Hasta mahpus Kuday ile görüşen avukatı: Her an kötü haber alabiliriz

Ağır hasta mahpus Abdulkadir Kuday’ı ziyaret eden avukat Tahir Demirci, her an kötü bir haber gelebileceğine işaret ederek, “Bir an önce tahliye edilmeli” dedi.

Metris 2 No’lu R Tipi Cezaevi’nde yatağa bağlı yaşayan ağır hasta mahpus Abdulkadir Kuday’ın durumu her geçen gün giderek ağırlaşıyor. Sinir sisteminin uyarılar gönderememesine neden olan ALS hastalığının yanı sıra başka hastalıkları da olan ve 40 kilonun altına düşen Kuday’ı yakın zamanda ziyaret eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Tahir Demirci, Kuday’ın son durumuna dair bilgi verdi.

“GÖRME VE DUYMA PROBLEMİ YAŞIYOR”
Kuday’ın avukat görüşüne sedye ile getirildiğini belirten Demirci, Kuday’ın unutkanlık, çift görme ve duyma sıkıntısının başladığını aktardı. Demirci, Kuday’ın herhangi bir şey hakkında konuşurken çok fazla odaklanamadığını ve hem konuşmakta hem de nefes almakta oldukça güçlük çektiğini ifade etti. Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konuşmasıyla ilgili daha önceleri de böyleydi ama en son gittiğimizde dört beş cümle edebildik. Sürekli yatakta olması sebebiyle sırtındaki kemikler sırt derisini tahriş etmiş. Gün boyu solunum destek cihazına bağlıymış. Satürasyonunda (kandaki oksijen oranı) ani düşüşler olduğu için kendisine ara ara oksijen de veriliyor.”

KALP KRİZİ ENDİŞESİ
Demirci, Kuday’ın 10 Temmuz 2023’te de kalp krizi geçirdiğini hatırlatarak, çarpıntılarının devam ettiğini ve yeni bir kriz geçirme endişesi taşıdığını ifade etti. Kuday’ın yemek yeme problemlerinin olduğunu ve her şeyi yiyemediğinin altını çizen Demirci, hastalığı sebebiyle protein ağırlıklı beslenmesi gerektiğini ve bu yönlü cezaevi yönetimine de başvuru yaptıklarını söyledi.

“TEDAVİSİ ENGELLENİYOR”
Demirci, Kuday’ın 22 Ağustos’ta sağlık durumu kötüleştiğini ve bunun üzerine Başakşehir’de bulunan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne kaldırıldığını hatırlattı. Hastane yönetiminin refakatçi kabul etmediği için Kuday’ın tedavi olmayı reddettiğini vurgulayan Demirci, ALS dışında 16 ayrı hastalığı olan Kuday’ın kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığını refakatçi talebinin kabul edilmemesi nedeniyle tedaviyi kabul etmediğini ifade etti.

Demirci, Kuday için hem tedbir talepli tahliye başvurusuna dair hem de Cumhurbaşkanlığı affı ile ilgi yaptıkları başvuruya dair sürecin hala devam ettiğini dile getirdi.

DAYANIŞMAYLA HAYATA TUTUNUYORLAR
Demirci, Kuday ile aynı koğuşta bulunan ve iki eli olmayan ağır hasta mahpus Ergin Aktaş ile de görüştüklerini de belirtti. Aktaş’ın da Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “Cezaevinde yaşamını idame ettiremez” raporuna rağmen tahliye edilmediğini hatırlatarak, “Şu an da Abdulkadir Kuday’ın yanında Ergin Aktaş kalıyor. Kaldıkları koğuş itibariyle tam bir dayanışma halindeler. Bu durumda onlar için çok zor çünkü Ergin Aktaş da birçok hastalığı olan bir mahpus. İki tutsak için de ATK’nin cezaevinde kalamaz raporu söz konusu ama buna rağmen orada birlikte dayanışma içinde hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar” diye vurguladı.

“DURUMU KÖTÜLEŞİYOR”
Devlet yetkililerinin Kuday’ın sağlık durumuna kulak tıkadığını belirten Demirci, duyarlılık çağrısında bulundu. Kuday’ın hayati tehlikesinin arttığına dikkati çeken Demirci, şöyle devam etti: “Yani doktorların da söylediği yerden ifade edeyim; bu koşullarda çok yakında kötü bir haber alınabileceğinin bile belirtildiği bir durum var. İnsani olarak da vicdani olarak da kabul edilemeyecek bir durum yaşanıyor. Cezaevlerinden artık maalesef ki bunu söylemek durumundayım. Hayatını kaybetmiş bir şekilde yakınlarına kavuşmaması gerektiğini düşünüyorum. Zaten cezaevi koşulları bu durumu daha da hızlandırıyor. Cezaevi koşulları özellikle Abdulkadir Kuday durumunda 40 kiloya düşmüş ve gittikçe ağırlaşan bir tutsak için durumunu daha da kötüleştiriyor ve geri dönülemeyecek sonuçlara yol açacaktır. Bir an önce bu konunun çözülmesi gerekiyor. Umarım bir an önce tahliyesi sağlanır.” (MA)

İlginizi Çekebilir

Narin’in ölüm nedeni belli oldu…
Okuyan: CHP ve Kürt hareketinden kopamayan solla ilişkimizi kesiyoruz

Öne Çıkanlar