Almanya: AFD, Anayasayı Koruma Dairesi’ne dava açtı

DünyaGündem

🔴 AfD’nin ‘sağcı aşırılık yanlısı oluşum’ olarak sınıflandırılması ileride anayasa mahkemesi kararıyla kapatılmasına kadar uzanabilecek hukuki süreçleri tetikleyebilir.

Son dönemde oylarını hızla artıran Almanya için Alternatif (AfD), partiyi ‘sağcı aşırılık yanlısı bir oluşum’ olarak sınıflandıran ülke içi istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Federal Dairesi’ne (BfV) karşı Pazartesi günü dava açtı.

Cuma günü bu kararı alan BfV, daha önce AfD’nin gençlik örgütü ve Thüringen eyalet yapılanmasını ‘aşırı sağ’ olarak sınıflandırmıştı. Ancak bu son kararla birlikte ilk kez partinin tamamı bu kategoride değerlendirildi.

Bu sınıflandırma, Alman istihbaratının partiyi teknik gözetim altına almasına, üyelerini izlemesine ve çeşitli faaliyetlerini takip etmesine yasal zemin sağlıyor.

AfD’nin ‘aşırılık yanlısı’ olarak tanımlanması, partinin kamuoyu nezdindeki meşruiyetini zedeleyebilir. Ayrıca, partinin devlet kurumlarında görev alma şansını azaltabilir, devlet yardımlarına erişimini kısıtlayabilir ve ileride anayasa mahkemesi kararıyla kapatılmasına kadar uzanabilecek hukuki süreçleri tetikleyebilir. Bu nedenlerle parti hızlı bir şekilde karşı dava açtı.

AfD’nin eş lideri Alice Weidel’in sözcüsü Daniel Tapp, dpa haber ajansına yaptığı açıklamada, Köln’deki yetkili idari mahkemeye bu durumu özetleyen bir mektup gönderildiğini belirtti.

Kararın hemen ardından AfD bunu “Alman demokrasisine ciddi bir darbe” olarak nitelendirdi ve BfV’nin ülkenin anayasasını ihlal ettiğini savundu.

Partinin eş başkanları Weidel ve Tino Chrupalla, AfD’nin ‘özgür demokratik temel düzeni savunmak için tüm yasal yolları tüketeceğini’ ifade etti.

Muhalifler daha önce AfD’nin demokratik değerlerin altını oymaya çalıştığı gerekçesiyle yasaklanması çağrısında bulunmuşlardı.

Son karar partinin yasaklanıp yasaklanmaması gerektiği tartışmasını yeniden alevlendirirken aralarında görevden ayrılan Sosyal Demokrat Şansölye Olaf Scholz’un da bulunduğu bazı siyasetçiler ‘acele bir karar’ verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Sınıflandırmadan kısa bir süre önce diğer siyasi partiler, 152 sandalye ile parlamentonun en güçlü ikinci partisi olan AfD’nin parlamento karar alma mekanizmasına ne kadar entegre edilmesi gerektiğini tartıştı.

Merkez sağ Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Jens Spahn daha önce AfD’ye “diğer muhalefet partileri” gibi muamele edilmesi çağrısında bulunmuştu.

BfV’nin kararı ışığında Spahn, partisinin sınıflandırmayı ‘ciddiye aldığını’ belirtti.

Spahn, CDU’nun salı günü yeni bir koalisyon hükümeti kuracak olan Sosyal Demokratlarla (SPD) birlikte ‘parlamento çalışmalarında AfD ile nasıl başa çıkılacağı konusunda yakın bir koordinasyon içinde olacağını’ da sözlerine ekledi.

/deutsche welle/

 

İlginizi Çekebilir

Özerk Yönetim: Tişrin Barajı nöbetinin sonlandırıldığını duyurdu
Avrupa Birliği İsrail’in Gazze planından endişeli duyduğunu açıkladı

Öne Çıkanlar