🔴 LiteraKurd Edebiyat Evi, Kürt edebiyatçıları için bir sığınak olmayı hedefliyor ve dili korumanın yanı sıra Kürt edebiyatını ilerletmeyi amaçlıyor…
Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde, LiteraKurd Edebiyat Evi, özel bir açılış etkinliği ile edebiyatseverlere kapılarını açtı. Bu yeni kuruluş, Kürt dilinin gelişimini teşvik etmek ve edebiyat çalışmalarını yürütmek amacıyla faaliyet gösterecek.
LiteraKurd Edebiyat Evi, Kürt edebiyatçıları için bir sığınak olmayı hedefliyor ve dili korumanın yanı sıra Kürt edebiyatını ilerletmeyi amaçlıyor.
Rûdaw’a konuşan yazar Îsko Bingol, bu çalışmanın merkezini Kurdeçîrok dergisi çevresindeki beş kişinin oluşturduğunu belirterek, “Kurmancî ve Kirmanckî (Zazakî) alanında ve tüm Kürt lehçelerini bir araya getirmek istiyoruz, diller arasındaki sınırları kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.
“Bu kapı, Kürt edebiyatının şehre dönüşünün sembolü olacak”
Yazar Mehmet Dicle ise, “Yıllardır devlet Kürtçeyi şehirlerden uzaklaştırdı. Biz de yeniden şehre dönmek istedik. Bu kapı, Kürt edebiyatının şehre dönüşünün sembolü olacak. Bu şehir bizim. Şehirleri kendimize, Kürt edebiyatına ait kılacağız. Bu kapı da bunun sembolüdür” dedi.
“Kürt lehçeleri arasında bir köprü olacak”
Yazar Xezal Redkanî de, LiteraKurd Edebiyat Evi’nin önemine değinerek, “Genel olarak Kürt edebiyatı için ve Kürt lehçeleri arasında, ayrıca ülkenin diğer bölgelerindeki edebiyat için bu yer bir köprü olacak” diye konuştu.
“Bu, hayırlı bir kapı olacak”
Açılış töreninde, Antropolog Serdar Şengül ve yazar Mehmet Dicle tarafından “Modern Çağda Kürtler, Şehir ve Edebiyat” başlıklı bir panel düzenlendi.
Antropolog Serdar Şengül, “Moden dönemde şehirler edebiyatın yuvası olarak biliniyor. Biz de insanlarımızın dikkatini buna çekmek istedik. Modern dönemde şehirlerimizin durumu neydi, hangi durumda modern oldular? Yani 19. Yüzyıldan sonra modernlikleri nasıldı. Bu bizim modern edebiyatımızı nasıl etkiledi? Buna dikkat çektik” dedi.
Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Abdurrahman Adak ise şunları söyledi:
“Araştırmacılar ve sivil yazarlar bu işe sahip çıkıyor, destekçiler de yine sivillerden oluşuyor. Bu bağlamda, halk arasında dilin, kültürün, geleneklerin ve Kürt edebiyatının gelişmesi için hayırlı bir kapı olmasını umuyorum.”
“Kürt sanatının gençliği yükselecek”
Şair Berken Bereh, LiteraKurd Edebiyat Evi’nin bir edebiyat ve Kürt dili sığınağı olduğunu belirterek, “Bu mekân sayesinde Kürt sanatının gençliğinin yükseleceğine ve öne çıkacağına inanıyorum. Ayrıca bu mekân sayesinde birçok yeni isim Kürt edebiyatına katılacak” dedi.
Yazar İrfan Amîda ise, bu tür mekânların edebiyatı, sesi, Kürt dilini ve Kürtlüğü fenomenolojik bir şekilde yeniden şehre yerleştireceğini vurguladı.
Amîda, “LiteraKurd, esasen şehrin sahibini şehre geri döndürecek” dedi.
Genç edebiyatçılara yön verecek
LiteraKurd Edebiyat Evi, yazarlık atölyeleri, kurslar ve çeşitli edebi etkinliklerle genç edebiyatçılara yol açacak ve şehirdeki edebiyatseverleri LiteraKurd’un çatısı altında bir araya getirecek.
/rd/