Kainat Güzellik Yarışması (Miss Universe) organizatörleri Suudi Arabistan’ın bu yıl ilk kez bir yarışmacı seçme sürecinde olduğunu bildirdi.
Organizasyonun uluslararası ilişkiler koordinatörü Maria Jose Unda, Suudi Arabistan’ın potansiyel bir adayı belirlemek üzere titiz bir inceleme sürecinden geçtiğini belirtti.
“Çok yakında bir karar vereceğiz” diyen Jose, ülkenin eylül ayında Meksika’da yapılması planlanan bir sonraki yarışmadan önce bir yarışmacıya sahip olmasının “mümkün” olduğunu sözlerine ekledi.
Suudi manken katılabilir mi?
Yarışmanın üst düzey yetkilisinden gelen bu açıklama Suudi manken Rumi el-Kahtani’nin mart ayı sonlarında yüz binlerce Instagram takipçisine ülkesini Miss Universe’te temsil etmekten “onur duyacağını” paylaşmasının ardından geldi.
Paylaşımda 27 yaşındaki Riyad doğumlu manken payetli bir elbise içinde yeşil Suudi bayrağını tutarken çekilmiş bir fotoğrafı yer alıyordu.
Ancak bu paylaşımın hemen ardından Miss Universe, Kahtani’nin paylaşımını “yanlış ve yanıltıcı” olarak nitelendirdi ve ülkede herhangi bir seçim süreci yürütülmediğini belirten bir açıklama yayınladı.
Yarışma yetkililerinden Maria Jose de, Kahtani’nin Suudi Arabistan adına yarışmaya katılması için diğer tüm adaylarla aynı seçim sürecinden geçmesi gerektiğinin altını çizdi.
Gelişmelerden sonra ilk kez röportaj veren Kahtani, AFP’ye yaptığı açıklamada “Miss Universe komitesi Suudi Arabistan’ı temsil etmem için benimle temasa geçti. Görüşmeler başladı ama Ramazan ayına denk geldiği için cevap veremedim. Görüşmelerimiz devam ediyor ve umarım mutlu bir sonla sonuçlanır.” dedi.
Muhafazakar imajın yumuşaması
Eğer gerçekleşirse, bir Kainat Güzeli adayı çıkarmak, fiili yönetici Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın turistleri ve yatırımcıları cezbetmeye çalıştığı Suudi Arabistan’ın aşırı muhafazakar imajını yumuşatma çabasında yeni bir adım olacak.
Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, kadınlara yönelik araba kullanma yasağı ve çarşaf giyme zorunluluğu gibi eski kurallar nedeniyle uzun süredir kadınlara yönelik baskıyla anılıyor.
Bu kısıtlamalar kaldırılmış olsa da, insan hakları aktivistleri 2022 yılında yürürlüğe giren kişisel statü yasasının evlilik, boşanma ve çocuk yetiştirme konularında kadınlara karşı ayrımcılık yapmaya devam ettiğinin altını çiziyor.
2022 yılında hükümeti eleştiren sosyal medya paylaşımları nedeniyle iki kadın onlarca yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
/euronews/