Biden’dan seçim hamlesi:  500 bin göçmene vatandaşlık verilecek

DünyaGündem

Euronews’te yer alan habere göre Kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken, Joe Biden yönetimi yasal statüye sahip olmayan 490 bin’den fazla ABD vatandaşının eşlerine sürekli oturum ve nihayetinde vatandaşlık için başvuru izni verileceğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD vatandaşıyla evli yaklaşık 490 bin kişinin sınır dışı edilme tehdidini ortadan kaldırarak vatandaşlık yolu açan kapsamlı yeni bir politikayı duyurmayı planlıyor.

Biden’ın açıklamayı Salı günü Çocukken Gelenler için Ertelenmiş Eylem (DACA) programının yıldönümü dolayısıyla Beyaz Saray’da düzenlenecek etkinlikte yapması planlanıyor.

Programın sunduğu bu haktan yararlanabilmek için bir göçmenin 18 Haziran’dan itibaren 10 yıl boyunca ABD’de yaşamış olması ve bir ABD vatandaşıyla evli olması gerekiyor. Nitelikli göçmen başvurusu onaylanırsa, yeşil kart başvurusunda bulunmak, geçici çalışma izni almak ve bu arada sınır dışı edilmekten korunmak için üç yıllık bir süreye sahip olacak.

Ebeveynleri ABD vatandaşıyla evli olan yaklaşık 50.000 çocuk da potansiyel olarak aynı sürece hak kazanabiliyor. Çiftin ne kadar süredir evli olması gerektiğine dair bir zorunluluk yok.

Yaklaşan seçimlerde kilit konulardan biri olacak yasa dışı göç konusunda yasak çıkaran Biden yönetimi, Haziran ayı başında Meksika’dan ülkeye yasa dışı yollardan giren kişilerin sığınma başvurularının kabul edilmemesine karar verdi.

Yeni sığınma yasağı, sınırdaki tutuklamaların günlük ortalaması 2 bin 500’ü aştığında aktif hale geliyor. Devlet istatistiklerine göre, ABD sınırındaki tutuklamalar geçen nisanda günde ortalama 4 bin 300 seviyesinde bulunuyordu.

5 Haziran’da yürürlüğe giren kararın ardından Biden yönetimi yetkilileri sınır dışı edilenlerin sayısında rekor düzeyde artış beklediklerini söyledi.

İlginizi Çekebilir

İsrail ordusu Lübnan’ın güneyinde bir aracı hedef aldı
Meksika’da belediye başkanı silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Öne Çıkanlar