TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı buğdayın üreticiye maliyetinin 11,21 liraya mal olduğunu, taban fiyatın, sürdürülebilir üretim için en az 15 lira olması gerektiğini belirtti.
Türkiye ekonomisi 2023 yılında %4,5 büyüme kaydederken tarım sektörü %0,2 küçüldüğüne dikkat çeken Tayakısı, ülkemize gelen milyonlarca sığınmacıyla birlikte Türkiye nüfusu artarken tarımsal üretimin azalması gıdada arz sorununu gündeme getirdiğini söyledi.
DESTEKLERİN GERÇEK ANLAMDA ARTIRILMASI GEREKLİ
Türkiye verimli tarımsal üretim alanları ile kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi iken, ülkemizde uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle tarım ürünlerini ve hatta hayvansal üretiminin besin kaynağı olan samanı bile ithal etmek zorunda kaldığımızı ifade eden Tayakısı, Türkiye tarımının gelişmesi için öncelikli olarak tarım arazilerinin tarım dışı kullanımının önlenmesi gerektiğini, yurt dışı pazarları ile rekabet edebilmesi için gübre, mazot desteklerinin gerçek anlamda arttırılması ve ekim öncesi açıklanması gerekli, diye konuştu.
BUĞDAY STRATEJİK BİR ÜRÜN
Buğday üretiminin kuraklık, ülkemizde uygulanan yanlış tarım ve fiyat belirleme politikaları, ayrıca girdi teminindeki sıkıntılardan dolayı son yıllarda önemli ölçüde azaldığını kaydeden Tayakısı şöyle konuştu:
“Buğday başta olmak üzere tahılların yeterli miktarda ve kalitede üretilmesi hem insan beslenmesi hem de hayvan beslenmesi açısından önem arz etmektedir. Un üretiminde kullanılan buğdayın özellikle gelişmekte olan ülkelerde stratejik bir ürün olarak kabul edilmekte olup Türkiye’de yetiştirilen tahıllar arasında ilk sırada yer almaktadır.
Bu veriler ışığında 2024 yılında buğdayın kilogram maliyeti 11,21TL’dir. Çiftçilerin buğday üretimine devam edebilmeleri için buğdayın kg fiyatının 15,00 TL’nin altında olmamalıdır.”