Machado: Zamanı geldiğinde Venezuela’ya liderlik yapacağım

DünyaGündem

Venezuela muhalefet lideri María Corina Machado, “doğru zaman geldiğinde” ülkeyi yöneteceğine dair söz verdi. ABD’in Fox News televizyonuna yaptığı açıklamada “Bir misyonumuz var ve Venezuela’yı o lütuf ülkesine dönüştüreceğiz ve doğru zaman geldiğinde Venezuela’nın ilk kadın başkanı olarak seçileceğime inanıyorum,” dedi.

Bu açıklamalar, Başkan Donald Trump’a Nobel Barış Ödülü madalyasını vermesinden bir gün sonra geldi.

Trump, ödülü Trump’ın Venezuela’nın özgürlüğüne olan bağlılığının bir göstergesi olarak nitelendirmişti. Machado, Nobel Barış Ödülü madalyasını Perşembe günü Washington’da Donald Trump’a takdim etmişti.

ABD, Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro’yu 3 Ocak’ta Caracas’ta yakaladı ve çeşitli uyuşturucu ve silah suçlamalarıyla yargılanmak üzere New York’a götürdü.

Ancak Trump, Machado’nun Venezuela’nın yeni lideri olarak yeterli iç desteğe sahip olmadığını söyleyerek onu desteklemeyi reddetti; bu durum, muhalefet hareketinin 2024’teki tartışmalı seçimlerde zafer ilan etmesine rağmen yaşandı.

Bunun yerine, Maduro’nun eski başkan yardımcısı olan ülkenin geçici başkanı Delcy Rodríguez ile görüşmeler yapıyor.

“Ülkeme daha faydalı olabileceğim yerde hizmet etmek istiyorum. Bana bir yetki verildi ve bu yetkiye sahibim,” diye ekledi Machado.

Washington ziyareti sırasında ABD senatörleriyle görüşmek üzere Kongre’yi de ziyaret etti; burada gazetecilere yaptığı açıklama esnasında “María, başkan” diye bağıran ve Venezuela bayrakları sallayan destekçileri tarafından duyulmaz hale getirildi.

Bu arada Caracas’ta, bir ABD yetkilisine göre, Rodríguez, iki ülke arasında güven ve iletişimi geliştirmek amacıyla “Başkan Trump’ın talimatıyla” CIA direktörüyle iki saat süren bir görüşme gerçekleştirdi .

Yetkili, “Direktör Ratcliffe, ekonomik işbirliği için potansiyel fırsatları ele aldı ve Venezuela’nın artık Amerika’nın düşmanları için güvenli bir sığınak olamayacağını belirtti” dedi.

Aynı gün, Rodríguez, geçici cumhurbaşkanı olduktan sonraki ilk ulusal birlik konuşmasında, ABD ile “siyasi diyalog yoluyla, diplomatik olarak” yüzleşmekten korkmadığını söyledi.

Ayrıca Venezuela’nın “onurunu ve haysiyetini” savunması gerektiğini söyleyen Rodríguez, Maduro’nun politikalarından uzaklaşarak daha fazla yabancı yatırıma olanak sağlayacak petrol endüstrisi reformlarını duyurdu.

Trump, Çarşamba günü ikilinin telefon görüşmesinin ardından Rodríguez’i “harika bir insan” olarak nitelendirdi; Venezuela lideri ise görüşmeyi “verimli ve nazik” olarak tanımladı.

/BBC News/

İlginizi Çekebilir

Japonya’da ‘dev virüs’ keşfi: Yaşamın tarihini yeniden yazabilir
Yunanistan: Ege’de karasularımızı genişleteceğiz

Öne Çıkanlar