyaGündem

🔴 Hollanda, ülkenin İkinci Dünya Savaşı’ndaki işgali sırasında Nazilerle iş birliği yaptığından şüphelenilen yaklaşık yarım milyon Hollandalının isimlerinin yer aldığı bir veri tabanı yayınladı…

‘Mahkemede Savaş’ projesi, Alman işgal güçleriyle birlikte çalıştıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan ve çoğunluğu Hollanda vatandaşı olan yaklaşık 425.000 kişiyi listeliyor. Liste ilk kez kamuoyu ile paylaşıldı.

Veri tabanına dahil edilen kişilerden 150.000’den fazlası mahkemeye çıkmış ve farklı cezalara çarptırılmıştır.

Bu soruşturmaların kayıtlarına daha önce sadece Lahey’deki Hollanda Ulusal Arşivlerini ziyaret eden araştırmacılar ulaşabiliyordu.

Araştırma grubu Huygens Enstitüsü, Adalet, Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları tarafından desteklenen bir proje kapsamında arşivin dijital ortama aktarılmasına yardımcı oldu.

Enstitü web sitesinde yaptığı açıklamada, “Bu arşiv hem şimdiki hem de gelecek nesiller için önemli hikayeler içeriyor,” dedi.

“Dijital erişim olmadan, bu arşiv birçok kişi için, özellikle de genç nesiller için mevcut değildir. Sadece geniş ölçekli ve kolay erişim, savaşın tüm yönlerini içeren bu önemli arşivi güncel tutacak ve geçmişten öğrenmeye devam etmemizi sağlayacaktır.”

Arşivde hüküm giymiş suçluların dosyalarının yanı sıra Alman silahlı kuvvetlerinde görev yapmak üzere kaydolan ve iş birlikçi olarak kabul edilen yaklaşık 20.000 Hollanda vatandaşının dosyaları da yer alıyor.

Ayrıca, Hollanda’nın Nazi yanlısı en büyük siyasi hareketi olan Anton Mussert tarafından kurulan faşist siyasi parti Nasyonal Sosyalist Hareket’in (NSB) üyesi olduğu iddia edilen kişilerin listesi de yer alıyor.

Arşivde ayrıca soruşturma sonucunda masum olduğu anlaşılan kişilerin isimleri de bulunuyor.

Çevrim içi veri tabanında sadece şüphelilerin isimleri yer alıyor ve suçlu bulunup bulunmadıkları ya da Almanlarla ne tür bir iş birliği yaptıklarından şüphelenildiği belirtilmiyor.

Mevcut kurallar uyarınca, arşiv dosyalarını incelemek isteyen kişilerin resmi talepte bulunmaları gerekiyor.

Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kişisel verileri koruyor olsa da, arşivdeki isimlerin büyük çoğunluğunu kapsayan ölmüş kişiler için geçerli değil.

Hollanda Veri Koruma Kurumu, halen hayatta olanlar da dahil olmak üzere listelenen kişilerin dosyalarının, dini aidiyetleri ve siyasi kanaatleri de dahil olmak üzere hassas veriler içerdiğine dikkat çekti.

Hollanda’daki Alman işgali, 1940’taki işgalle başlayıp 1945’te sona eren İkinci Dünya Savaşı boyunca sürdü.

Holokost sırasında 100.000’den fazla Hollandalı Yahudi’nin öldürüldüğü tahmin edilmektedir.

Veri tabanının yayınlanmasının Hollanda’da bazı sancılı tartışmalara yol açması bekleniyor.

Ulusal Arşivler Direktörü Tom De Smet, “İş birliği hala büyük bir travma. Bu konu hakkında konuşulmuyor. Arşivler açıldığında bu tabunun yıkılacağını umuyoruz,” diyor.

Claims Conference tarafından yapılan 2023 anketi, Hollandalı Z kuşağının neredeyse yüzde 25’inin Holokost’u bir efsane olarak gördüğünü, tüm Hollanda vatandaşlarının yüzde 53’ünün ise ülkelerini bir Holokost alanı olarak tanımadığını ortaya koydu.

Bununla birlikte, Hollandalıların yüzde 77’si Holokost’u anma eğitiminin önemine katılıyor.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Özel’den ‘yeni süreç’ açıklaması: Ne tıkayan ne bozan oluruz ama parçası da olmayız
Baerbock: Suriye’de Kürtler için güvenlik garantisinin sağlanması şart

Öne Çıkanlar