🔴 ABD enerji devi General Electric (GE) ile Süleymaniye merkezli Taurus Arm arasında Bazyan enerji santralini geliştirmek için 100 milyon dolarlık bir anlaşma imzalandı.
Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani X hesabından anlaşmaya dair açıklama yaptı.
Açıklamada, “Bugün Taurus Energy ile General Electric arasında imzalanan büyük anlaşma, Kürdistan’ın dünyanın en büyük şirketlerine açık olduğunun kanıtıdır. Küresel devlerin kalkınmayı teşvik etmek için yerel firmalarla ortaklık kurmasını görmekten gurur duyuyorum. Süleymaniye, yatırımda Irak’a liderlik etmeye devam ediyor” ifadeleri yer aldı.
Sözleşme imza töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Talabani, Kürdistan Bölgesi’nin büyük bir bölgesel elektrik ihracatçısı olma planları olduğunu söyledi.
Süleymaniye’de Taurus Arm tarafından işletilen 500 megavatlık Bazyan enerji santrali, Musul, Kerkük ve Selahaddin gibi bölgeler dahil olmak üzere Irak’ta 1,5 milyondan fazla eve elektrik sağlıyor.
Üretimin 1.500 megavata çıkarılması hedefleniyor
GE Vernova-Irak başkanı Reşid el Cenabi, tesiste güvenilirliği ve verimliliği önemli ölçüde artırmak, maliyetleri düşürmek ve operasyonel riskleri azaltmak için yeni teknolojinin kullanılacağını söyled. Bu teknoloji kullanılarak, santral, Cenabi’ye göre aynı miktarda gaz kullanarak üretimini yaklaşık 1.500 megavata çıkarmayı hedefliyor.
Qaiwan Grubu CEO’su Saad Tayib Hasan da anlaşmanın bir parçası olarak GE’nin tüm onarımları, yeni teknolojileri ve küresel yenilikleri uygulayacağını belirterek, anlaşmanın daha az yakıtla daha fazla elektrik üretimi sağlayacağını, bunun da Kürdistan Bölgesi’nde elektriğin maliyetini düşüreceğini kaydetti.
2022’de GE Gas Power, Bazyan enerji santralindeki iki türbin için parça, onarım ve hizmet sağlamak üzere Taurus Arm ile 16 yıllık bir anlaşma imzalamıştı.
ABD: Daha fazla ortaklık görmek istiyoruz
Törende ABD Başkonsolosu Steve Bitner, ABD, Irak ve Kürt şirketleri arasında daha fazla ortaklık görmek istediğini belirtti.
Yetersiz elektrik arzı Kürdistan Bölgesi’nde başlıca sorunlardan biri olarak yaşanıyor.
Yüksek talep, finansal sorunlar ve yakıt arzının yetersizliği, Kürdistan Bölgesi’ndeki enerji santrallerinin her zaman tam kapasite çalışamamasına neden olmakta ve Elektrik Bakanlığı kesintisiz güç sağlama konusunda yetersiz kalmaktadır.
Ulusal elektrik kesintiye uğradığında, insanlar maliyetli ve kirletici olan özel dizel yakıtlı jeneratörleri saatlerce kullanmak zorunda kalıyor.
/rûdaw/