Şevger Çolo, uluslararası nakliyat yaptığı kamyonuyla Kürt kültürünü gittiği her yere yayıyor. Şal û şapıkıyla, şiirsel kalemi ve kavalının sesiyle, her yerde kadim mirasın sesi oluyor…
AMED (Nûpel) – Dünya trafiğinin yoğunluğu içinde ve ülkeleri birbirine bağlayan uzak yollarda, sadece yük değil, bir kültür taşıyan bir kamyon var. Bu kamyonun şoförü, Şırnak Botanlı Şevger Çolo. Çolo, yıllardır direksiyon başında uzun seferler yapıyor; ancak onun en büyük farkı şu: Nerede olursa olsun, Kürt kıyafetleri, elindeki asası ve vakur duruşuyla bir kültür elçisi gibi hareket ediyor.
Direksiyondaki Gerçeklik: Şal û Şapik
Şevger Çolo, Nûpel TV’ye verdiği röportajda, kıyafetlerin kendisi için sadece bir giysi değil, bir kimlik olduğunu vurguladı. Kamyon şoförlüğünün ağır ve yorucu bir iş olmasına rağmen, ulusal kıyafetlerinden asla vazgeçmiyor. Çolo, bunun sebebini şu sözlerle dile getiriyor:
”Birçok bölgede Kürtler giyim kültüründen uzaklaştı. Ben kıyafetlerimizin dünyada bir model olarak tanınmasını istiyorum. Yabancı ülkelerde bu kıyafetlerle gezdiğimde herkesin dikkatini çekiyorum. Bazen şaşkınlıkla bakıyorlar, bazen fotoğraf çekiyorlar, bazen de gülümsüyorlar. Ama ben her zaman kendi gerçeğimin arkasındayım ve bu kimlikten ödün vermiyorum.”
Yollarda Yazan Kalem: Rêdûr, Apê Reşo ve Gerok
Şevger Çolo’nun yolculuğu sadece kat edilen kilometrelerden ibaret değil. O, kamyonunun kabininde, yalnızlık anlarında edebiyatın sınırlarını da aşıyor. Çolo, klasik tarzda eserler üreten güçlü bir şair. Bugüne kadar Rêdûr, Apê Reşo ve Gerok isimli üç kitabı yayımlanarak okurlara ulaştı. Yollarda dokunan bu eserler, ruhsal ve fiziksel bir yolculuğun izlerini taşıyor.
Kavalın Sesi ve Egîdê Cimo’nun Mirası
Şevger Çolo’nun sanatı sadece edebiyatla sınırlı değil; o aynı zamanda bir kaval ve balaban ustası. Her mola yerinde, kavalının sesi kamyon parklarında ve gurbet sokaklarında yankılanıyor. Çolo, bu konuda kültürel kurumlara yönelik eleştirilerini de şu noktalarla dile getiriyor:
- Kaval Festivalleri: Çolo, Kürt nefesli enstrümanları için özel festivaller düzenlenmesini talep ediyor.
- Büyüklere Sahip Çıkmak: Büyük usta Egîdê Cimo’nun isminin bugüne kadar neden bir kültür merkezine veya bir festivale verilmediğini sitemle ifade ediyor. Onun için Egîdê Cimo’nun adını yaşatmak, Kürt kavalının sesini korumak demektir.
Kürtlere Çağrı: Kendi Kültürünüze Merak Salın
Şevger Çolo, bu yolculuğu aracılığıyla tüm Kürtlere ve özellikle gençlere bir mesaj veriyor: Eğer biz kendi kıyafetimize, dilimize ve müziğimize değer vermezsek, başkası vermez. Onun en büyük amacı, Kürtler arasında öz kültüre karşı bir merak uyandırmak ve herkesin onurla kendi gerçeğine dönmesini sağlamaktır.
Şevger Çolo bugün, kamyonunun direksiyonunda, elinde asasıyla modern bir derviş gibi dünyayı geziyor ve her kilometrede Kürt kültürünün tohumlarını ekiyor.













