Kürtlerin geçen haftaki İl Meclisi toplantısında yapılan anlaşmaların ardından elde ettikleri Kerkük Valiliği ve diğer görevler, diğer bileşenlerin aldığı görevlerle iki yıl içinde değiştirilecek.
Söz konusu bilgiyi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Sözcüsü Sadi Ahmed Pire dün açıkladı.
Rûdaw’dan Nwenar Fatih’e konuşan Sözcü Pire, “Üzerinde uzlaşılan iki şema var. Birinci şemada Valilik makamı var, diğerinde ise İl Meclisi Başkanlığı var. Birinci şemaya göre, KYB Valiliği ve pay edilen diğer görevleri iki yıllığına yürütüyor. Diğerinde ise Araplar İl Meclisi Başkanlığını ve diğer görevleri iki yıllığına yürütüyor. İki yıl sonra tüm görevler taraflar arasında değiştirilecek” dedi.
Kerkük’te yerel yönetiminin oluşturulması konusundaki çıkmaz, 10 Ağustos’ta, KYB ve kendisi ile ittifak halindeki dört İl Meclisi üyesinin Bağdat’ta sürpriz bir toplantı düzenleyerek Rebwar Taha’yı Vali, Sünni Arap siyasetçi Muhammed İbrahim Hafız’ı da İl Meclisi Naşkanı olarak seçmesinin ardından sona erdi.
Toplantıda Kürdistan Demokratik Partisi (KDP), Türkmen Cephesi ve Arap İttifakı’ndan hiçbir meclis üyesi hazır bulunmazken, oturumun yasalara aykırı olduğu savunuldu.
KDP, KYB’yi, valilik makamını garantilemek için yaptığı anlaşmalarla Kerkük’ün “Kürtlüğünü” tehlikeye atmakla suçladı.
KYB Sözcüsü Sadi Ahmed Pire, KYB’nin valilik makamı karşılığında Kerkük’teki birçok önemli görevi bıraktığı yönündeki iddiaya yanıt olarak, “Bu söylentiler anlamsız. Bunlar asılsız” dedi.
Aralık ayındaki oylamanın ardından KDP, hiçbir partiyle güçlü bir bağı olmayan bir Kürdün vali olarak atanması çağrısında bulundu ve yeni yönetimin ulusal bir mutabakat temelinde oluşturulması gerektiğini söyledi.
Sözcü Pire, partisinin bir sonraki İl Meclisi oturumunu düzenlemek için herhangi bir partiden gelecek olan bir girişimi memnuniyetle karşılayacağını, partisinin Kerkük’te KDP ile anlaşmaya hazır olduğunu ve bu amaçla halihazırda çaba gösterdiğini söyledi.
Kerkük’te yerel yönetimin kurulması partiler arası anlaşmazlıklar nedeniyle Aralık ayındaki seçimlerden yedi ay sonra gerçekleşti.
İl Meclisi’nin bir sonraki toplantısının ne zaman yapılacağı şimdilik belirsiz. Arap İttifakı ve Türkmen Cephesi, İl Meclisi toplantısından çıkan kararların iptali istemiyle Irak Federal Yüksek Mahkemesi’ne başvurmuş ancak mahkeme talepleri yasaya uygun bulmayarak reddetmişti.
/rûdaw/