🔴 Papa Françesko, 400 bin kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından Santa Maria Maggiore Bazilikası’na defnedildi. Törene dünyanın dört bir yanından çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katıldı.
88 yaşında hayatını kaybeden Papa Françesko için Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda cenaze töreni düzenlendi.
İtalya İçişleri Bakanlığı törene 400 binden fazla kişinin katıldığını duyurdu. Katılımcılar arasında ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Papa’nın memleketi Arjantin’in Devlet Başkanı Javier Milei’nin yanı sıra Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği yöneticileri ile Avrupalı kraliyet ailelerinin üyeleri de bulunuyor.
Törene ayrıca, merkezi İstanbul’da bulunan Rum Ortodoks Kilisesi’nin ruhani lideri Bartholomeos da katıldı. 85 yaşındaki Bartholomeos, Papa Françesko’nun ölümünden sonra yayınladığı mesajında, Papa’yı “İsa’da değerli bir kardeş” ve “Ortodoksluğun gerçek bir dostu” olarak nitelendirmişti.
Vatikan Devleti’ni çevreleyen Roma’da da meydanlara toplanan kalabalıklar, töreni bugün için kurulan dev ekranlardan takip etti.
Savaş uçakları alarma geçti
Tören bölgesi 24 saat süreyle uçuşa yasak bölge ilan edilirken İtalyan Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları gün boyunca alarm durumunda uçuşa hazır bekledi. Vatikan’daki binaların çatılarına da çok sayıda keskin nişancı yerleştirildiği görüldü.
Françesko’nun vasiyetine uygun olarak selef papalar için düzenlenenlere kıyasla daha sade bir tören düzenlendi. Papa’nın cenazesi, üzerinde sadece ismi yazılı sade, ahşap bir tabuta yerleştirildi. Törenin ardından tabut, araç üstünde yaklaşık dört kilometre taşınarak Roma’daki Santa Maria Maggiore Bazilikası’na getirildi.
Aracın geçişini izlemek üzere güzergâh boyunca 150 binden fazla kişinin yol kenarlarında toplandığı belirtildi. Papa Françesko vasiyeti gereği, Roma’nın en eski kiliselerinden Santa Maria Maggiore Bazilikası’na defnedildi. Defin öncesi sadece din adamlarının katıldığı ikinci bir özel tören yapıldı.