Zelenskiy ile görüşen Trump: Seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkacak

DünyaGündem
🔴 Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Trump, New York’ta Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi…Trump görüşmesi sonrası kendi sosyal medya platformu Truth Social üzerinden ‘Seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkar’ uyarısı yaptı.

 Zelenskiy ile “harika bir görüşme gerçekleştirdiğini” belirten Trump, “Eğer başkan seçilirsem, Rusya-Ukrayna Savaşı hızlı bir şekilde sona erecek. Aksi takdirde, bu savaş asla bitmeyecek ve 3. Dünya Savaşı’na dönüşecek” ifadelerini kullandı.

Demokrat Partili rakibi Kamala Harris’i “Komünist” diye tanımlayıp, “O bu savaşı asla sonlandıramayacak ve hala bitiremedi de. Başkan olması halinde değişen hiçbir şey olmayacak. Tek değişen, daha fazla yıkım ve ölüm olacak” diye ekledi.

Mesajının son bölümünde de “Amerika Yeniden Harika Yap – Make America Great Again” sloganına atıfta bulundu.

Görüşmeden öne çıkanlar

Trump, Zelenskiy’nin yanında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iyi ilişkilerini vurguladı. “Çok iyi bir ilişkimiz var ve bildiğiniz gibi Başkan Putin’le de çok iyi bir ilişkim var,” dedi.

Zelenskiy, “Umarım aramızda daha iyi ilişkiler olur” diyerek araya girdi.

Trump, “Tango için iki kişi gerekir, biliyorsunuz ve bunu yapacağız. Bugün güzel bir toplantı yapacağız. Ve bence bugün bile birlikte olmamız çok iyi bir işaret,” diyerek ekledi.

Cuma günkü toplantı, Kasım ayında yapılacak ABD seçimleri öncesinde Zelenskiy için çok önemli bir anda gerçekleşti.

Zelenskiy, hafta boyunca ABD Başkanı Biden yönetimini, askeri yardımı önemli ölçüde ve hızlı bir şekilde artırdığı sürece ülkesinin Rusya’ya karşı savaşı kazanabileceğine ikna etmeye çalıştı.

‘Tarihin en büyük pazarlamacısı’

Trump 24 Eylül Salı günü Pensilvanya eyaletinde düzenlenen seçim mitinginde yaptığı konuşmada, ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı yardımla alay ederek, eğer başkan seçilirse Moskova’nın işgaliyle başlatılan savaşı hızla sonlandıracağını bir kez daha vurgulamıştı.

“Tarihin en büyük pazarlamacısı” olarak nitelendirdiği Zelenskiy için, “ABD’ye her geldiğinde 100 milyar dolarla çekip gidiyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre, Rusya’nın 2022’de işgalinden bu yana Ukrayna’ya 56 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı sağlandı.

Daha önce de 3. Dünya Savaşı uyarısında bulunmuştu

Temmuz 2024’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ve eşini Florida’daki Mar-a-Lago malikanesinde ağırlayan Trump, Zelenskiy görüşmesinde olduğu gibi benzer bir uyarıda bulunmuştu.

İkilinin görüşmesinde Gazze ve Ortadoğu’daki mevcut durum konuşuldu. ABD’nin “yetersiz kişiler” tarafından yönetildiğini iddia eden Trump, olası seçim mağlubiyetinde dünyanın yeni bir savaşa daha sürükleneceğini belirtti.

“Ortadoğu’da barış için sabırsızlıkla beklediğini” ve tekrar başkan olması halinde “hem Ukrayna hem de Gazze’deki savaşın sona ereceğini” vadeden Trump, olası rakibi Kamala Harris’in seçim zaferi durumunda, “2. Dünya Savaşı’ndan bu yana 3. Dünya Savaşı’na en yakın olunduğu bir yerdeyiz. Hiç bu kadar yakın olmamıştınız çünkü ülkemizi yetersiz insanlar yönetiyor,” ifadelerini kullandı.

Trump, Harris’in “İsrail’in kendini savunma hakkı var. Ama bunun nasıl yapıldığı da önemli.” şeklindeki açıklamasını“saygısızlık” olarak değerlendirirken,“Yahudi olan bir kişinin ona nasıl oy verebileceğini bilmiyorum ama bu onlara kalmış,” dedi.

İlginizi Çekebilir

Kanal 12 TV: Hasan Nasrallah hayatını kaybetti
Lübnan Başbakanı Mikati: Çok sayıda can kaybı var

Öne Çıkanlar