Kürt kadın yönetmen Ayşe Polat’ın ‘’Kör Noktada” filmi Almanya Film Ödülleri 2024’te (German Film Awards 2024)’ üç dalda birden ödül verildi.
Rudaw’da yer alan habere göre Almanya’nın sinema ve sanat alanında en önemli ödül törenlerinden biri olarak kabul edilen Alman Film Ödülleri etkinliğinde Kürt yönetmen Ayşe Polat’ın, Cumartesi Annelerinden esinlenerek yazıp-yönettiği “Kör Noktada” filmine en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi yönetmen dalında ödül verildi.
Etkinlikte hazır bulunmayan Kürt sanatçının ödüllerini ekibi tarafından alındı. Ödül, “Çirkin Kral” olarak bilinen Kürt oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı Yılmaz Güney’in ruhuna “ithaf etti” edildi.
“Kör Noktada”, Türkiye’nin kuzeydoğusunda belgesel çekmek isteyen bir ekibin karşılaştığı ve bunu yaparken gözlemlenen zorlukları konu alıyor.
Ayşe Polat’ın yazıp yönettiği ‘Kör Noktada’ filmi İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 42’ncisi düzenlenen İstanbul Film Festivali’nde en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerine layık görülmüştü.
Aynı festivalde “Kör Noktada” filmi Altın Lale Ulusal Yarışma Ödül’ünü de kazandı.
Geçtiğimiz Şubat ayında Berlinale Encounters bölümünde dünya prömiyerini yapan “Kör Noktada” filmi, Berlin Film Festivali’nin de açılış filmi olmuştu.
“Kör Nokta” (In the Blind Spot) filmi başkent Erbil’de de seyirci ile buluştu.
Rûdaw’a konuşan filmin yapımcısı Mehmet Aktaş, “Film dünya prömiyerini Berlinale’de yaptıktan sonra İstanbul, Ankara ve İzmir’de gösterime girdim ve 2023 yılının bütün ödüllerini aldı. İlk defa Kürdistan’da bir sinemada gösterilmesi de benim için ayrı bir mutluluk” ifadelerini kullanmıştı.
Foto: ‘Kör Noktada’ filminden bir kareFoto: ‘Kör Noktada’ filminden bir kare
“Alevi-Kürt kimliğinin verdiği noktalar önde”
Filmin ana fikri hakkında T24’ten Buse Özbey’e konuşan Kürt yönetmen ve senarist Ayşe Polat, “2015-2016’da fikir oluştu, yazmaya başladım. Yazdıktan sonra 2020’de çekecektik ama salgından dolayı erteledik, 2021’de çektik. 2016’da Akademi Tarabya’dan burs aldığım dönemde, cumartesi günleri İstiklal Caddesi’nden geçerken Cumartesi Anneleri ile sürekli karşılaşıyordum, bir yara gibiydi… Cumartesi Anneleri’ni tabii ki biliyorum ama yine de onu canlı yaşamak, orada o kalabalığı her cumartesi görmek başka bir iz bırakıyor. Orada yaşayan insanlar bu durumu bir parçaları olarak görüyor” dedi.
Filmdeki tarihsel ve kültürel referans noktalarının hikâyeyi nasıl etkilediğine ilişkin de konuşan Polat, “Alevi-Kürt kimliğinin verdiği noktalar önde. Film dışarıda başlıyor ancak gittikçe içeri giriyor ve evde bitiyor. Yani odak noktası derinleşiyor ve bölümler çok farklı bir anlam kazanıyor. Olayların sıralaması, saklanması ve bunun izlerinin insanları nasıl etkilediği önemli bir referans noktası olabilir” ifadelerini kullandı.
Ayşe Polat Kimdir?
1970 yılında, Malatya’da doğdu. 1978’de ailesiyle Almanya’ya göç etti. Orada, üniversiteye başlamadan önce, 8mm ve video kısa filmler yaptı.
1990-1995 arasında Berlin ve Bremen’de Felsefe ve Alman Edebiyatı eğitimi aldı. Bu dönemde “Fremdennacht (Yaban Gecesi 1992), Münster ve Nürnberg Festivalleri’nde ödüller kazanan “Ein Fest für Beyhan (Beyhan’ın Düğünü 1994) ve “Gräfin Sophia Hatun (Safiye Hatun 1997) adlı kısa filmleri çekti.
1999’da, çok iyi eleştiriler alan ve birkaç ödül kazanan “Auslandtournée (Yurtdışı Turnesi) adlı ilk Uzun metrajlı filmini yönetti. “En Garde” (Koru Kendini 2004) yazıp yönettiği ikinci kurmaca filmdir. Hamburg’ta yaşamakta ve çalışmalarını sürdürmektedir…