Araştırma: Almanya’da kokain neden yaygınlaşıyor?

DünyaGündem

Güney Amerika’dan gelen kokain Almanya’da giderek daha popüler hale geliyor. Bir zamanlar zenginlerin statü sembolü olarak görülen şey, tüm sosyal sınıflara yayılıyor. Sağlık sistemi için ciddi sonuçlar doğuruyor. DW Volker Witting Kokainin Almanya’da yayılma nedenlerini yazmış: 

‘’Federal Kriminal Daire (BKA) Başkanı Holger Münch, bu haftanın başlarında “kokain artışı ” konusunda uyardı. Münch’e göre, uyuşturucu Almanya’da çok hızlı yayılıyor çünkü Kuzey Amerika’daki pazar doymuş durumda ve uyuşturucu ticareti artık “Avrupa’da daha yoğun” pazar buluyor. 

Federal Hükümet Bağımlılık ve Uyuşturucu Komiseri Burkhard Blienert endişeli. DW’nin bu konudaki sorusunu “Birkaç yıl öncesine göre iki katından fazla insan kokain kullanıyor. Bu, kokaini Almanya’da açıkça bir numaralı yasadışı uyuşturucu yapıyor,” diye yanıtlıyor. 

“Belirsiz zamanlarda yaşıyoruz ve bu zamanlarda insanlar giderek daha fazla uyuşturucuya yöneliyor,” diye ekliyor. 

Rakamlar her iki uzmanı da haklı çıkarıyor. 2024’e ait en son polis suç istatistiklerine göre, eroinle ilgili suçlar geçen yıl azalırken, kokainle bağlantılı olanlar neredeyse %5 arttı ve sadece yeni sentetik uyuşturucular tarafından geride bırakıldı.

Federal Kriminal Dairesi (BKA) durum raporuna göre, 2023 yılında Almanya’da ele geçirilen toplam kokain miktarı 43 ton ile rekor seviyeye ulaştı. Bu, bir önceki yıla göre iki katından fazlaydı. Gümrük ayrıca kokain ele geçirmelerinde hızlı bir artış olduğunu bildirdi ve bu 2021 ile 2023 arasında neredeyse iki katına çıktı. Buna karşılık, diğer yasadışı uyuşturucuların sayılarında neredeyse hiçbir önemli değişiklik olmadı.

Almanya’daki şehirlerde yapılan atık su analizleri, kokain kalıntılarının artan konsantrasyonlarını gösteriyor ve bu durum tüketimde belirgin bir artış olduğunu gösteriyor.

BKA Başkanı Münch, kokain tüketimindeki artışın nedenlerinden birinin eroin piyasasının ciddi şekilde değişmesi olduğunu, “Taliban’ın Afganistan’da afyon ekimini durdurması nedeniyle” bunun eroin “sıkıntısına” yol açtığını söylüyor. 

Dünya çapında uyuşturucu kaçakçılığını izleyen BM kuruluşu, eroin kaçakçılığında yüzde 95’lik bir düşüş olduğunu bildirdi .

Alman Suç Soruşturmacıları Derneği’nden Jörn Memenga, “Artık başınızı belaya sokmadan kamusal alanda bir sigara içebilirsiniz,” diyor. “Bu, yasadışı bir şeyi denemek isteyenler için kokaini daha çekici hale getirebilir” diye açıklıyor.

Bir gram kokain son kullanıcılar için 50 ila 80 avro  arasındadır. Bu, yaklaşık 15 porsiyon üretmek için kullanılabilir. Dolayısıyla sözde bir hat, yalnızca yaklaşık 5 avroya mal olur, bir bardaki bir kadeh şarap kadar.

Günümüzde kokain, Telegram gibi mesajlaşma servisleri aracılığıyla kolayca ve gizlice sipariş edilebiliyor. Hamburg’daki Bağımlılık Araştırmaları Merkezi’nde (ZIS) sosyolog ve kriminolog olan Heike Zurhold, kamu yayıncısı NDR’ye “Bu bir teslimat hizmeti gibi. Pizza yerine, mesajcı kokain getiriyor,” diyor. 

Sağlık riskleri ciddi olabilir. Kokain kan damarlarını akut olarak daraltır ve gençlerde kalp krizi veya felce neden olabilir.

Hamburg-Eppendorf Üniversitesi Tıp Merkezi’nden psikiyatrist Ingo Schäfer’e göre, kokainin her şeyden önce uzun vadeli psikolojik etkileri var ve kronik kaygı ve panik ataklara, uyku bozukluklarına, paranoyak sanrılara veya narsistik davranışlara yol açabiliyor.

Kuzey Denizi’ndeki Hamburg, Hollanda’nın Rotterdam ve Belçika’nın Anvers limanları uzun zamandır Güney Amerika’dan gelen uyuşturucu kaçakçılığının merkezi konumunda.

Kargo gemileri genellikle Ekvador’daki Guayaquil liman metropolünden geliyor. Ülke sadece birkaç yıl içinde uluslararası uyuşturucu kaçakçılığının merkezi haline geldi. Güvenlik uzmanı Carla Alvarez DW’ye şunları söylüyor: 

“Ekvador, dünyanın bir numaralı kokain üreticisi Kolombiya ile ikinci ve üçüncü sıradaki Peru ve Bolivya’nın tam ortasında yer alıyor. Ve limanı, lojistiği ve altyapısıyla Guayaquil, ideal uyuşturucu aktarma noktası. Ayrıca, Peru sınırındaki Amazon bölgesi çok az kontrol noktası olan devasa bir geçit.”

Her hafta Ekvador’dan Avrupa’ya doğru yola çıkan 2.000’den fazla konteyner, genellikle muzların arasına gizlenmiş şekilde kokain taşıyor . Ekvador, dünyanın en büyük tropikal meyve ihracatçılarından biridir. Bu, sürekli olarak yeni rotalar, çok sayıda personel gerektiriyor ve “beyaz altını” Avrupa tüketicilerine ulaştırmak için daha da yaratıcı fikirler sunuyor, diye açıklıyor Alvarez.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi’ne (UNODC) göre, Latin Amerika uyuşturucu üreticileri ve kaçakçıları Avrupa’da yakalanma riskinin nispeten düşük olduğunu düşünüyor. Örneğin, kolluk kuvvetleri ABD’deki kadar iyi çalışmıyor. BM ofisinin son raporuna göre, satıcılar liman personelini yozlaştırmada da defalarca başarılı oluyor. Sadece bu değil: Almanya’da, bir savcı bu hafta Hannover bölge mahkemesinde yargılanıyor. Bir uyuşturucu çetesine bir soruşturma hakkında içeriden bilgi satmakla suçlanıyor.

Belçika ve Hollanda uyuşturucu karşıtı otoriteleri son yıllarda uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadele için polis ve gümrük personelini önemli ölçüde artırdı ve ekipmanlarını modernize etti. Ancak Almanya geride kalıyor.

Bağımlılık ve Uyuşturucu Komiseri Burkhard Blienert bir değişiklik umuyor. En azından uyuşturucuyla ilgili ölümlerin sayısı yıllardır arttığı için. 

“Bu zorluklarla yalnızca polis kaynakları ve cezalarla başa çıkılamaz. Sistemdeki tüm aktörlerden ve kurumlardan ortak bir yaklaşıma ihtiyacımız var: önleme ve yardımdan uyuşturucuyla ilgili suçlara karşı sıkı bir mücadeleye,” diyor.

/DW/

İlginizi Çekebilir

Güney Kore’de Demokrat Parti eski lideri Lee’yi devlet başkanı adayı olarak belirledi
NYT: Türkiye Halkı Otokrasiye Direniyor; Sessizlikten Daha Fazlasını Hak Ediyorlar

Öne Çıkanlar