Frontex, 2025’in ilk çeyreğinde yasa dışı göçmen geçişlerinin neredeyse üçte bir oranında düştüğünü bildirdi.
AB’nin dış sınırlarının korunmasından sorumlu kurumu Frontex, 2025’in ilk çeyreğinde yasa dışı göçmen geçişlerinde bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla yüzde 31’lik bir düşüş yaşandığını bildirdi.
Geçişler yaklaşık 33.600’e düşerken, Avrupa’ya giden her bir güzergahta düşüş rapor edildi.
En büyük düşüş yüzde 64’lük gerilemeyle Batı Balkan rotasında gözlemlendi.
Batı Balkanlar
Avrupa Politika Merkezi’nde Göç ve Çeşitlilik analisti Helena Hahn, “Geçişlerdeki düşüş, birden fazla faktörden kaynaklanıyor olabilir: Balkan ülkelerinin sınır kontrollerini artırması, yolculuğu zorlaştıran sert kış koşulları ve insan hakları ihlali risklerinin farkında olunması,” tahlilinde bulundu.
Hahn ayrıca, “Suriye’deki rejim değişikliği gibi jeopolitik gelişmelerin de etkili olduğunu; bu durumun 2024 yılında sığınma başvurularında yüzde 17’lik bir azalmaya yol açtığını” belirtti. Ancak “hareketliliğin yaz sonunda ve sonbaharda tekrar artabileceği” uyarısını yaptı.
Afrika’dan İspanya
Senegal, Moritanya, Gambiya ve Batı Sahra’yı İspanya’nın Kanarya Adaları’na bağlayan Batı Afrika rotasında da yüzde 30 gibi önemli bir düşüş gözlemlendi.
Benzer şekilde, çoğunlukla Afganistan, Sudan ve Mısır’dan Kıbrıs, Yunanistan ve Bulgaristan’a giden Doğu Akdeniz rotasındaki geçişlerde de yüzde 29’luk bir düşüş rapor edildi.
Üçüncü en keskin düşüş ise yüzde 26 ile Batı ve Orta Afrika’dan Nijer ve Libya üzerinden Orta Akdeniz’e, oradan da Avrupa’ya, özellikle de İtalya’ya giden Orta Akdeniz rotasında yaşandı.
En yoğun rota Doğu Akdeniz
9.267 geçiş girişimiyle Doğu Akdeniz rotası, yasa dışı göçmenlerin güzergah tercihinde ilk sırada yer alıyor.
Batı Afrika rotası ise 9.205 geçiş girişimiyle bu rotayı yakından takip ediyor.
En aktif üçüncü rota ise çoğunlukla Bangladeşliler, Pakistanlılar ve Suriyeliler tarafından kullanılan Orta Akdeniz (8.542) rotası oldu.
Ancak Frontex’in 2025 yılının ilk dört ayında Fransa’dan Manş Denizi’nin diğer tarafına doğru 11.000 yasa dışı geçiş girişimi bildirmesi nedeniyle İngiltere binlerce göçmen için Avrupa’daki son varış noktası olmaya devam ediyor gibi görünüyor.
/euronews/