Türkiye genelinde 27 noktada orman yangınları

ÇevreGündem

İzmir, Muğla, Bolu başta olmak üzere 27 noktada orman yangınları sürüyor. Gece görüşlü helikopter ve uçakların sayısı oldukça az, müdahaleler yetersiz…

İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Bolu ve Karabük’te çıkan orman ve kırsal yangınları devam ediyor. Ancak başta İzmir Karşıyaka’daki yangın olmak üzere, yangınlara müdahaleler yetersiz kalıyor.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada “Ülke genelinde 72 yangın çıkmış olup, bunların 45’i kontrol altına alınmıştır. 27 yangına ise müdahale devam etmektedir. İzmir’de devam eden yangınlarda toplam 596 araç ve 2965 personel ile müdahale çalışmalarına havadan ve karadan devam edilmektedir” denildi.

İZMİR

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde çıkan orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Gün içinde havadan ve karadan müdahale edilse de yeterli olmadı.

Karşıyaka ilçesine bağlı Doğançay ve Sancaklı Mahalleleri ile Bayraklı ilçesine bağlı Onur Mahallesi’ndeki bazı evler ile bölgedeki bir hayvan barınağı tahliye edildi. Yangının bulunduğu bölgelere çıkan yollar trafiğe kapatıldı.

Alevler bir süre sonra Örnekköy Sanayi Sitesi’ne kadar ulaştı. Yangın, buradaki geri dönüşüm fabrikası, mermer, kablo, ahşap işletmeler, mobilya atölyesi gibi birçok dükkana sıçradı.

Yangın halen Karşıyaka, Bayraklı ve Çiğli ilçesi sınırlarındaki ormanlık alanlar ile bazı yerleşim yeri ve sanayi sitesinde sürüyor. Şehrin birçok noktasından yoğun duman görülürken, ormanlık alanlara yakın bölgelerdeki bazı ev ve araçlar, sıçrayan yangın nedeniyle zarar gördü.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İzmir’in Çiğli ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait 9 helikopterle destek sağlandığını bildirdi.i

MANİSA

Manisa’nın Gördes ilçesindeki orman yangını ise dördüncü gününe girdi.

Boyalı ve Kayacık mahallelerinde 14 Ağustos’ta çıkan orman yangınları, bölgedeki rüzgarın ve arazinin sarp yapısı nedeniyle yayılmaya devam ediyor.

Bölgede Gördes’e bağlı Yeniköy ve Karayakup ile Salihli’ye bağlı Hacıhıdır, Kemer, Kale ve Kurttutan mahallelerindeki vatandaşlar tahliye edildi.

Yangın bölgesinde kalan Karayakup Mahallesi ile Danda mevkisindeki evler tamamen yandı.

AYDIN

Aydın’ın Alhisar Mahallesi’ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Bölgeye, Orman İşletme Müdürlüğü ile Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri yönlendirildi.

Yangın bölgesinde gazetecilere açıklama yapan Aydın Valisi Yakup Canbolat, yangının geniş bir alana yayıldığını söyledi.

Gündüz 3 helikopter ve 2 uçakla müdahale edildiğini aktaran Canbolat, şöyle devam etti:

“Havanın kararmasıyla birlikte gece görüşü olan bir helikopter çalışmaya devam edecek sabaha kadar. Örmepınar Mahallemizde de 45 kişiyi şu an itibarıyla yangının yaklaşması nedeniyle tahliye ettik.”

MUĞLA

Muğla’nın Milas ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor.

Çamovası yakınlarındaki ormanlık alandan dumanların yükseldiği ihbarı üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesinden çok sayıda ekip bölgeye sevk edildi.

Vali Akbıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangın nedeniyle iki köyün boşaltıldığını söyledi.

Akbıyık, ” Kavaklıdere’de büyük mücadele var. İnşallah oranın da en kısa zamanda kontrol altına alınmasını diliyoruz. Beçin’de iki köyümüzü boşalttık. 30 haneye yakın. Yangın geniş bir alanda etkili.”

BOLU

Bolu’da ormanlık alanda çıkan yangın büyüdü.

Bolu’nun Göynük ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları dünden bu yana devam ediyor.

Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda dün öğle saatlerinde çıkan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor.

Yangını söndürme çalışmalarına Bolu ve çevre illerden 10 helikopter, 90 arazöz, 96 araç ve iş makinesi destek veriyor.

Bölgede görev yapan 637 personel ile yangının söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale sürüyor.

KARABÜK

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, saat 14.52 sıralarında Ovacuma Ulu Yayla Kırlangıç Mağarası mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktı.

Yangında 2 büyükbaş hayvan öldü, 3 köy evi de hasar gördü.

Ekiplerin, müdahalesi sonucu yangın kısmen kontrol altına alınırken, bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. 

DERSİM

Öte yandan Dersîm’in Kocakoç köyünde çıkan yangının da yayıldığı açıklandı.

Dersim Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan, sosyal medya hesabından, ‘tüm halkımızı dayanışmaya çağırıyoruz’ açıklaması yaptı…

/Kaynak: Evrensel Gazetesi/

İlginizi Çekebilir

AFAD: 5 ildeki yangınlarda 3 bin 583 kişi tahliye edildi
İran: Amerika ateşkes görüşmelerinde arabulucu değil, İsrail’in suç ortağıdır

Öne Çıkanlar