Euronews araştırdı: İş kurmak için en iyi Avrupa ülkeleri hangileri?

EkonomiGündem

🔴 Euronews, mevcut ekonomik ortam göz önüne alındığında Avrupa’da hangi ülkelerde yeni bir iş kurmanın nispeten daha kolay olduğunu araştırıyor.

Küresel ticari gerilimler, son birkaç ay içinde ticari, ekonomik ve finansal dalgalanmaların artmasına neden oldu.

Yüksek enflasyon ve nispeten yüksek faiz oranları da artan belirsizliğe katkıda bulunurken, Avrupa’nın bazı bölgelerinde devam eden hayat pahalılığı krizi de başlangıç sermayesini erozyona uğrattı.

Bu nedenle, yeni bir iş kurmak için bir Avrupa ülkesi seçmek şu anda özellikle göz korkutucu bir iş gibi gelebilir.

Bununla birlikte, AB’nin yabancı ülkelere bağımlılığını azaltmak amacıyla yerli mal ve hizmet üretimini artırmaya daha fazla odaklanması nedeniyle, kurucular için hala bir umut ışığı var.

Bu kapsamda EIC Accelerator, Horizon Europe, Women TechEU, EIC STEP Scale Up, Connecting Europe Facility (CEF) gibi bir dizi finansman ve destek programı sunarak daha fazla küçük ve orta ölçekli işletmeye (KOBİ) kucak açıyor.

AB ayrıca Your Europe Business Portal, Enterprise Europe Network ve Erasmus for Young Entrepreneurs gibi çeşitli bilgi araçlarına da sahip.

Avrupa Komisyonu’na göre, AB’de 2025’te yaklaşık 35 bin erken aşama start-up faaliyet gösterecek.

Herhangi bir ülkede iş yapmanın kolaylığı, birkaç temel faktörün dikkate alınmasını gerektiriyor. Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı endeksi bunları 10 parametre halinde sınıflandırıyor.

  • Bir iş kurmak
  • İnşaat izinleri ile ilgilenmek
  • Elektrik tedariki
  • Mülkün kaydedilmesi
  • Finansman
  • Azınlık yatırımcılarının korunması
  • Vergi ödemeleri
  • Sınır ötesi ticaret
  • Sözleşmelerin uygulanması
  • İflasın çözülmesi

Euronews, mevcut ekonomik ortamda Avrupa’nın nerelerinde iş kurmanın nispeten daha kolay olabileceğine bakıyor.

Estonya

Estonya, yabancı kurucular için en misafirperver AB ülkelerinden biri ve son derece iş yanlısı bir yasal ve ekonomik çerçeve sunarken aynı zamanda oldukça dijitalleşmiş bir ülke.

E-ikamet programı, yerleşik olmayanların şirketlerini çevrimiçi kaydettirmelerine ve iş ihtiyaçlarını dijital olarak karşılamalarına olanak tanıyor. Ayrıca dünyanın herhangi bir yerinden çeşitli Estonya hükümet hizmetlerinden yararlanmalarına da imkan sunuyor.

Vergi başvuruları ve bankacılık işlemleri gibi diğer ticari işlemler de çevrimiçi gerçekleştirilebiliyor.

Invest in Estonia’ya göre, bir şirket kurmak 15 dakika sürüyor ve işletmelerin yüzde 98’i online kuruluyor.

Ülkenin vergi sistemi yeniden yatırımı teşvik ederken, elde tutulan kârlardan da vergi alınmıyor. Estonya ayrıca, AB’nin tek pazarından yararlanırken ve hem Baltık hem de daha geniş Avrupa pazarları için stratejik bir konumda. İş kurmayı daha da kolaylaştıran nispeten düşük bürokrasiye de sahip.

İrlanda

İrlanda Cumhuriyeti, yüksek gelirli ve dijital açıdan oldukça gelişmiş bir ekonomi olması nedeniyle Avrupa’da iş kurmak için bir diğer popüler seçenek. 1Office’e göre, akıllı telefon kullanımı yüzde 90’a ulaşmış durumda ve evlerdeki internet erişimi de yüzde 92’ye ulaşarak teknoloji ve dijital ürünlere sahip işletmeler için iyi bir temel oluşturuyor.

Her yıl yaklaşık 200 start-up’a yatırım yapan Enterprise Ireland ile ülke, dünya çapındaki girişimcilere çok güçlü ve sıcak bir mesaj gönderiyor.

Dünya Bankası’nın Avrupa Birliği’nde İş Yapma Kolaylığı 2020 raporuna göre, İrlanda’nın birçok şehri yukarıdaki parametrelerin birçoğunda üst sıralarda yer alıyor. İşletmeler Cork’ta sözleşmeleri çok hızlı bir şekilde uygulayabiliyor ve elektriği sorunsuz bir şekilde alabiliyor. Dublin de bu iki konuda ve iş kurma konusunda iyi durumda. Waterford, inşaat izinlerinin verilmesinde en etkili şehir olurken Galway, mülk kaydı ve iş kurma konularında en iyisi.

İrlanda’nın Avrupa Birliği, OECD ve Euro Bölgesi üyesi olması, ayrıca İngilizce’nin ana dillerden biri olması Avrupalı girişimciler için çok cazip faktörler.

İngiltere, İzlanda, Norveç, İsviçre ve AB’den girişimcilerin İrlanda’da iş kurmak için herhangi bir izin veya vizeye ihtiyaçları yok. Ülke ayrıca AB vatandaşı olmayanlar için uzaktan şirket kurma ve kayıt işlemlerini kolaylaştırıyor.

Ayrıca yüzde 12,5 ile dünyanın en düşük kurumlar vergisi oranlarından birine ve şu ana kadar yaklaşık 72 ülkeyle Çifte Vergilendirme Anlaşması’na sahip.

İrlanda son zamanlarda işletmeleri ve yabancı çalışanları da etkileyen bir konut kriziyle mücadele ediyor olsa da, ülkenin yeni girişimcilere sunabileceği çok şey var.

Bulgaristan

Bulgaristan, sadece birkaç hafta süren şirket kurma sürecindeki nispeten düşük bürokratik işlemler nedeniyle Doğu Avrupa’da epey tercih edilen yeni bir iş merkezi. Yönetim maliyetleri de Avrupa’nın çoğuna kıyasla çok düşük ve kurumlar vergisi sadece yüzde 10.

Yabancı şirketlerin ülkede arazi satın alma konusunda herhangi bir yasal kısıtlaması yok ve sadece kayıttan sonra işletme maliyetlerini ödemeleri gerekiyor. AB girişimcileri, Bulgaristan’ın AB’nin bir parçası olması nedeniyle Avrupa Tek Pazarı’na erişimleri devam ederken, daha düşük maliyetli işgücü, yüksek vasıflı ve çok dilli işgücü ve nispeten düşük yaşam maliyetlerinden de yararlanabilir.

Bulgaristan’ın Avrupa’nın güneydoğusundaki jeopolitik konumu, Sırbistan ve Kuzey Makedonya’da fırsatlar yaratırken Yunanistan ve Türkiye gibi diğer yerleşik pazarlara da kolay erişim sağlıyor.

Bulgaristan ayrıca uzaktan şirket kaydına da izin veriyor. Bununla birlikte, yolsuzluk ülkede hala bir sorun olmaya devam ediyor ve bu durumun ne tür bir iş kurulacağını ve ülkenin hangi bölgesinde yer alacağını düşünürken dikkate alınması gerekiyor.

Hollanda

Dünya Ekonomik Forumu‘na göre Hollanda, AB ekonomisinin yaklaşık yüzde 5.96’sını oluşturan yaklaşık 918 milyar dolar gayri safi yurtiçi hasıla ile Avrupa Birliği’nin beşinci büyük ekonomisi.

Batı Avrupa’da çok elverişli bir konumda bulunan Hollanda, son derece kozmopolit, yüksek eğitimli ve vasıflı bir işgücüne sahip. Hollanda hükümeti, yeni işletmelere bir dizi iş destek programı ve vergi teşviki sağlıyor. Kurumlar vergisi oranı yüzde 25,8 ile diğer bazı Avrupa seçeneklerinden biraz daha yüksek olsa da, bir dizi işletme sahibi, konum ve pazar erişimi için fiyatı buna değer bulabilir.

Teşvikler arasında bir girişimci ödeneğinin yanı sıra yüzde 30’luk bir karar da bulunuyor. Bu, işverenlerin yabancı yeteneklerin maaşlarının yüzde 30’unu vergi kesintisi olmadan ödemesine olanak tanıyor. Ayrıca hükümet, bilimsel araştırma yapan veya diğerlerinin yanı sıra yeni yenilikçi ürünler geliştiren şirketler için çeşitli maliyetleri iade ederek araştırma ve geliştirmenin yanı sıra yeniliği de destekliyor.

Hollanda, özellikle robotik ve yapay zeka gibi teknolojik açıdan gelişmiş şirketlerin yanı sıra perakende satış yapan girişimciler tarafından tercih ediliyor.

Danimarka

Danimarka, kurucuların nispeten kolaylıkla iş kurabileceği bir başka ülke. İş yapma kolaylığı açısından üst sıralarda yer alıyor ve genellikle dünya çapında ilk 5 noktadan birini oluşturuyor.

Danimarka’da bir şirkete kaydolmak nispeten basit ve kurucular süreci çevrimiçi tamamlayabiliyor. Süreç hızlı, bazen sadece birkaç saat sürebiliyor.

Danimarka ayrıca yüksek vasıflı işgücü ve sağlam altyapısının yanı sıra istikrarlı bir ekonomi sunuyor. İşgücü piyasası nispeten esnek ve işe alma ve işten çıkarma maliyetleri düşük.

Ülke, işletmeler karmaşık doğrulama süreçlerini, kapsamlı yasal sözleşmeleri ve güvenlik önlemlerini azaltabildiğinden, işlem maliyetlerini düşürebilen güvene dayalı iş kültürüyle tanınıyor.

Danimarka, çoğu kuruluş için yüzde 22’lik cazip bir kurumlar vergisi oranına sahip.

İngiltere

British Business Bank’a göre, İngiltere’de her yıl yaklaşık 360 bin yeni işletme kuruluyor. Şirket kurmak da nispeten hızlı, kolay ve ucuz; posta yoluyla yapılan başvurular 8 ila 10 gün içinde, online başvurular ise 24 saat içinde işleme alınıyor.

Avrupa’daki en çeşitli ekonomilerden ve işgücünden birine sahip olan İngiltere, karlılığın düşük olduğu ilk birkaç yılda işletmeleri destekleyecek önlemlere de sahip. Ayrıca, bir işletmenin ömrünün sonunda, varlıkların satışından elde edilen gelirle ilgili olarak vergi indirimi sağlıyor.

Ayrıca, etkin süreçleri ve tüm limited şirketler için yüzde 25’lik kurumlar vergisi oranıyla güçlü bir vergilendirme ve hukuk sistemine sahip. İşgücü de son derece yetenekli ve uyarlanabilir.

Girişimciler için bir dizi kitle fonlaması, risk sermayesi ve melek yatırım fırsatlarının yanı sıra çeşitli devlet daireleri aracılığıyla devlet hibeleri, finansman ve tavsiyeler de mevcut.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Almanya’da ev içi şiddet vakaları artıyor
CHP’li Gök, Kadir İnanır’ı ziyaret etti

Öne Çıkanlar