Van’da Tendürek Dağı Eteklerindeki Lav Kayalarının Arasına Inşa Edilen 11 Odalı Kale Kalıntısının Tescili Için Çalışma Başlatıldı. Kalenin Burçlarında Orta Çağ’a Ait Izler Var. Yıllar Geçmesine Rağmen Sur Duvarlarının Bir Bölümünün Sağlamlığını Koruması Dikkat Çekiyor.
Bölgeye hakim, yüksek bir kayanın üzerine kurulmuş. Birbiriyle bağlantılı 11 oda, sarnıç, sur duvarları ve gözetleme kulesinden izler var.
Van’da Tendürek Dağı Bölgesi’ndeki kale kalıntısının, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca tescil edilmesi için çalışma başlatıldı.
Volkanik tüf kayalarının ortasında inşa edilen kaleye iki saatlik zorlu tırmanışın ardından ulaşılabiliyor. Sur duvarlarının bir bölümünün sağlamlığını koruması dikkat çekiyor.
Orta Çağ’da farklı medeniyetlerce kullanıldığı değerlendirilen kalenin savaştan kaçan üst düzey yöneticilerin sığındığı bir yer olduğu sanılıyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, “Kale çok düzenli ve devlet eli ile inşa edilmiş, korunaklı bir şekilde. Lav kayalıkların arasında ve ulaşılması çok güç noktada inşa edilmesi bizi şaşırttı. Buraya atlarla asla ulaşılmıyor, çok engebeli bir arazi. Yürümek zor küçük patika yolla ulaşılabiliyor. Özel inşaa edildiği dinsel mi öyle bir noktada ki Çaldıran Ovası’nı her noktadan görüyor. Sığınıldığı zaman düşmanlardan korunmak için rahaat bir yapıya sahip. Burda uzun süre yaşamınızı idame ettirebilirsiniz. Muhtemelen burda tahıl depoları da olması gerekir.” değerlendirmesine bulundu.
Uzmanlara göre, kalenin burçları Orta Çağ’dan izler taşıyor. Yüzeyde Orta Çağ’ın klasik özelliklerini yansıtan seramik parçaları da bulundu..Ancak hangi döneme ait olduğu net olarak bilinmiyor.
Kaynak: Ajans