Kaliforniya, dünya ekonomisinde dördüncü sıraya yükseldi

EkonomiGündem

Kaliforniya ekonomisi Japonya ekonomisini geride bırakarak ABD eyaletini küresel ekonominin dördüncü büyük gücü haline getirdi.

Vali Gavin Newsom, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Ekonomik Analiz Bürosu’nun Kaliforniya’nın büyümesini gösteren yeni verilerini açıkladı. 

Veriler, Kaliforniya’nın gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) 2024’te 4,10 trilyon dolara ulaştığını ve 4,01 trilyon dolar olarak belirlenen Japonya’yı geride bıraktığını gösteriyor. Eyalet artık yalnızca ABD, Çin ve Almanya’!dan sonra dünyanın dördüncü büyük ekonomik güce ulaştı. 

Newsom, “Kaliforniya sadece dünyayla aynı hızda ilerlemiyor, aynı zamanda hızı belirliyor” dedi.

Yeni rakamlar, Newsom’un Başkan Donald Trump’ın gümrük vergilerine karşı çıkması ve eyalet ekonomisinin geleceği konusunda endişelerini dile getirmesinin ardından geldi.

Kaliforniya, ABD’deki imalat ve tarımsal üretimin en büyük payına sahiptir. Ayrıca önde gelen teknolojik inovasyona, dünyanın eğlence endüstrisinin merkezine ve ülkenin en büyük iki limanına ev sahipliği yapmaktadır.

Demokrat Parti’nin önde gelen isimlerinden ve 2028’de başkan adayı olması beklenen Newsom, küresel piyasalarda ve ticarette aksamalara yol açan vergileri uygulama yetkisine karşı Trump’a dava açtı .

Trump, yüksek gümrük vergilerine 90 günlük ara verme kararının ardından, ABD’ye ithalat yapan hemen hemen tüm ülkelere %10 oranında vergi uygulamaya başladı.

Meksika ve Kanada’ya %25’lik bir gümrük vergisi daha uygulandı. Ancak Çin’e uygulanan vergiler, dünyanın ikinci büyük ekonomisiyle tam kapsamlı bir ticaret savaşına yol açtı.

Trump, ABD’ye gelen Çin mallarına yüzde 145’e varan ithalat vergisi getirdi ve Çin de buna karşılık Amerikan ürünlerine yüzde 125 vergi koydu.

Çin yönetimi geçen hafta mevcut tarifelere yenilerinin eklenmesiyle bazı Çin mallarına uygulanan vergilerin yüzde 245’e ulaşabileceğini açıklamıştı.

Newsom, eyalet ekonomisinin geleceği konusunda endişe duyduğunu belirtti.

“Bu başarıyı kutlarken, ilerlememizin mevcut federal yönetimin pervasız tarife politikaları tarafından tehdit edildiğini kabul ediyoruz. Kaliforniya’nın ekonomisi ülkeye güç veriyor ve korunması gerekiyor” dedi. 

Trump, ABD’nin yıllardır istismar edilmesinin ardından, ticaret savaşının sadece rekabet koşullarını eşitlemeye yaradığını savunuyor.

Tarifeler, fabrikaların ve işlerin ABD’ye geri dönmesini teşvik etme çabasıdır. Amerikalılar için borçlanma maliyetini düşürmeyi amaçlayan faiz oranlarında bir indirim gibi, ekonomik gündeminin önemli bir ayağıdır.

Yeni veriler, Kaliforniya’nın GSYİH’sinin 29,18 trilyon dolar ile ABD’nin, 18,74 trilyon dolar ile Çin’in ve 4,65 trilyon dolar ile Almanya’nın gerisinde olduğunu gösteriyor. Ayrıca Kaliforniya’nın bu ülkeler arasında en hızlı büyüyen bölge olduğunu gösteriyor.

Japonya ekonomisi, azalan ve yaşlanan nüfusu nedeniyle baskı altında. Bu da iş gücünün azalması ve sosyal bakım maliyetlerinin artması anlamına geliyor.

IMF bu hafta Japonya’ya yönelik ekonomik büyüme tahminini düşürdü ve merkez bankasının daha yüksek tarifelerin etkisi nedeniyle faiz oranlarını daha önce tahmin edilenden daha yavaş artıracağını öngördü.

Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, “2 Nisan’da açıklanan gümrük vergilerinin etkisi ve bununla ilişkili belirsizlik, özel tüketimin güçlenmesi beklentisini telafi etti ve enflasyonun üzerinde gerçekleşen ücret artışı hane halkı kullanılabilir gelirini artırdı” denildi.

/BBC Word/

 

İlginizi Çekebilir

Müslüm Yücel: Aramızdan birini sessizce alıp götürürler hep
CHP kurultay davaları birleştirildi

Öne Çıkanlar