BBC: Kuzey Kore silahları Ukrayna’da daha öldürücü bir etkiye sahip

DünyaGündem

BBC Word’tan Jean Mackenzie Kuzey Kore’nin Rusya ordusuna verdiği füzelerin çok daha öldürücü bir silah olduğunu iddia etti.  

Mackenzie haberde Ukraynalı genç kadın silah müfettişi Khrystyna Kimachuk, alışılmadık görünümlü bir füzenin Kharkiv kentindeki bir binaya düştüğü haberini almasıyla başlayan araştırmalar sonu orta çıktığı belirtiliyor.

 Araştırmacı Kharkiv  bir hafta içinde söz konusu füzernin düşmesi sonucu oluşan enkazı başkent Kiev güvenli bir yere getirdi. Enkazı inlemeye başladı. 

Enkazı parçalara ayırdı. Küçük vidalar ve bilgisayar çipleri dahil her parçanın fotoğrafını çekmeye başladı. Bunun bir Rus füzesi olmadığını hemen anlamıştı ama asıl görevi bunu kanıtlamaktı.

Araştırmacı Kimachuk metal yığınının ve fışkıran tellerin arasında iz sürerken Kore alfabesinden minik bir karakteri fark etti. Kabuğun bazı kısımlarına 112 numarası damgalanmıştı. Bu Kuzey Kore takviminde 2023 yılına denk geliyor. Kuzey Kore silahlarının ülkesine saldırmak için kullanıldığına dair ilk somut kanıta baktığını fark etti.

Telefonda bana “Rusya’ya bazı silahlar teslim ettiklerini duymuştuk ama daha önce kimsenin yapamadığı bir şekilde görebiliyordum, dokunabiliyordum, araştırabiliyordum. Bu çok heyecan vericiydi” dedi. 

O tarihten bu yana Ukrayna ordusu, Rusya’nın kendi topraklarına düzinelerce Kuzey Kore füzesi ateşlediğini söylüyor. Bu füzelerle en az 24 kişi öldü ve 70’den fazla kişi ise yaraldı.

Kimachuk, savaşta kullanılan silahları araştıran Conflict Armament Research (CAR) için çalışıyor. Ancak söz konusu füzenin enkazının fotoğrafını çekmeyi bitirdikten ve ekibi yüzlerce bileşeni analiz ettikten sonra dudak uçuklatan bir durum söz konusuydu.

Araştırmanın sonuçlarına göre elektronik parçaların çoğu son birkaç yılda ABD ve Avrupa’da üretilmişti. Mart 2023 gibi yakın bir tarihte üretilmiş bir ABD bilgisayar çipi bile vardı. Bu, Kuzey Kore’nin hayati önem taşıyan silah bileşenlerini yasadışı bir şekilde temin ettiği, bunları gizlice ülkeye soktuğu, füzeyi monte ettiği ve onu gizlice Rusya’ya gönderdiği ve daha sonra da oraya nakledildiği anlamına geliyordu. 

Direktör yardımcısı Damien Spleeters ise “Neredeyse yirmi yıldır ciddi yaptırımlar altında olmasına rağmen, Kuzey Kore’nin silah yapmak için ihtiyaç duyduğu her şeyi olağanüstü bir hızla ele geçirmeyi başarması en büyük sürprizdi” dedi. 

2 Ocak’ta ateşlenen ve araştırmacı Kimachuk’un parçaladığı füze, görünüşe göre Pyongyang’un 700 km’ye (435 mil) kadar hareket edebilen en gelişmiş kısa menzilli füzesi olan Hwasong 11’di.

Ukraynalılar bunların doğruluğunu küçümsemiş olsa da, Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nde Kuzey Kore silahları ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusunda uzman olan Dr. Jeffrey Lewis, bunların Rus füzelerinden çok daha kötü olduğunu söylüyor.

Dr Lewis ise füzelerin avantajının son derece ucuz olmaları olduğunu açıkladı. Bu, daha fazla satın alabileceğiniz ve daha fazla ateş edebileceğiniz anlamına geliyor. 

Bir diğer iddia ise denizaşırı ülkelerde yaşayan Kuzey Koreliler, Hong Kong’da veya diğer Orta Asya ülkelerinde sahte şirketler kuruyor. Ağırlıklı nakit para kullanarak teknoloji satın alıyorlar. Daha sonra bu ürünleri Çin sınırı üzerinden Kuzey Kore’ye gönderiyorlar. 

 

/BBC Word/

İlginizi Çekebilir

Diyanet’ten ‘Bir kuş sütü eksik’ başlıklı haberde geçen “biftekli menü” haberi nedeniyle BirGün’e dava
Fidan: İran-İsrail gerginliği daha büyük bir savaşın habercisi olabilir

Öne Çıkanlar