AYM kararı sonrası Can Atalay zirvesi

GündemPolitika

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Meclis’te Hatay Milletvekili Can Atalay gündemiyle bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Baş, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas‘ın TBMM Genel Kurulu’na hitap edeceği 15 Ağustos tarihi öncesinde Meclis’in Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplanması talebini ilettiklerini söyledi. Meclis Başkanı Kurtulmuş’un 16 Ağustos tarihini verdiğini ancak buna sıcak bakmadıklarını belirten Baş, “Ancak meclisin AYM kararı hiç yokmuş gibi rutin çalışmasına devam etmesi bizim açımızdan mümkün değil” dedi.

Erkan Baş, CHP, DEM Parti, Saadet-Gelecek Partisi grupları ile yarın öğlen saatlerinde AYM’nin Atalay hakkındaki kararına ilişkin Meclis’in olağanüstü toplanması yönündeki ortak dilekçe vereceklerini söyledi. TİP’in talebine Meclis’te grubu bulunmayan DEVA Partisi, Emek ve Demokrat Parti milletvekilleri de destek sunacak.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Gezi davasından 18 yıl hapis cezasının gerekçe gösterilerek vekilliğinin düşürülmesine yapılan itirazlarla ilgili gerekçeli kararı, 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararın ardından TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Atalay’ın durumunu görüşmek üzere randevu talep etmişti. TBMM Başkanlığı, TİP’in randevu talebine olumlu dönüş yaptı. Erkan Baş, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve Numan Kurtulmuş, TBMM’de Can Atalay’ın durumunu görüşmek için bir araya geldi.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına konuşan Erkan Baş’ın açıklamaları şöyle:

“Beklentimiz bir an önce Can Atalay’ın Meclis kütüğüne kaydının yapılması. Daha önce gerçekleştirilen işlem yok hükmündeyse nasıl seçildikten sonra Melis’e kaydı yaptırıldı insan hakları komisyon üyesi seçildi, Meclis’te kendisine bir oda tahsis edildi ise aynı işlemin devam etmesi gerekiyor. Atılması gereken adımlara dair Meclis’in bir değerlendirme yapması gerekiyor. Umuyoruz ki en kısa ve en doğru çözüm olarak bu işlem hayata geçirilir. Ardından talebimiz meclisin bu konuyu bir genel görüşme olarak olağanüstü toplantı olarak görüşmesi. Bu konuda da son durum şu; Melis’te grubu olan partiler tümüyle görüşmeler gerçekleştirildi, CHP, DEM Parti, Saadet-Gelecek Partisi grupları, DEVA Partisi milletvekilleri, Emek ve Demokrat Parti milletvekilleri bizim olağanüstü toplantı çağrımıza destek vereceklerini, ortak bir imza ile bütün siyasi partilerin görüş birliği ile Meclis’in bu konuyu görüşmek üzere olağanüstü toplanması konusunda imzalar atılmış halihazırda. Burada bir takdir tartışması var. Bizim beklentimiz 15 Ağustos’taki Mahmut Abbas’ın konuşma yapacağı olağanüstü toplantıdan önce Meclis’in toplanması. AYM’nin bu kadarı varken başka bir gündemle meclisin toplanmasını doğru bulmadığımızı ifade ettik. O günün öneminin farkındayız, Filistin meselesinin dünya çapındaki öneminin farkındayken, tüm dünyanın gözleri burada olacakken başka konuların gündeme gelmesini açıkçası tercih etmeyeceğimizi söyledik. Bunun yolu o güne kadar Meclis’in AYM’nin aldığı son karar doğrultusunda gerekli adımları atması. Sayın Başkan 16’sı olabilir mi diye bir öneri sundu. Ancak meclisin AYM kararı hiç yokmuş gibi rutin çalışmasına devam etmesi bizim açımızdan mümkün değil. Beklentimiz somut adımların atılması ve Can Atalay’ın milletvekili olduğunun bir kez daha tescil edilmesiyle beraber tahliye edilmesinin yolunun açılmasıdır. Diğer partilerle birlikte sanıyorum yarın dilekçemizi vereceğiz.”

CHP ortak dilekçeyi teslimin ardından açıklama yapacak

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği Can Atalay kararı nedeniyle Meclis’in olağanüstü toplanması talebiyle hazırlanan ortak dilekçeyi TBMM Başkanlığı’na sunulmasının ardından; yarın diğer muhalefet partilerinin temsilcileriyle birlikte 2 No’lu Basın Kapısı önünde ortak basın açıklaması yapacak.

Kaynak: T24

İlginizi Çekebilir

Boeing’in Starliner krizi derinleşiyor: NASA astronotlarının dönüşü gelecek yıla kalabilir
Gergerlioğlu: Kırşehir Cezaevi’nde vahim bir ortamla karşılaştık

Öne Çıkanlar