🔴 Almanya’nın göç politikası yeni önlemlerle daha da sertleştiriliyor. Bavyera Başbakanı Markus Söder, Almanya’nın sınır kontrolleri ve geri gönderme kararlarının Avrupa’da destek bulacağına inanıyor.
Almanya’nın Bavyera eyaleti başbakanı ve Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) genel başkanı Markus Söder, ülkenin uygulamaya koyduğu sıkılaştırılmış sınır kontrolleri ve iltica başvurusuna rağmen yapılan geri gönderme kararlarının Avrupa genelinde destek göreceğini savundu.
Pazar günü Bild am Sonntag gazetesine açıklamalarda bulunan Söder, “Avrupalı komşularımızın bu kararları sonunda kabul edeceğine inanıyorum” diyerek Almanya’nın “özel bir durum” yaşadığını ve Avrupa hukukuna göre yükümlü olmamasına rağmen çok sayıda göçmeni kabul ettiğini ifade etti.
Bavyera Başbakanı Söder, göç konusunun uzun süredir Avrupa’da bir “düzensizlik” içinde yürütüldüğünü belirterek “Bazı Avrupa ülkelerinde başlangıçta bir miktar şüphe olabilir. Ancak Almanya, partnerleriyle detaylar üzerine hızla görüşmeler yapacak” dedi. Yasa dışı göçle mücadelede daha fazla adım atılacağını da duyuran Söder, “Bu sadece güçlü bir başlangıç. Daha fazlası gelecek” diye konuştu.
Söz konusu önlemlerin potansiyel göçmenlerin Almanya’ya gelme kararını gözden geçirmesini sağlayacağını söyleyen Söder, “Almanya’da daha az şeyin beklendiği fikriyle ülkeyi terk etmeye yönelik bir motivasyon da oluşacaktır” ifadelerini kullandı.
Polonya eleştirel yaklaşıyor
Almanya’nın sınır kontrolünü sertleştirme planlarına son günlerde Avrupalı ortaklardan eleştiri gelmişti. Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile bir araya gelen Polonya Başbakanı Donald Tusk, Almanya’da yeni hükümetin planladığı göç politikasını eleştirmiş ve “Almanya kendi topraklarına kimi isterse alır. Polonya ise yalnızca kabul ettiği kişileri kendi topraklarına alır” demişti.
Tusk bu sözleriyle Almanya’nın Polonya sınırına yakın Eisenhüttenstadt’ta kurulan “Dublin Merkezi’ne” atıfta bulunmuştu. Söz konusu merkez, sığınmacıların başta Polonya olmak üzere diğer AB ülkelerine daha hızlı geri gönderilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştu.
Sert göç politikası uygulamaya konuluyor
CSU’nun kardeş partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) lideri Friedrich Merz, başbakanlığı geçen hafta devralmış bulunuyor. Merz’in seçim kampanyasına göç politikasını sertleştirme vaadi damgasını vurmuştu.
CDU, CSU ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) göçle mücadele konusunda atmayı planladığı diğer adımlar arasında vatandaşlık yasasının değiştirilmesi, Afganistan’dan uçuşların durdurulması ve güvenli menşe ülkelerin tanımının genişletilmesi yer alıyor.
CSU’lu İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt tarafından çıkarılan yeni sınır yönetmeliği çerçevesinde, geçen Perşembe ve Cuma günleri toplam 19 mülteci, iltica başvurusunda bulunmalarına rağmen yasa dışı giriş nedeniyle Almanya sınırından çevrildi. Aynı iki gün içinde Federal Polis toplam 365 yasa dışı sınır geçişi kaydetti ve 286 kişi sınır dışı edildi. Geri göndermelerin başlıca nedenleri arasında geçerli vize olmaması, sahte belgeler veya giriş yasakları yer aldı. Ayrıca söz konusu iki gün içerisinde 14 insan kaçakçısı geçici olarak gözaltına alındı, 48 açık tutuklama emri uygulandı ve aşırılık yanlısı ya da İslamcı çevrelerle bağlantılı dokuz kişi sınırda yakalandı.
Yeni düzenlemeler kapsamında bazı istisnalar da uygulanıyor. Özellikle “korunmaya muhtaç kişiler” arasında sayılan çocuklar, hamile kadınlar ve hastalar geri çevrilmiyor. Bu kapsamda dört kişinin Almanya’ya girişine izin verildi.
/Deutsche Welle/