Japonya:  Aşırı yağışların yol açtığı sellerde altı kişi öldü

DünyaGündem

Japonya’nın Ishikawa eyaletinde rekor düzeyde yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymaları sonucu 6 kişinin öldüğü, 10 kişinin ise kayıp olduğu açıklandı. 

BBC Word’te yer alan habere göre 1 Ocak’ta korkunç depremin yaralarını hâlâ sarmaya çalışan Wajima ve Suzu kentleri, cumartesi günü başlayıp pazartesi günü yerel saatle öğlene (03:00 GMT) kadar devam eden selden en çok etkilenen yerler arasında.

Yerel medya, Pazar günü her iki şehrin de normal bir yılın Eylül ayında aldığı yağış miktarının iki katını gördüğünü bildirdi.

Raporda, onlarca nehrin taşarak yolları kestiği ve il genelinde 100’den fazla mahsur kaldığı belirtildi.

Ölen kişilerden ikisi Wajima’da heyelan sonucu oluşan bir tünelin yakınında bulundu. Bunlardan biri yol onarımları yapan bir inşaat işçisiydi.

Japan Times yerel yetkililere dayandırdığı haberinde, diğer ölümler arasında iki yaşlı erkek ve yaşlı bir kadının da bulunduğunu belirtti.

Japonya’nın meteoroloji ajansı Cumartesi günü Ishikawa için en yüksek “hayati tehlike” uyarı seviyesini yayınladı ve Pazar günü bunu normal uyarıya düşürdü. Ancak yetkililer, şiddetli yağmurun Pazartesi günü en azından öğlene kadar devam etmesi muhtemel olduğundan sürekli ‘’dikkat’’ çağrısında bulundu.

Sel suları, depremde evlerini kaybeden insanlar için inşa edilen geçici konutları sular altında bıraktı. NHK tarafından yayınlanan görüntülerde Wajima’daki bir sokağın tamamının su altında kaldığı görüldü.

Bölge, Ocak ayında meydana gelen ve en az 236 kişinin ölümüne, binaların yıkılmasına ve büyük bir yangına yol açan 7,5 büyüklüğündeki güçlü depremin yaralarını hâlâ saramıyor.

Hokuriku Elektrik Şirketi’nin verilerine göre pazartesi günü yaklaşık 4.000 hane elektriksiz kaldı.

Hafta sonu Ishikawa’ya bağlı dört kentte (Wajima, Suzu ve Noto kasabası da dahil) 40 binden fazla kişi tahliye edildi.

AFP haber ajansının aktardığına göre, Ishikawa’nın kuzeyindeki Niigata ve Yamagata illerinde yaşayan 16 bin kişiye daha tahliye emri verildi.

/BBC Word/

İlginizi Çekebilir

İsrail’den Lübnanlılara 80 kilometre uyarısı
Bursa’da eğitim uçağı düştü: İki pilot öldü

Öne Çıkanlar