3. Erbil Forumu bugün başladı

GenelGündem

Rûdaw Araştırma Merkezi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen yıllık Erbil Forumu bugün başladı. 28 Şubat’a kadar devam edecek olan forum, Ortadoğu ve dünya genelindeki çeşitli araştırma merkezleri ve kuruluşların iş birliğiyle gerçekleştiriliyor..

Rûdaw Araştırmalar Merkezi tarafından bu yıl 26-28 Şubat tarihleri arasında “Ortadoğu’nun Geleceğinde Belirsizlikler” başlığı altında düzenlediği forum, Suriye, Türkiye, Irak ve bölgenin mevcut durumu ile Kürt meselesinin çözüm yollarını tartışacak.

Forum kapsamında 13 panel ve 18 özel oturum düzenlenecek.

Irak, Kürdistan Bölgesi, Türkiye, Suriye ve diğer bölge ülkelerinden üst düzey liderler, siyasetçiler ve uzmanlar etkinliğe katılım sağlayacak.

Foruma toplam 90 panelist ve konuşmacı katılırken, Kürdistan Bölgesi dışından 140 misafir de etkinlikte yer alacak.

Türkiye’deki siyasi partilerden yetkililer, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümet yetkilileri, 8 büyükelçi ve 21 konsolos forumda hazır bulunacak.

Forum, bugün sabah saat 10:00’da Rûdaw Araştırma Merkezi Direktörü Zeriyan Rojhilatî’nin açılış konuşmasıyla başlayacak.

Forumda Irak Cumhurbaşkanı Lâtif Reşîd ve Irak Parlamento Başkanı Mehmûd Meşhedânî konuşmalar yapacak.

Ayrıca Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin de video mesajı sunulacak.

Forum kapsamında, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile de özel bir oturum gerçekleştirilecek.

Oturumda, Kürdistan Bölgesi’nin mevcut belirsizlik döneminde vizyonu ile bölgesel yapıların ve ittifakların Kürdistan üzerindeki etkisi değerlendirilecek.

Birinci Gün: Suriye ve Irak masaya yatırılıyor

Forumun ilk gününde bölgedeki dengeler, özellikle Suriye’deki gelişmeler ve Irak-Kürdistan Bölgesi ilişkileri ele alınacak.

Suriye’de yeni dengeler ve gelecek perspektifi

Suriye’nin mevcut durumu ve geleceği üzerine yapılacak panelde, Suriye Demokratik Meclisi (SDM) Temsilcisi Sinam Mohamed, Omran Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Wael Alwan, askeri ve jeopolitik analist Dr. Kamal Alam ve jeopolitik analist Omer Ozkizilcik konuşacak. Panelde, bölgedeki aktörlerin politikaları ve Suriye’nin geleceğine yönelik senaryolar ele alınacak.

Irak’ın siyasi dinamikleri ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkiler

Irak’ta siyasi dengeler ve Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasındaki ilişkiler de forumun önemli başlıklarından biri. Panelde Chatham House’dan Dr. Renad Mansour, bağımsız analist Dr. Hiwa Osman ve Atlantic Council Irak Girişimi Direktörü Dr. Abbas Kadhim değerlendirmelerde bulunacak.

İkinci Gün: Seçimler, bölgesel projeler ve Türkiye’nin politikaları

Forumun ikinci gününde Irak seçimleri, Türkiye’nin bölgesel politikası ve Kalkınma Yolu Projesi gibi önemli konular ele alınacak.

Irak Parlamento Seçimleri: Yeni bir gerginlik aşaması mı?

Irak’ta yaklaşan 2025 seçimleri, olası senaryolar ve siyasi blokların stratejileri tartışılacak. Konuşmacılar arasında Irak Komünist Partisi Genel Sekreteri Raed Fahmi, Ulusal Anıt Partisi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Ayash Al-Kubaisi, Irak Parlamentosu Üyesi Aso Feridun (KYB) ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Yardımcısı Dilşad Şahab yer alıyor.

Kalkınma Yolu Projesi ve bölgesel rekabet

Irak’ın en büyük kalkınma projelerinden biri olan Kalkınma Yolu Projesi, bölgedeki ticaret dengelerini nasıl değiştirecek? Irak Başbakanı Danışmanı Ahmed Al-Cumaili, Barzani Kürsüsü’nden Yerevan Saeed ve uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Ardeshir Pashang, projenin siyasi ve ekonomik etkilerini değerlendirecek.

Türkiye’nin iç politikası ve bölgesel strateji dönüşümü

Türkiye’nin iç politikadaki gelişmeleri ve bölgesel rolü, eski Meclis Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yapılacak özel röportajda ele alınacak.

Üçüncü Gün: Enerji, Türkiye’nin Kürt politikası ve İran

Son gün, enerji politikaları, Türkiye’nin Kürt meselesine yaklaşımı ve İran’ın bölgesel stratejileri konuşulacak.

Irak’ta petrol ve gaz politikaları

Enerji politikaları, Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatı ve gaz sektöründeki gelişmeler, Eski Elektrik Bakanı Dr. Luay al-Khatteeb, Irak Petrol Bakan Yardımcısı İzzet Sabir, Total Energies Irak Direktörü Dunia Chalabi ve HKN Energy’den Matthew Zais tarafından değerlendirilecek.

Türkiye’de Çözüm Süreci ve PKK ile silahlı mücadelenin geleceği

Türkiye’nin Kürt politikası ve PKK ile mücadelesi üzerine yapılacak bu panelde, Türkiye’den önemli isimler yer alacak.

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, AKP Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu ve DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar ve DEm Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Ebru Günay, barış sürecinin olasılıklarını tartışacak.

İran’ın iç ve dış politikası

İran’daki iç politik dinamikler ve bölgesel etkileri, Tahran Üniversitesi’nden Dr. Ahmad Naqibzadeh ve Dr. Javad Shirbaf tarafından değerlendirilecek.

KYB’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne bakışı

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani, KYB’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik politikalarını değerlendirecek.

Türkiye’den katılacak önemli isimler

Forumda Türkiye’den siyaset, akademi ve medya dünyasından önemli isimler yer alacak:

Bülent Arınç – Eski Meclis Başkanı ve Başbakan Yardımcısı

Oğuz Kaan Salıcı – Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı

Mehmet Emin Ekmen – DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili

Mehmet Galip Ensarioğlu – AK Parti Diyarbakır Milletvekili

Ebru Günay – DEM Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı

Ömer Özkızılcık – Jeopolitik Analist

 

/rd/

İlginizi Çekebilir

Başsavcılık: İmamoğlu’nun diplomasının iptali istenmedi
Selvi: Öcalan yakında çağrı yapacak

Öne Çıkanlar