Papa Francis’in cenaze töreni 26 Nisan Cumartesi günü yapılacak

DünyaGündem

🔴 Papa Francis vasiyetine göre, Vatikan’ın dışında bulunan ve en sevdiği Meryem Ana ikonasına ev sahipliği yapan Aziz Meryem Ana Bazilikası’na defnedilecek…

Vatikan’dan yapılan açıklamada, Papa Francis’in cenaze töreninin 26 Nisan Cumartesi günü saat 10.00’da Aziz Petrus Bazilikası’nda gerçekleştirileceği belirtildi.

Papa, Paskalya Bayramı’nda; Pazartesi günü erken saatlerde vefat etti.

Kardinaller, Pazartesi günü 88 yaşında vefat eden Papa Francis’in cenaze törenini planlamak üzere Vatikan’da bir araya geldi.

Yapılan toplantının ardından Papa Francis’in cenaze töreninin Cumartesi günü TSİ 11:00’de başlayacağı duyuruldu.

Dünya liderleri ve inananlar tarihin ilk Latin Amerikalı papasının ölümünün yasını tutarken, halefini seçecek Kardinaller meclisini de planlayacaklar ve Katolik Kilisesi’ni yönetmekle ilgili diğer kararları alacaklar.

En önemlisi de naaşının halkın ziyareti için Aziz Petrus Bazilikası’na ne zaman taşınabileceğini belirleyecekler.

Papa Francis’in ilk görüntüleri salı günü yayınlanmış ve kendisini ahşap tabutun içinde, kırmızı cüppesi ve piskoposluk cüppesiyle, Vatikan Dışişleri Bakanı’nın yaşadığı Domus Santa Marta otelinin şapelinde dua ederken göstermişti.

Papa Francis, çift taraflı zatürre nedeniyle beş hafta boyunca hastanede kaldıktan sonra tedavisi bir süre daha evinde devam etti.

Son kez pazar günü halkın karşısına çıkan Papa, Aziz Petrus Meydanı’nda dolaşan papa aracından takipçilerini son kez selamladı.

Vatikan, Roma’da bulunan kardinallerin bir araya geldiği Kardinaller Cemaati’nin ilk toplantısının Salı günü yerel saatle sabah 9’da Vatikan’ın sinod salonunda başlayacağını duyurdu.

Kardinaller, çarşamba sabahı Aziz Petrus Bazilikası’nda Papa Francis’in halk tarafından görülmesine izin verme kararı alabilirler.

Papa Francis’in geçen yıl onayladığı kurallara göre cenaze töreni ve defin işlemlerinin cuma ve pazar günleri arasında yapılması gerekiyor.

Papa Francis vasiyetinde, Vatikan’ın dışında bulunan ve en sevdiği Meryem Ana ikonuna ev sahipliği yapan Aziz Mary Major Bazilikası’na defnedilecek.

Papa Francis her yurt dışı seyahatinden sonra bazilikaya giderek, mavi bir kaftan giymiş Meryem’in bebek İsa’yı tuttuğu ve onun da mücevherli altın bir kitap tuttuğu Bizans tarzı tablonun önünde dua ederdi.

Papa Francis 38 günlük hastane ziyaretinin ardından 23 Mart’ta Gemelli Hastanesi’nden evine dönerken bazilikaya uğramış ve ikonanın önüne konulmak üzere çiçek teslim etmişti.

Meryem Ana’nın önünde son kez 12 Nisan’da dua etti.

Papa’nın tabutunu görüntülemek

Papa’nın Apostolik Saray’daki resmi daireleri, yüzyıllardır süregelen bir ritüelin ardından Pazartesi akşamı mühürlendi.

Camerlengo olarak ölümü duyurma ve nedeni belirlendikten sonra onaylama görevini üstlenen Kardinal Kevin Farrell ayine başkanlık etti.

Papa Francis sarayda değil, Vatikan Şehri’nin diğer tarafındaki Domus Santa Marta otelinde yaşamayı tercih etti.

Burada vefat eden Papa’nın naaşı otelin lobisindeki şapele nakledildi ve burada salı günü Vatikan yetkilileri ve Papalık ailesinin üyeleri için özel bir tören düzenlendi.

Papa’nın geçen yıl yaptığı bir değişiklikle naaşı daha önceki papalarda olduğu gibi üç ahşap tabuta konulmadı.

Bunun yerine, içinde çinko bir tabut bulunan basitleştirilmiş bir ahşap tabuta yerleştirildi.

Aziz Petrus’a girdikten sonra tabutu yükseltilmiş bir rafa konulmayacak, sadece Pasqual mumuyla birlikte sıralara bakacak şekilde yerleştirilecek.

Cenaze töreni ve defin

Cenaze töreni ölümünden sonraki dördüncü ve altıncı günler arasında yapılmalıdır ki bu da muhtemel tarihin cumartesi ya da pazar olduğu anlamına gelmektedir.

Cenaze törenine Kardinaller Koleji dekanı, bunun mümkün olmaması halinde dekan yardımcısı ya da başka bir kıdemli kardinal başkanlık edecektir.

Şu anki dekan 91 yaşındaki İtalyan Kardinal Giovanni Battista Re’dir.

Dekan yardımcısı ise 81 yaşındaki Arjantinli Kardinal Leonardo Sandri’dir.

Re ve Farrell, önümüzdeki günlerde kardinalleri toplayıp Francis’in halefini seçmeye hazırlanırken kilit rol oynayacaklar.

Bir sonraki papa kim olacak?

Cenaze töreninden sonra ‘novendiali’ olarak bilinen dokuz günlük resmi yas dönemi başlar.

Bu süre zarfında kardinaller, bir sonraki papayı seçmek üzere yapılacak toplantılar için Roma’ya gelirler.

Herkesin bir araya gelmesine zaman tanımak için, ‘sede vacante’ – ‘boş makam’ – ilan edildikten 15-20 gün sonra başlamalıdır, ancak kardinaller kabul ederse daha erken de başlayabilir.

Kardinaller gizli oturumlarda oy kullanırlar.

Oylama oturumlarından sonra oy pusulaları özel bir sobada yakılır.

Siyah duman hiçbir papanın seçilmediğini gösterirken, beyaz duman kardinallerin Katolik Kilisesi’nin bir sonraki başkanını seçtiğini gösterir.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Araştırma: Rusya’nın Libya’dan Avrupa Birliği’ne insan kaçakçılığındaki rolü
Nimet Tanrıkulu davasına ‘birleşme’ ertelemesi

Öne Çıkanlar