Rusya Merkez Bankası faiz oranını rekor seviye olan yüzde 21’e yükseltti

EkonomiGündem

🔴 Rusya Merkez Bankası Cuma günü, hükümetin orduya yaptığı harcamaların ekonominin mal ve hizmet üretme kapasitesini zorlaması ve işçi ücretlerini artırması nedeniyle artan enflasyonla mücadele etmek amacıyla temel faiz oranını 200 baz puan artırarak rekor seviye olan yüzde 21’e yükseltti.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada “iç talepteki büyümenin mal ve hizmet arzını genişletme kapasitesini hala önemli ölçüde geride bıraktığı” ifade edildi.

Açıklamada enflasyonun, “Rusya Merkez Bankası’nın Temmuz ayı tahmininin önemli ölçüde üzerinde seyrettiği” ve “enflasyon beklentilerinin artmaya devam ettiği” belirtildi. Açıklamada Aralık ayında daha fazla faiz artırımı yapılabileceğine dikkat çekildi.

Rusya ekonomisi, devam eden petrol ihracatı gelirleri ve hükümetin ordu da dahil olmak üzere mallara yaptığı harcamaların bir sonucu olarak büyüme göstermeye devam ediyor.

Bu oran, 2013 yılında uygulamaya konulduğundan bu yana Rusya’daki en yüksek temel faiz oranı olarak kaydedilirken, ayrıca benzer bir araç olan “yeniden finansman oranının” yerini almıştı.

Bir önceki en yüksek oran Şubat 2022’de, Kremlin’in Ukrayna’ya asker göndermesinin ardından gelen felç edici yaptırımlara yanıt olarak rubleyi desteklemek amacıyla merkez bankasının oranları o zamana kadar görülmemiş bir şekilde yüzde 20’ye yükselttiği dönemde görülmüştü.

Rusya ekonomisi 2024’ün ikinci çeyreğinde yüzde 4,4 büyürken işsizlik oranı yüzde 2,4’te kaldı. Fabrikalar, araç ve giysi gibi ordunun kullanabileceği ürünler üretmek için tam hızda çalışıyor.

Bir yandan da yerli üreticiler, yaptırımlar ya da yabancı şirketlerin Rusya’da iş yapmayı bırakma kararları nedeniyle kesintiye uğrayan, yurt dışından ithalatın bıraktığı boşlukları dolduruyor.

Hükümet gelirleri, ekonomik büyüme ve Batılı hükümetlerin Rusya petrolüne uyguladığı 60 dolarlık fiyat sınırı ile yaptırımların hafiflemesiyle devam eden petrol ve gaz ihracatı ile destekleniyor.

Rus petrolüne uygulanan sınır, Batılı tedarikçilerin ve nakliyecilerin 60 dolar sınırının üzerinde fiyatlandırılan petrolü işlemesini yasaklıyor.

Ancak Rusya, kendi tanker filosunu kullanarak fiyat sınırını aşmayı başardı ve Temmuz ayında yaklaşık 17 milyar dolar (582,9 milyar TL) petrol geliri elde etti.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Kürdistan Parlamentosu seçimleri ön sonuçları açıklandı
Şenyaşar ile Yıldız aileleri barıştı

Öne Çıkanlar