Diyarbakır’da ağaç kesme gerginliği: Belediye eş başkanlarının açıklamasına Sezgin Tanrıkulu cevap verdi

ÇevreGündem

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, Kayapınar ilçesindeki Fırat Bulvarı’nda yeni proje kapsamında ağaç kesmesi birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.

 

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak paylaştığı ankette halkın yüzde 96’sının destek verdiğini belirtirken CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da belediyeye tepki gösterdi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin çevre örgütlerina danışadan böyle bir çalışmayı yapmaması gerektiğini savundu.
Sezgin Tanrıkulu’nun paylaşımı şu şekilde:

Diyarbakır’da yerel yönetimler; imar çalışmalarını hazırlama ve hayata geçirme aşamasında çevreyi ve ekolojik dengeyi gözetmek durumundalar.

“DİYARBAKIR BB HASASSİYETLERİ GÖZETMELİDİR”

Diyarbakır Kent Konseyi’nin paydaşı olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi; Diyarbakır Ekoloji Meclisinin, Baronun, Baro Çevre Komisyonunun, Çevre Mühendisleri Odasının ve yetkili paydaşların görüşünü almadan, müzakere ve ikna etmeden, hemşehrilerimizin hassasiyetini gözetmeden bu konularda çalışma başlatmamalıdır.

“DİYARBAKIR’DA OLSAM ÇALIŞMA YERİNDE OLURDUM”

Kuşkusuz, yol genişletme bir ihtiyaç ise bu; itirazlar en aza indirecek bir yöntemle yapılmalıdır. Bana iletilen bilgileri, Ankara’da Meclis’te olmam nedeniyle buradan paylaşıyorum; Diyarbakır’da olsam, Kayapınar Yeniyol’da bu çalışmaların yürütüldüğü yerde olurdum.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA

Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada yapılan projeyi halka sorarak yaptıklarını belirtti.
Diyarbakır Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ile Ekoloji Meclisi üyelerinin de bulunduğu bir grup eylem başlattı. Ağaçların kesildiğini öne süren grup, çalışmaları durdurarak bölgede protestolarını sürdürdü. Eylemciler, “20-30 yıllık ağaçların rant uğruna kesildiğini” iddia ederek tepki gösterdi ve çalışmaları durdurdu. Belediye konuya ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medyada da tartışma konusu olan konuya ilişkin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak da açıklama yaptı.

SERRA BUCAK’TAN AÇIKLAMA

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:
Büyükşehir Belediyemiz, Kayapınar ilçesi Fırat Bulvarı’nda planladığı kapsamlı altyapı ve üstyapı yenileme projesini, bin yurttaşın katıldığı yüz yüze anket çalışmasıyla halkın görüşüne sundu. Yolun altı şeride çıkarılması, bisiklet yolları, modern kaldırımlar, aydınlatma ve yağmur suyu altyapısı gibi düzenlemeleri içeren projeye, ankete katılan yurttaşların yüzde 95,6’sı destek verdi. Karar alma süreçlerine halkı dahil eden katılımcı model sayesinde; yurttaşların yaya güvenliği, kent estetiğine dair beklentileri ölçülürken, çalışmanın hızlı tamamlanması ve şeffaf bilgilendirme yapılması gibi talepler ön plana çıktı. Elde edilen veriler ışığında şekillenecek olan proje ile Fırat Bulvarı, halkın talepleri doğrultusunda daha modern, güvenli ve konforlu bir ulaşım aksına dönüştürülecek.

BELEDİYEDEN YAZILI AÇIKLAMA

Belediyenin yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığımız, bulvar üzerindeki ağaçların korunması amacıyla özel bir çalışma yürütüyor. Yenileme sürecinde, mevcut ağaçlar rastgele kesilmek yerine, uzman ekipler tarafından bilimsel yöntemlerle ve kök sistemine zarar vermeyecek şekilde sökülüyor. Taşıma işleminden önce ağaçların sağlık durumu analiz edilirken, kök sisteminin korunması için özel ekipmanlar kullanılıyor. Sökülen ağaçlar, uygun mevsim ve iklim koşulları dikkate alınarak Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı yerleşkesine naklediliyor. Bakım, sulama ve toprak düzenlemesi yapılan ağaçlar, adaptasyon süreçleri tamamlandıktan sonra yeniden toprağa kavuşturulacak.”

 

 

/Kaynak: Güneydoğu Ekspres/

İlginizi Çekebilir

Diyarbakır’da öğrencilerden kadın cinayetlerine karşı yürüyüş: “Şüpheli ölümler aydınlatılsın”
Adana’da ‘Konuşan kadın duvarları’

Öne Çıkanlar