🔴 İstanbul’da İsmail Beşikci Vakfı’nın 13’üncü kuruluş yıldönümü için etkinlik düzenlendi. 86’ncı yaşına basan Beşikçi’nin doğum gününün de kutlandığı etkinlikte, ünlü sosyoloğun hayatını anlatan “Bizim İsmail” adlı filmin gösterimi yapıldı.
Kürtlerin “Sarı Hoca” olarak tanıdığı ünlü sosyolog-yazar İsmail Beşikçi adına kurulan İsmail Beşikci Vakfı’nın (İBV) 13’üncü kuruluş yıldönümü vesilesiyle İstanbul’daki vakıf merkezinde bir kutlama etkinliği düzenlendi.
Programa İsmail Beşikçi’nin yanı sıra vakıf yönetim kurulu başkanı İbrahim Gürbüz, vakıf üyeleri, aydınlar ve dostları da katıldı.
İBV Başkanı İbrahim Gürbüz, vakfın kuruluş manifestosunda, İsmail Beşikçi’nin ismini, eserlerini ve düşüncelerini geliştirmek, yaygınlaştırmak ve Kürdoloji çalışmalarına katkıda bulunmanın temel hedefler olarak belirlendiğini söyledi.
7 Ocak 2012 tarihinde kurulan vakfın aynı yıl Türkiye’nin en zengin muhalif kütüphanesi olan İsmail Beşikçi Araştırma Kütüphanesi’ni açtığını aktaran Gürbüz, özellikle Kürtlerle ilgili projeler açısından eşsiz bir kaynak olan bu kütüphanenin yüzlerce akademisyenin çalışmalarına ışık tuttuğunu kaydetti.
Vakfın çalışmaları hakkında bilgi veren Gürbüz, “2016 yılında başlatılan sertifika programları, seçkin yazarlar ve akademisyenler tarafından verilen derslerle lisansüstü ve doktora düzeyindeki öğrencilere eğitim imkânı sunmuştur. 2019 yılından itibaren ise bu programlar, Bahar ve Güz Akademileri adı altında şekillenmiş ve bugüne kadar yüzlerce öğrenci bu programlardan faydalanmıştır. Akademilerin 2024 yılı güz dönemi hâlen devam etmekte olup iki hafta sonra tamamlanacaktır” dedi.
“Vakfımız Kürdoloji alanında birçok önemli çalışmaya imza atmıştır”
“Vakfımız, Kürt kültürü, tarihi ve Kürdoloji alanında daha birçok önemli çalışmaya imza atmıştır ve atmaya devam etmektedir” diyen Gürbüz, 2017 yılından beri Kürt Tarihi Dergisi’ni yayınladıklarını ve derginin Kürt tarihi ve tarih bilinci açısından son derece değerli bir kaynak olduğunu vurguladı.
Uluslararası alanda da ses getiren etkinliklere imza atan vakfın Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Alvaro de Soto’nun katılımıyla “Çatışmadan Çözüme: Kürt Meselesi” konulu konferans düzenlediğini hatırlatan Gürbüz, ayrıca, Kürt tarihine ışık tutan “Kürt Tarihinin Ana Kaynakları” projesi kapsamında dört ciltlik bir eser yayımladıklarını anlattı.
Vakfın kuruluşundan bu yana geçen 13 yıl içerisinde, yüzlerce panel, konferans, sempozyum, tanıtım toplantısı, kültürel etkinlik, dil atölyesi ve belgesel-film gösterimi gerçekleştirdiğini belirten İbrahim Gürbüz, Diyarbakır, Van, Mardin ve Malatya gibi birçok şehrinde, ayrıca Avrupa , Avustralya ve Amerika gibi çeşitli ülkelerde etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
Son üç yıl içinde, Kürt çalışmalarıyla ilgili olarak birçok kitap yayımlandığını dile getiren Gürbüz, vakfın Kürdistan Bölgesi’nde de önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti.
“Vakfımız Kürtlerle ve Kürdistan’la ilgili önemli çalışmalarını sürdürecektir”
Gürbüz’ün ardından söz alan İsmail Beşikci de, bilimsel çalışmanın ve düşünce özgürlüğünün önemini anlatan kısa bir konuşma yaptı.
Özgür düşüncenin üniversitelerde ve bağımsız vakıflarda geliştiğine vurgu yapan Beçikci, “Vakfımız Kürtlerle ve Kürdistan’la ilgili önemli çalışmaları yaptı ve bu çalışmalarını sürdürecektir” dedi.
Ardından İsmail Beşikci adına Fatin Kanat ve Önder İnce’nin yönetmenliğini yaptığı “Bizim İsmail” adlı filmin gösterimi yapıldı.
Son olarak 7 Ocak 1939’da doğan İsmail Beşikci’nin doğum günü için de pasta kesildi.
/rûdaw/