Kim Jong Un ve kızı, Kuzey Kore’nin ilk destroyerini ziyaret etti

DünyaGündem

🔴 Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Pyongyang’ın ilk savaş gemisi olan ve kısa süre önce denize indirilen destroyerini bir füze fırlatma denemesini gözlemlemek üzere yeniden ziyaret etti.

Kim ve kızı Ju Ae, Pyongyang’ın bir deniz aracı için inşa edilmiş en güçlü silah sistemleri olduğu söylenen 5 bin tonluk destroyeri geçen hafta kamuoyuna tanıtmıştı.

Cuma günü batıdaki Nampo limanında düzenlenen denize indirme töreninde Kim, geminin yapımını Kuzey Kore’nin deniz kuvvetlerinin modernleştirilmesinde “bir atılım” olarak nitelendirdi. Destroyer, Kuzey Koreli bir general, politikacı ve Kore Savaşı gerillası Choe Hyon’un adını aldı.

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin ilk destroyerinin muhtemelen Rusya’nın yardımıyla inşa edildiğini söylüyor. Moskova’nın bilgi birikimi, iki ülke arasında 2024’te imzalanan önemli bir savunma anlaşmasının ardından Rusya’nın yanında Ukrayna’ya karşı savaşmak üzere gönderilen binlerce Kuzey Koreli asker karşılığında gelmiş olabilir.

Pyongyang’ın deniz kuvvetleri Güney Kore’nin gerisinde. Ancak destroyer Kuzey Kore’nin saldırı ve savunma kabiliyetlerini güçlendirebileceği için Güney açısından ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Devlet tarafından işletilen Kore Merkez Haber Ajansı çarşamba günü Kim’in bu hafta başında destroyerin süpersonik ve stratejik seyir füzeleri, uçaksavar füzeleri, otomatik silahları ve elektronik karıştırma silahlarının testlerini izlediğini bildirdi.

Haberde Kim’in “geminin güçlü saldırı silahları ve konvansiyonel savunma özelliklerini takdir ettiği ve donanmasının nükleer silahlanmasını hızlandırmak için görevler belirlediği” belirtildi.

Geminin denize indirilme töreni sırasında Kim, nükleer güçle çalışan bir denizaltı edinmenin donanmayı güçlendirmek için atacağı bir sonraki önemli adım olacağını dile getirdi.

Kremlin askeri teknolojisini mi paylaşıyor?

Güney Kore’deki Korea Defence Network’ten uzman Lee Illwoo, savaş gemisinin fotoğraflarının analizinin, hava savunma radar sisteminin muhtemelen Rusya’dan geldiğini gösterdiğini söyledi. Lee, savaş gemisinin motor sistemi ve bazı hava savunma silah sistemlerinin de büyük olasılıkla Rusya’dan geldiğini savundu.

Kuzey Kore ve Rusya son yıllarda askeri ve diğer alanlardaki iş birliklerini hızla arttırırken, Pyongyang Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaş çabalarını desteklemek üzere asker ve konvansiyonel silah tedarik ediyor.

ABD, Güney Kore ve ortakları, Moskova’nın Pyongyang’a nükleer programını geliştirebilecek yüksek teknolojili silahlar sağlamasının yanı sıra diğer askeri ve ekonomik yardımları da göndereceğine dair endişelerini paylaşıyor.

Mart ayında Pyongyang, yapım aşamasında olan ve nükleer enerjiyle çalışan bir denizaltıyı tanıtmıştı. O dönemde pek çok sivil uzman Kuzey Kore’nin denizaltıda kullanılacak bir nükleer reaktör inşa etmek için Rusya’dan teknolojik yardım almış olabileceğini söylemişti.

Güney Kore’nin casusluk ajansı da Kuzey Kore’nin Rusya’nın desteği olmadan yakın zamanda nükleer güçle çalışan bir denizaltı konuşlandırmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Lee, Kuzey Kore’nin batı kıyısı açıklarında gelişmiş radar sistemine sahip bir savaş gemisinin konuşlandırılmasının Pyongyang’ın hava savunma kabiliyetlerini keskin bir şekilde artırabileceğini söyledi.

12 destroyere sahip olan Güney Kore, Kuzey Kore’nin deniz kuvvetlerinden hala çok daha üstün. Bununla birlikte, yaklaşık 80 füze taşıyabilen Choe Hyon, Güney Kore donanması muhtemelen böyle bir düşman savaş gemisine hazırlıklı olmadığı için hala önemli bir tehdit oluşturabilir.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

İran’da bir günde en az 12 kişi idam edildi
Mecit Zapsu: 1 Mayıs; Emek, Özgürlük ve Adalet mücadelesinin tarihsel yankıları

Öne Çıkanlar