Karamus: Türkiye’nin işgaline karşı alınan tutum yeterli değil

GenelGündem

”Türk devletinin  Kürdistan Bölgesine yönelik saldırılarının uluslararası yasalara göre Irak’ın egemenliğinin ihlal edilmesi” anlamına geldiğini belirten KNK Eş  Başkanı Ahmet Karamus, ”Türk devletinin amacının Güney Kurdistan’ı işgale etmek olduğunu, herkesin buna göre tavır alması” gerektiğini söyledi…

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eş Başkanı Ahmet Karamus Güney Kurdistan’daki temaslarını Rojnews’e değerlendirdi.

Karamus, ”Türk devletinin amacının Güney Kurdistan topraklarını işgal etmek olduğunu” belirterek şunları söyledi:

“Herkes Türk devletinin işgalini askeri sevkiyat, tank, top ve teknolojik düzeyde ele alıyor. Buna ilişkin Güney Kurdistan’daki siyasi partilerin ve örgütlerin bir duruşu var ancak bu sadece beyan düzeyinde kalıyor. İşgal karşısında yapılan bu açıklamalar yeterli değil. Bu temelde tüm Kürt partiler, sivil toplum örgütleri ve tanınmış Kürt şahsiyetlerle görüşmek istedik. Türkiye bu saldırıları sınırları korumak için yaptığını söylüyor ancak bu hiçbir şekilde doğru değil, Türk devletinin amacı Güney Kurdistan’ı işgal etmektir.”

”Türk devletinin 100 yıldır Osmanlı hayalini yeniden canlandırmak istediğini, bugün de bunu yapmaya çalıştığını” belirten Ahmed Karamus, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Güney’deki parti ve örgütlere yapığımız ziyaretlerde bu konuyu görüştük. Özellikle Türk devletinin işgalinin amacını anlattık. Üzerinde durduğumuz diğer konu ise Türk devletinin diplomasi yoluyla kendisine ortak bulmak istemesi idi. Türk devleti ona yardım etmesi için Irak, Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ni ve bir kısım Güneyli gücü bu savaşa sokmak istiyor. Türk devletinin işgali Irak ve Kurdistan Bölgesi’nin egemenliğinin ihlalidir ve bu işgal Irak ve uluslararası hukuka aykırıdır. Çünkü Türk devleti başka bir ülkenin sınırını geçiyor.”

KNK Eş Başkanı Karamus son olarak, “Bilindiği üzere 18 Eylül 2023’te KNK’nin Hewlêr’deki temsilciliğine yönelik bir terör saldırısı gerçekleşmiş ve bu saldırı sonucunda KNK’nin Güney Kurdistan Temsilcisi Deniz Cevdet Bülbün’ün katledilmişti. Mahkeme sürecinin başlamasını bekliyorduk ancak hiçbir gerekçe gösterilmeden duruşma ertelendi. Mahkemenin bu tutumu hukuka aykırıdır” ifadelerini kullandı.

/rn/

İlginizi Çekebilir

Husiler: İsrail’in güneyindeki Eylat kentini hedef aldık
Kürdistan Parlamento seçimleri: 13 parti, 2 koalisyon, 124 kişi kayıt yaptı

Öne Çıkanlar