Kürt Toplumu Başkanı: Almanya, Türkiye nedeniyle Ülkü Ocaklarını kapatmıyor

DünyaGündem

 Almanya Kürt Toplumu Başkanı Ali Ertan Toprak, Merih Demiral’ın Türkiye-Avusturya maçında yaptığı “Bozkurt” işareti Almanya’da tepkilere neden olduğunu belirterek, “Kürt izleyiciler Almanya’da Kürdistan bayraklarıyla stadyuma gittiğinde Türk faşistlerin saldırısına uğramakta. Bu nedenle biz de çağrı yapıyoruz; lütfen kendinize dikkat edin, provokasyona gelmeyin diyoruz” dedi.

Merih Demiral’ın Türkiye-Avusturya maçında yaptığı “Bozkurt” işaretine yönelik tartışmalar ve tepkiler devam ediyor.

Hêvîdar Zana’nın sunduğu “Rûdaw 15.00” bültenine konuk olan Almanya Kürt Toplumu Başkanı Ali Ertan Toprak, bu akşam oynanacak Türkiye-Hollanda maçının sportif, centilmence ve halkların dostluğunu pekiştiren bir anlayışla geçmesini umduğunu ifade ederek, “Ne yazık ki Türk tarafı günlerdir ortamı geriyor ve bu ırkçı sembole de sahip çıkıyor. Bu nedenle Alman kamuoyunda tepki çok büyük. Irkçılığa yer yok stadyumlarda. Bunu da birçok demokratik kesim dile getirdi. Biz Almanya Kürt toplumu olarak da bu sembolü, bu işareti, Türk faşizminin simgesi olan bu işareti eleştirdik. Alman kamuoyu da bu anlamda bizim yanımızda. Umarım bu akşam herhangi bir taşkınlık veya yanlış bir şey olmaz” ifadelerini kullandı.

“Yasağın Almanya’da ilan edilmesini bekliyoruz”

“Türk ırkçıları ve faşistleri, özellikle Avrupa’da Kürtlere saldırıyor” diyen Ertan Toprak, “Şimdiye kadar Avusturya ve Fransa, bu faşist örgütün sembollerini ve kendisini yasakladı. Alman meclisi de bundan 4 yıl önce yasaklanması doğrultusunda bir karar aldı ve bu kararı İçişleri Bakanlığı’na gönderdi. Almanya’da bu tür örgütleri sadece İçişleri Bakanlığı yasaklayabiliyor. Biz de bu konuda baskı yapıyoruz. Şu an kamuoyu Almanya İçişleri Bakanlığı’na baskı yapmakta. Ancak izlenimimiz şu ki Almanya, Türkiye ile sorun yaşamamak için bu konuyu uzatıyor. Ancak Alman kamuoyunda ciddi bir baskı oluştu ve hükümet artık daha fazla bekleyemez. Bu nedenle en kısa zamanda bu yasağın ilan edilmesini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Erdoğan’ın böyle bir provokasyon yapabileceğini düşünüyorum”

“Türk taraflarlarının futbol turnuvasını maça değil de sanki savaşa gidiyormuş gibi” kullandıklarını belirten Toprak şunları söyledi:

“Almanya kamuoyu ve siyaseti bu konuda çekimser davranmakta. Biz de bunu dile getirdik. Ben de, Erdoğan’ın böyle bir provokasyon yapabileceğini düşünüyorum. Günlerdir ultra Türk taraftarları ve ırkçıları bu konuda çağrı yapıyor ve bu sembolün gösterilmesi için çağrı yapmaktalar. Bu durum öncelikle Türkiye’ye zarar verecektir ve Türkiye bundan zararlı çıkacaktır. Ne yazık ki böyle önemli bir futbol turnuvasını, dostluğa vesile olması gereken bir futbol turnuvasını, sanki savaşa gidiyorlarmış gibi kullanmaktalar. Bu durum tümüyle Türkler ve Türkiye zarar görmemekte.”

“Türk faşistleri Kürtlere saldırıyor”

Kürt izleyiciler Almanya’da Kürdistan bayraklarıyla stadyuma gittiklerinde “Türk faşistlerin” saldırısına uğradığını ifade eden Ali Ertan Toprak, “Kürtler bu konuda çok tedirgin. Ne yazık ki Avrupa Şampiyonası’nın tadını çıkartamıyorlar. Örneğin, Kürt izleyiciler Almanya’da Kürdistan bayraklarıyla stadyuma gittiğinde ya da meydanlara çıktığında, Türk faşistlerin saldırısına uğramakta. Bu nedenle biz de çağrı yapıyoruz; lütfen kendinize dikkat edin, provokasyona gelmeyin. Burada Kürtler, huzuru ve iç barışını sağlamak için elinden geleni yapıyor, ancak ne yazık ki aynı hassasiyeti Türk tarafı göstermemekte. Dediğim gibi, sanki bir savaşa gidiyorlarmış gibi davranıyorlar. Bu işaret sadece bir siyasi sembol değil; Türkiye’de Kürtlere ve diğer azınlıklara saldırılar olduğunda hep bu işaret gösterilmekte. Bu kurt işareti gösterilmekte. Bu nedenle, nefreti ve ırkçılığı körükleyen bir işaret olduğu için buradaki Kürt toplumu da bu işareti eleştirmekte ve reddetmekte, ayrıca yasaklanmasını beklemekte” dedi.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin Avusturya’yı 2-1 yenerek çeyrek finale çıktığı maçta golleri atan Merih Demiral, tribünlere “bozkurt” işareti yaptı. Demiral’a Avrupa’da da adı şiddet ve aşırı milliyetçilikle anıldığı için yasaklanması tartışılan Ülkü Ocakları’nın sembolünü kullanması nedeniyle tepkiler geldi.

Demiral, “Türklükle alakalı. Türkiye’de hepimiz Türk’üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum” diyerek kendini savundu. UEFA, Demiral hakkında soruşturma açtı.

UEFA Disiplin Kurulu, Türkiye-Avusturya maçında attığı ikinci golden sonra “bozkurt işareti” yapması nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral’a 2 maç ceza verdi.

UEFA’ya tepki gösteren Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Mehmet Büyükekşi, “2 maçlık cezayı kabul edilemez, hukuk dışı ve siyasi bir karar olarak görüyoruz” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’de UEFA’ya, “2 maç men cezası, üstelik itiraz yolunun kapatılması tasvibi ve tahammülü imkansız skandal bir karardır” diyerek tepki gösterdi.

Bahçeli, “UEFA laçka kararından vazgeçmezse Hollanda’nın sahada tek başına bırakılması ve A Milli Futbol Takımımızın Türkiye’ye dönüşü milli haysiyetimize en uygun seçenek olacaktır” dedi.

UEFA, Merih Demiral hakkında “uygunsuz davranış” iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Yapılan açıklamada, soruşturmanın UEFA Disiplin Yönetmeliği’nin 31(4) maddesi uyarınca açıldığı belirtilmişti.

Söz konusu madde futbol sahalarında “siyasi, ideolojik, dini veya ırksal propaganda içeren her türlü davranışı” yasaklıyor.

Merih Demiral ise vInstagram hesabında Avusturya karşısında attığı iki golü ve gol sevinçlerini gösteren bir video paylaşmıştı.

Demiral paylaşımda, “Günaydın Türkiye’m. Ne Mutlu Türküm Diyene” demiş ve videonun ön izleme görselinde bozkurt işareti yaptığı fotoğrafa yer vermişti.

Türkiye-Avusturya’yı Merih Demiral’ın golleriyle 2-1 mağlup ederek EURO 2024’te çeyrek finale yükselmişti.

/rd/

 

İlginizi Çekebilir

Sisi ve Esad, Gazze’yi görüştü
Starmer: Ruanda’ya sınır dışı planı bitmiştir

Öne Çıkanlar