Rojava:  Üniversite öğrencileri ASTRO isimli bir robot geliştirdi

GenelGündem

Rojava Üniversitesi’nde Mekatronik Fakültesi’nde okuyan Ehmed, Diyar û Solîn, bir başarıya imza atarak, ASTRO adında bir robot yaptı.

ANHA’nin haberine göre Kamişlo’da bulunan Rojava Üniversitesi’nin Mekatronik Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencileri büyük bir başarıya imza attı. Öğrencilerin yürüttüğü çalışmalar sonucunda bölgede ilk örneği olan “ASTRO” isminde bir robot yaptı. 

ASTRO robotu Ehmed Hesam (23), Diyar Mihemed (21) ve Solîn Îsmaîl (20) öğrenciler yaptı. 

Projeyi geliştiren öğrenciler, ASTRO’ya “Nasılsın? Nerelisin? Adın ne? Git, dur” gibi sorular sorarak test etti. Robot da sorulan tüm sorulara cevap veriyor, verilen talimatları yerine getiriyor.

Dêriklî olan Ehmed Hesam (23), “ASTRO aldığı ses sinyalleri ile çalışmaları yapıyor ve verilen görevleri yerine getiriyor. ASTRO birçok parça ve unsurdan oluşur. Bunlardan en önemlisi ‘Raspy’ yani “robotun beyni”dir. Robot ‘python’ diline (aynı zamanda ağ uygulamalarında, bilgi biliminde ve otomatik öğrenmede de kullanılan) göre üretildi. Yazılım kısmı da robotun önemli bir parçası. Üzerinde çalışıyoruz. Yaklaşık 2 ay boyunca robotun enerjisi kaynağı, elektronik ve mekanik yönleri üzerinde çalıştık” dedi.

Çilaxalı Diyar Mihemed şunları söyledi: “Robotun içindeki mikrofon sesleri alıyor, ses sinyali ‘Raspy’ye iletiyor ve bu sinyali ‘Arduino’nun (elektronik kart) metnine dönüştürerek görevi belirliyor. Eğer ses bir soru olursa, robot cevap veriyor. Eğer komut görev ise de robot kendi hareketliliğine göre görevini yerine getiriyor. ASTRO”nun pek çok hayati görevi bulunuyor. İnsanlar için, özellikle de akıl sağlığı iyi olmayan hastalara çok yardımcı olabilir. Dil öğrenmek ya da bir işyerinde kullanmak için idealdir. ASTRO, 100 İngilizce sorusuna göre hazırlandı. 20 cm yükseklikteki engelleri görebiliyor ve yönünü değiştirebiliyor.”

Rimêlanlı Solîn Îsmaîl ise şunları ifade etti: “Kimi malzemeler hala sağlanamadı. Bazı teknik malzemeler ise Suriye’de yasaklandığı için temin edemiyoruz. Mesela 360 dereceyi gören sensörü temin edemedik. Bu yüzden 30 derece sensörünü kullanmak zorunda kaldık. Yapay zekada Kürtçe dili yoktur ve Kürtçe’de bilginin okunması ve otomatik öğrenilmesi için özel bir ağ yoktur. Bu nedenle Kürtçe üzerinde bu yönde yıllar süren çalışmalar yapılması gerekmektedir. Robotu geliştireceğiz. Bölgemizde bölümümüzün iş imkanları az. Teknoloji anlamında bölgede sıkıntılar var ve bu yönde çalışan firma sayısı da az. Bu konudaki sorunların da zamanla çözüleceğine inanıyoruz. Bu temelde önemli ve başarılı çalışmaları sürdüreceğiz.”

/ANHA/

İlginizi Çekebilir

Kayseri’de askeri uçak düştü: İki pilot hayatını kaybetti
Van’da kayyum protestolarında 5 gözaltı!

Öne Çıkanlar