Rojava’daki parti ve örgütlerden Türkiye’ye tepki

GenelGündem

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına karşı Rojava’daki 35 siyasi parti ve sivil toplum örgütü ortak yazılı açıklama yaptı.

ANHA’da yer alan açıklamada; Türkiye’nin bölgedeki halklara “düşmanca politikalar” yürüttüğü belirtildi. 

 Türkiye ve bağlı paramiliter grupların kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye kentleri Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’de demografik yapının değiştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Türk devleti geçtiğimiz günlerde büyük bir saldırı başlattı. Bu kirli savaş için işgal altındaki Suriye bölgelerinden yüzlerce tankı, binlerce asker ve çeteyi, Irak’ın Güney Kürdistan bölgesine taşıdı. Bütün bu olanlar, bazı Kürt taraflarının işbirliği, Bağdat’ın koordinasyonu ve Irak hükümetinin sessizliğiyle birlikte yapılıyor. Ulusal güvenliğini korumak bahanesiyle PKK’ye yönelik imha saldırıları gerçekleştirmek amacıyla Irak’ın Güney Kurdistan bölgesindeki köy, kent, orman ve bahçeleri yakıp boşaltmayı hedefliyor. Bu bahanelerin tamamının yalan olduğunu çok iyi biliyoruz. Kürdistan gerillalarının Suriye ve Irak’ta DAIŞ’a karşı önemli sorumluluklar üstlendiğini hepimiz biliyoruz. Êzidîleri Fermanlardan kurtardı. O günden bu yana Türk devleti DAIŞ’a ve El Kaide’ye destek veriyor” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin ihlallerine son verilmesi gerektiği vurgulayan açıklamada, uluslararası toplum ve ilgili kurumların gerekli tüm tedbirleri alarak saldırıları durdurması istendi. Açıklamada, Arap Birliği, Arap devletleri, ulusal güçler, hukuki ve diplomatik kurumlara “sorumluluklarınızı yerine getirin” çağrısı yapılarak, “Irak gibi bir ülkenin veya bölgedeki başka bir ülkenin işgal edilmesi, tüm bölgenin işgal edilmesi anlamına gelir ve her ülkenin güvenliği, tüm bölge halklarının güvenliğidir” denildi.

 Açıklamaya imza atan partiler ve örgütler şunlar:

 Demokratik Birlik Partisi (PYD) 

Demokratik Yeşiller Partisi

 Kurdistan Demokratik Barış Partisi

 Kurdistan Liberal Partisi

 Kurdistan Komünist Partisi

 Kurdistan-Suriye Demokrat Partisi

 Suriye Kürt Demokrat Partisi (PDKS)

 Suriye Kürt Demokratik Sol Partisi

 Suriye’deki Kürt Sol Partisi

 Suriye’nin Geleceği Partisi

 Kurdistan Demokratik Değişim Partisi

Çağdaş Kurdistan Partisi

 Kurdistan İşçi Birliği

 Arap Ulusal Konseyi

 Suriye Çağdaş Demokrat Partisi

 Suriye’deki Kürt Demokratik Örgütü Partisi

 Reform Partisi-Suriye

 Süryani Demokrat Partisi

 Kurdistan Kardeşlik Partisi

 Suriye’de Kürt Demokratik Günü Partisi

/MA/

İlginizi Çekebilir

Biden: Gazze’deki savaşı sona erdirmek için çalışmaya devam edeceğim
Silvan’da yangın: 2 bin dönüm arazi zarar gördü

Öne Çıkanlar