Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 15 bin yeni öğretmen ataması yapılırken, Kürtçe dil dersi için sadece 6 kontenjan ayırdı.
MEB’in sitesinde yer alan duyuruya göre, kontenjan tablosunda Kürtçe’nin Kurmanci lehçesine 5, Zazaki lehçesine ise 1 kontenjan ayrıldı.
Üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan ve atamalarını yapılmayan çok sayıda öğretmen bulunuyor.
Atama bekleyen öğretmenlerden biri de 2018 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan Numan Yücel.
Yücel, bu yıl da ataması yapılmadığı için diğer arkadaşları gibi mecburen başka bir işte çalışıyor.
“Çocuklara Kürtçe öğretmek istiyorduk”
Kürtçe öğretmeni Numan Yücel, diğer öğretmenler gibi okullarda çocuklara ders vermek istediğini belirterek, “7 yıldır Kürtçe bölümünden mezun olduk ama ne yazık ki az kontenjan nedeniyle atamamız yapılmadı. Bu yüzden bize uygun olmayan işlerde çalışıyoruz. Mezun olduğumuzda diğer öğretmenler gibi okullarda çocuklara ders vermek istiyorduk. Çocuklara Kürtçe öğretmek istiyorduk. Kürtçe kitapları okuduğumda gerçekten gözlerim doluyor, çok duygulanıyorum” dedi.
Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi Sözcüsü Emin Ay, Rûdaw’a yaptığı açıklamada Bakanlığın Kürtçe öğretmen kontenjanlarını artırması gerektiğini belirtertti.
Ay, “Geçen yıl 35 bin öğrenci seçmeli Kürtçe dersini tercih etti ama şu anda aktif Kürtçe öğretmeni sayısı yaklaşık 130 civarında. Bu nedenle bu az sayıdaki Kürtçe öğretmeni, öğrencilere yetmiyor. Zaten hükümet ve bakanlık da bunu biliyor ama bilinçli olarak Kürtçe öğretmen kontenjanlarını az belirliyor. Şimdi Kürtçe için 6 kontenjan verdiler. Bu komik bir rakam. Bundan memnun değiliz” diye konuştu.
Dil ile ilgili kurum, dernekler, platformlar ve aktivistler de Milli Eğitim Bakanlığı’na tepki gösteriyor.
“Çocuklar Kürtçe’yi seçiyor ama öğretmen yok”
Kürtçe dil aktivisti Makbule Serçe, Kürtçe öğretmeni eksikliğine dikkat çekerek daha fazla öğretmen ataması yapılmasını istedi.
Serçe, “Kürt çocuklar Kürtçe dersini seçiyor ama en büyük sorun, Kürtçe öğretmenlerinin olmaması. En az 200 öğretmen atanmalı. Kürtçe sınıfların artmasını ve dilimizin Kürtçe olmasını istiyoruz” dedi.
Resmi olmayan bilgilere göre, şu ana kadar 4 üniversitenin lisans bölümlerinden 800’ün üzerinde, yüksek lisans bölümleriyle birlikte ise yaklaşık 2 bin Kürtçe öğretmeni mezun oldu.
Bunlardan sadece yaklaşık 200 öğretmen atandı.
/rûdaw/