Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bakü’ye gitti. Rus lider bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşecek.
Hazar Gölü kıyısındaki Zağulba Sarayı’nda yapılacak ikili görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirilecek.
Rusya’nın devlet haber ajansı TASS, Putin’in ziyaretinin iki ülke arasında ilişkilerin en yüksek düzeyde olduğu bir dönemde gerçekleştiğini aktardı.
TASS’a konuşan Azerbaycan’ın Rusya büyükelçisi Polad Bülbüloğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Baykal-Amur (BAM) demir yolu hattının 50. yıl kutlamalarına katılmasına ve demir yolu hattının iki ülke ilişkilerindeki önemine vurgu yaparak, “Baykal-Amur sadece bir inşaat değil, aynı zamanda Sovyet döneminin özel bir simgesiydi. BAM’ın bugün itibarıyla modern Rusya’nın yararına faaliyet göstermeye devam ettiğini belirtmek gerekiyor,” dedi.
Kremlin’den yapılan açıklamada, “Rusya ile Azerbaycan arasındaki stratejik ortaklık ve müttefik ilişkilerinin daha da geliştirilmesinin yanı sıra güncel uluslararası ve bölgesel konular ele alınacak,” denildi.
İkili görüşmelerde ele alınacak konular arasında, Azerbaycan’ın Avrupa’ya artan doğal gaz ihracatının da yer alması bekleniyor.
Putin’in Bakü ziyareti, Avrupa Birliği’nin (AB) Kremlin’in Ukrayna’yı işgaline yardımcı olacak enerji alımlarından geri çekilmeye çalışması ile Azerbaycan’dan doğal gaz ithalatını arttırdığı bir döneme denk geliyor.
Ermenistan-Azerbaycan barış görüşmeleri
İkili görüşmede gündeme gelmesi beklenen bir diğer konu ise, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış görüşmeleri.
Barış görüşmelerinde, “Zengezur Koridoru” olarak bilinen ulaşım rotalarının nasıl düzenleneceği, en tartışmalı konulardan biri olarak yer alıyor.
Ağustos ayının başlarında Ermenistan ve Azerbaycan arasında yapılan görüşmelerde, bu maddenin barış anlaşmasından çıkarılmasına ve bir sonraki aşamaya bırakılmasına karar verildiği aktarıldı.
Azerbaycan, koridorun kontrolünün Rusya’ya verilmesini istiyor. Ermenistan ise Nahçıvan’ı Azerbaycan’a bağlayacak ve kendi topraklarından geçecek bir koridora karşı çıkıyor.
Bakü ile Erivan arasındaki ilişkiler, 1991’de Ermeni askeri güçlerinin Karabağ ve yedi komşu bölgeyi işgal etmesinden bu yana gergin.
Azerbaycan, 2020 yılının eylül ayında başlattığı askeri operasyonlarla, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Azerbaycan toprağı olarak tanınan ve 30 yıl boyunca Ermenistan işgali altında kalan Dağlık Karabağ’ı tekrar topraklarına katmıştı. Karabağ’daki işgalin sona ermesinin ardından bölgede yeniden yapılandırma ve inşaat çalışmaları başlatılmıştı.
/euronews/