İsmail Gökhan Edge ölümünün 48. yılında da unutulmadı

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi iken işçiler içinde örgütlenme çalışması yürütmek üzere Adana’ya gittiği dönemde, gözaltına alınarak işkence ile öldürülen İsmail Gökhan Edge mezarı başında anıldı.

Edge 1976 yılında Adana’dan Diyarbakır’a gittiği sırada Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından THKO örgütüne üye olduğu gerekçesi ile gözaltına alınmış, işkence ile katledilmişti. Karabağlar Paşa Köprüsü mezarlığında yapılan anmaya Edge’nin okuldan arkadaşları, SBF-Der üyeleri, Mülkiyeliler Birliği, Emek Partisi, İmece-Der yönetici ve üyeleri katıldı.

Anmada konuşan okuldan sıra arkadaşı Eryaşar Eyüboğlu onu en son görenlerden biri olduğunu belirterek, “Katledildiğinde 23 yaşında delidolu bir gençti. Çok dost ve candandı. Müstehzi hafif bir gülümseme ile konuşurdu. Tanımadığı biri ile bile hemen kaynaşıyordu. Adana’da işçi çalışmasına katıldığında da bu özellikleri ile dikkat çekmişti. Bir fabrikada işçi kitlesi arasında nasıl davranılması gerektiğini örnekleri ile göstermişti. Unutulacak bir kimse değildi. Unutmayacağım” dedi.

“KENDİSİNİ EMEKÇİLERE ADADI, YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR”

Ağabeyi Necati Edge de küçüklüğünden başlayarak İ. Gökhan Edge’nin yaşamından kesitler anlattığı konuşmasında, “Evin küçüğü idi, daha fazla sevilirdi. Bize göre biraz esmer olduğu için annem ‘kara oğlum’ diye severdi. Esprisi ve şakası boldu. Normal cümlesi bile güldürürdü. Öğrencilik hayatı çok başarılı geçti” dedi.

1976 yazında Gökhan’ı Adana’da bulup görüştüğünü sonrasında gazetede çıkan haber ile öldürüldüğünü öğrendiklerini anlattı. Cenazeyi Diyarbakır’dan İzmir’e kalabalık bir grubun uğurladığını, İzmir’de de Bahçelievler’den Karabağlar’a kadar kalabalık bir grup ile yürüyerek defnettiklerini anlattı. Edge, kardeşinin kendisini emekçi sınıfın arasında çalışmaya adayan birisi olarak yaşamaya devam ettiğini dile getirdi.

İmece Der Başkanı Günseli Kaya, Gökhan Edge için “Kendini feda edip sır verip ser vermemesi örnek bir profildir. Bugün de hukuksuzluk dizboyu. Muhaliflere alabildiğine saldırı var. İhtiyacımız olan İsmail Gökhan Edge profilinde devrimcilerdir onun için unutmayalım” dedi.

SBF-DER ve eski Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şube Başkanı Yunus Isın da kendisinin ve Gökhan Edge’nin üye olduğu SBF-Der’in 68’lerden 80’e kadar faaliyetini sürdürdüğünü ve amacının gençliğin devrimci birliğini sağlamak olduğunu ifade ederek, “Aynı görüşten değildik ama birçok eylemde birlikte olduk. 1974-75 gibi Ankara’dan ayrıldı. Onun mücadelesini unutmayacağız” dedi.

Emek Partisi İl Yöneticisi Emine Uyar, Çayırhan’daki maden işçilerinin direnişini dile getirerek, işçi sınıfı mücadelesinin ve kaderini bu sınıfla birleştirmiş gençlerin sınıf içindeki çalışmasının sürdüğünü ifade etti. İktidarın kayyumlarla faşizan uygulamaların dozunu arttırdığını dile getiren Uyar, sömürünün olmadığı eşit ve özgür bir yaşam için geçmişte yaşanan deneyim ve tecrübelerin geleceğe ışık tuttuğunu, bu uğurda yitirilenlerin unutulmadığını ve asla unutulmayacağını dile getirdi.

HALKIN EVLATLARI UNUTULMUYOR

Mülkiyeliler Birliği’nden İshak Kocabıyık, “Bu mücadelede yitirdiğimiz yoldaşlardan biri de Korkmaz Tedik. Onun ablasının adı Edge. Halkın evlatları unutulmuyor” dedi.

Yine Mülkiyeliler Birliği’nden Mete Hüsünbeyi de, “Gökhan Edge hepimizi biraraya getirdi. Kısa bir süre önce Ümit Akseki’yi kaybettik. Gökhan’ın yoldaşı idi. İşçi mücadelesi var, kayyum var, mültecilere yönelik ırkçılık var. Maalesef bu ırkçı pratikleri muhaliflerde de görüyoruz. Gökhan’ın mücadeleci karakterini baz alarak daha güçlü etkili ve kararlı müdahil olmak gerek. Kararlı bir barış mücadelesi sorunumuz da var” dedi.

Ardından yine 70’li yıllarda mücadelede yaşamasını yitiren devrimcilerden İbrahim Öztaş’ın mezarı ziyaret edildi. (EVRENSEL)

İlginizi Çekebilir

Zor günler geçiren Türk şirketleri için Suudi Arabistan umut kapısı oldu
İddia: “Erdoğan, Cübbeli Ahmet-İsmailağa gerginliği için Ali Erbaş’ı görevlendirdi”

Öne Çıkanlar