İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer barış anlaşmasının bir parçası olarak Ukrayna’nın güvenliğini garanti altına almak için İngiltere askerlerini Ukrayna’ya konuşlandırmaya “hazır ve istekli” olduğunu açıkladı.
İngiltere Başbakanı, Ukrayna’da kalıcı bir barışın sağlanmasının “Putin’in gelecekte daha fazla saldırganlık yapmasını engellemek için elzem olduğunu” söyledi.
Bugün Paris’te yapılması beklenen Avrupa liderleriyle acil zirveye katılmadan önce Sir Keir, İngiltere’nin “gerekirse kendi askerlerini sahaya sürerek” Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantilerine katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.
Daily Telegraph’a konuşan İngiltere başbakanı şunları söyledi:
“Bunu hafife alarak söylemiyorum. İngiliz askerlerini ve kadınlarını tehlikeye atma potansiyelinin getirdiği sorumluluğu çok derinden hissediyorum. Ancak Ukrayna’nın güvenliğini garanti altına almaya yardımcı olmakta üstlenilen her rol, kıtamızın ve bu ülkenin güvenliğini garanti altına almaya yardımcı olmaktadır.”
Sir Keir, Rusya’nın Ukrayna ile savaşının “sona ermesinin, Putin’in tekrar saldırmasından önceki geçici bir duraklama” olmayacağını söyledi.
İngiltere askerleri, Ukrayna’nın kontrolündeki topraklarla Rusya’nın kontrolündeki topraklar arasındaki sınır boyunca diğer Avrupa ülkelerinden gelen askerlerle birlikte konuşlandırılabilir.
Sir Keir’in açıklaması, eski ordu komutanı Lord Dannatt’ın BBC’ye yaptığı ‘’İngiliz ordusu Ukrayna’da gelecekte herhangi bir barışı koruma misyonuna liderlik edemeyecek kadar yıprandığını” söylemesinin ardından geldi .
Başbakan daha önce, ateşkesin ardından İngiliz askerlerinin Ukrayna’nın güvenliğini sağlamaya yardımcı olabileceği konusunda sadece ipucu vermişti.
Bu ayın sonlarında Washington’da Başkan Donald Trump’ı ziyaret etmesi beklenen başbakan “Kalıcı bir barış için ABD’nin güvenlik garantisi şarttır, çünkü yalnızca ABD Putin’i tekrar saldırmaktan caydırabilir” dedi.
Sir Keir, ABD’nin Rusya ile kıtayı dışlayacak barış görüşmelerine doğru ilerlediği yönündeki endişelere yanıt olarak diğer Avrupalı liderlerle bir araya geliyor.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan’da Rus yetkililerle bir araya gelmeyi planladığı bildirildi.
ABD’nin Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa liderlerine yalnızca danışılacağını ve ABD ile Rusya arasındaki herhangi bir görüşmeye katılmayacaklarını söyledi.
Ukrayna hükümetinden üst düzey bir kaynak Pazar günü BBC’ye yaptığı açıklamada, Kiev’in ABD ile Rusya arasındaki görüşmelere davet edilmediğini söyledi .
Trump, bu hafta başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile uzun bir görüşme yaptığını ve Ukrayna’daki “gülünç savaşı” durdurmak için müzakerelerin “derhal” başlayacağını duyurdu.
Trump daha sonra Zelenski’ye planını “bildirdi”.
Pazar günü Trump, Zelensky’nin görüşmelere katılmasını beklediğini söyledi. Ayrıca Avrupa ülkelerinin Ukrayna için ABD silahları satın almasına izin vereceğini söyledi.
BBC’nin, çatışmaların sona ermesine ilişkin takvimi hakkındaki sorusuna Trump, sadece “Bunu başarmak için çalışıyoruz” dedi ve savaşın sorumluluğunu önceki yönetimin Ukrayna politikalarına yükledi.
Trump’ın ilk yönetiminde müzakere edilen ve daha sonra Biden yönetimi tarafından yürürlüğe konulan bir anlaşmaya atıfta bulunarak, “ABD’nin Taliban ile doğrudan müzakere ettiği ve Afgan hükümetini devre dışı bıraktığı Afganistan’daki gibi bir duruma daha sahip olamayız” dedi.
“Başkan Trump’ın da bundan kaçınmak isteyeceğinden eminim” dedi Sir Keir
İngiltere başbakanı Sir Keir, Ukrayna’nın NATO üyeliğine giden yolun “geri döndürülemez” olduğunu ve Avrupa ülkelerinin “savunma harcamalarını artırmaları ve ittifakta daha büyük bir rol üstlenmeleri” gerektiğini söyledi.
İngiltere şu anda savunmaya GSYİH’sinin yaklaşık %2,3’ünü harcıyor ve savunma harcamalarının ekonomideki payını %2,5’e çıkarmayı taahhüt etti.
Trump, NATO üyelerinin savunma harcamalarına GSYİH’lerinin yüzde 5’ini ayırmaları çağrısında bulunurken, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, müttefiklerin savunma harcamalarının yüzde 3’ten fazla olması gerektiğini söyledi.
2006-2009 yılları arasında ordunun başında bulunan Lord Dannatt, BBC’ye yaptığı açıklamada, Ukrayna’da gerçekleştirilecek bir barışı koruma görevi için 40.000’e kadar İngiliz askerinin dönüşümlü olarak görevlendirilmesi gerektiğini ve “Bu sayıya henüz sahip olmadıklarını” söyledi.
Toplamda barışı sağlayacak bir gücün sahada yaklaşık 100.000 askere ihtiyaç duyacağını ve İngiltere’nin “bunun önemli bir kısmını sağlaması gerekeceğini ve bunu gerçekten yapamayacaklarını” söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çağrısıyla Paris’te gerçekleşecek toplantıya, İngiltere, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya, Hollanda ve Danimarka liderlerinin yanı sıra Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu başkanları ile Rutte de katılacak.
/BBC Word/