Arjantin ve Lübnan gibi döviz krizini aşamayan Irak’ta hükûmet radikal bir karara imza attı. Bundan böyle Irak’ta ne maksatla olursa olsun dolar işlemleri yasak.
Irak hükûmeti, Amerikan Doların hem şahsî hem de ticarî işlemlerde kullanılmasını yasakladı. Artık döviz almak satmak mümkün olmayacak.
14 Mayıs’ta yürürlüğe giren dolar yasağı ile Irak’ın yerel para birimi olan dinarın kullanımının yaygınlaştırılması hedeflendi.
Kararın resmî devlet döviz kuru ile karaborsa tarafından sunulan ve dalgalanmaya devam eden döviz kuru arasındaki farkı azaltmak için alındığı belirtildi.
DOLAR YASAĞINI İHLAL EDENE ÖNCE PARA CEZASI…
Irak İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Irak’ta dinar millî para birimidir. Döviz yerine dövizle işlem yapma taahhüdünüz, ülkenin egemenliğini ve ekonomisini güçlendiriyor.” ifadelerini yer verildi
Irak Dinarı haricindeki para birimleriyle işlem yapan herkesin önce para cezası, tekrar etmesi hâlinde hapis cezası ile karşı karşıya kalacağı belirtilirken, “Irak dinarı ve ekonomisini baltalamaya çalışan herkesten hesap sorulacak.” denildi
İçişleri Bakanlığı Suç Müdürlüğü, tüccarlardan hükûmete yalnızca yerel para biriminde işlem yapacaklarına dair taahhütname imzalatacak.
İŞYERİ AÇMA RUHSATI İPTAL EDİLECEK
Suç Müdürlüğü’nden General Hussein Al-Tamimi’ye göre, bu taahhütleri ihlal edenler 1 milyon Irak Dinarı para cezasına çarptırılacak ve tekrarlayanların hapis cezasına çarptırılabilecek. 3’ünca bir ihlalde hapise cezası ikiye katlanacak ve işyeri açma ruhsatı iptal edilecek.
Muhammed Shia al-Sudanî’nin yeni hükûmeti mali krizi kontrol altına almak için hızla harekete geçerken, dolarsızlaştırma (ters dolarizasyon) hamlesinin hiç umulmadık şekilde hüsranla sonuçlanabileceği dile getirildi.
Irak Temsilciler Konseyi Maliye Komitesi Üyesi Hussein Mouanes, “Irak, Amerikan Doları’nın kölesi olmuştur ve olmaya devam etmektedir… Para biriminin gücü.” ifadelerini kullanmıştı.
Mouanes şunları söylemişti: “Irak’ın ekonomik olarak ABD tarafından yönetildiği açık ve hükûmetimiz kendi parasını gerçekten kontrol etmiyor. Doların hegemonyasından uzaklaşmalıyız. Irak’ın yerel para birimine güvenmesinin zamanı geldi.”
Kaynak: kronos