Mahkeme Kürt kültür merkezinin etkinliğini yasaklayan kaymakamlık kararını “ifade özgürlüğünü ihlal ettiği” gerekçesiyle iptal etti.
İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Mezopotamya Kültür Merkezi’nce gerçekleştirilecek 30. Yıl etkinliğini yasaklayan Kadıköy Kaymakamlığı’nın kararını “ifade özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü, ve barışçıl toplantı hakkını ihlal ettiği” gerekçesiyle iptal etti.
Mahkeme ayrıca Kaymakamlığın MKM’ye 39.368,13 TL tazminat ödemesine hükmetti.
MLSA’da yer alan habere göre, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi avukatları, Kaymakamlığın 15 Ekim 2021 tarihli kararını “yasal mevzuata ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptali ve işlem nedeniyle doğan maddi ve manevi tazminatın ödenmesi talebiyle yargıya taşıdı.
Mahkeme, kararında Anayasa’nın “Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması” başlıklı 13. maddesi ve “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti” başlıklı 26. maddesi ve ”Bilim ve sanat hürriyeti” başlıklı 27. maddesine atıfta bulunarak ifade özgürlüğü ve bilim ve sanat hürriyetinin demokratik toplumun gereklilikleri olduğunu hatırlattı.
“Bu karardan sadece Kürt sanatçılar etkilenmiyor”
MLSA Eş-Direkötrü Veysel Ok, kararla ilgili “Son yıllarda, Kürtlerin ve diğer toplumsal kesimlerin kültür ve sanat faaliyetleri hukuki dayanaktan yoksun olarak artan şekilde kaymakamlık veya valilik kararlarıyla engelleniyor. Bundan yalnızca Kürt sanatçılar değil, Hande Yener örneğinde olduğu gibi iktidarın hoşlanmadığı yaşam tarzıyla ilişkilendirdiği sanatçıların da engellendiğini görüyoruz” diye konuştu.
İdare mahkemesinin kararının sadece Kürt sanatçıların değil bütün sanatçıların, sanat yapma özgürlüğünü savunduğunu belirten Ok, “Mahkeme, gerekçesiz, hukuki olmayan yasaklamalara ‘dur’ dedi. İfade özgürlüğünün, toplumun her kesiminin vazgeçilmez bir hakkı olduğunun altını bir kez daha çizmiştir” diye konuştu.
Son aylarda festival yasaklarının sıkça gündeme geldiğini anımsatan Ok, kararın bu yasakların da hukuksuz olduğunu gösterdiğini belirterek “Bu karar emsal niteliktedir. Mülki amirlerin bu emsal kararı okuyup sanata yönelik sansürden vazgeçmeleri gerekir” dedi.
İdare Mahkemesi ayrıca Kadıköy Kaymakamlığı’nın kararının, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) ait bir kurumsal sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlar nedeniyle suç işleneceğine dair “kuvvetli şüphe ve kanaat” oluştuğunu belirtmesine rağmen, mahkeme, suç işleneceğine dair açık, somut ve yakın bir tehlikenin somut olarak ortaya konulamadığını da belirtti.
Mahkeme: Devletin sabır ve hoşgörü göstermesi çoğulcu demokrasinin gereğidir
Karada, ayrıca, Mahkeme Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına atıfta bulunarak, “ifade özgürlüğünün sadece tarafsız veya saldırgan olmadığı düşünülen fikir ve bilgileri değil, aynı zamanda toplumu rahatsız eden, endişelendiren veya şok eden ifadeleri de koruma altına aldığını, bu koruma demokratik bir toplumun çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin gerekliliği olduğunu kabul etmektedir” denildi.
Mahkeme kararında “Şiddete teşvik ve demokrasinin ilkelerini ortadan kaldırma durumları dışında ifade özgürlüğü ve bilim ve sanat hürriyeti özgürlüğünün ortadan kaldırılmasına yönelik önleyici nitelikli radikal tedbirler demokrasiye zarar verir. Bu nedenle barışçıl amaçlarla bir araya gelmiş kişilerin ifade özgürlüğü ve bilim ve sanat hürriyeti hakkını kullanırken kamu düzeni açısından tehlike oluşturmayan ve şiddet içermeyen davranışlarına devletin sabır ve hoşgörü göstermesi çoğulcu demokrasinin gereğidir” cümlelerine yer verdi.
/rd/