Haşdi Şabi Türkmen tugaylarını feshetti

DünyaGündem

Irak’taki Şii milis yapılanması Haşdi Şabi, bünyesinde görev yapan Türkmen tugaylarını feshetti.  Türkmenler Kerkük ve Selahaddin vilayetlerinde kararı protesto etti.

Haşdi Şabi Genel Kurulu, geçtiğimiz Cuma günü (26 Temmuz 2024) Türkmenlerin Selahaddin ve Kerkük vilayetlerindeki Şii gücü olan olan Kuzey Komutanlığı Gücü’nün feshedilmesine karar verdi.

Ayrıca Kuzey sahanın komutanı Ebu Rıza Neccar’ı da görevden aldı.

Söz konusu karar Kerkük ve Selahaddin’deki Şii Türkmenlerin tepkisine neden oldu. Türkmenler iki kentte de protesto gösterileri düzenledi.

Türkmen siyasi partiler, Irak’ta Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali Sistani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, ve Haşdi Şabi lideri Falih Fayyaz çağrıda bulunarak kararın geri alınmasını istedi.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosundaki Muntesirun Fraksiyonu İletişim Sorumlusu Ali Kasım Bayatlı, “Karara karşıyız çünkü kuvvetin komutanı direnişin ve eşitliğin sembolüdür. Öte yandan Türkmen güçlerinin diğer tugaya nakledilmesi Türkmenlerin Selahaddin ve Kerkük’te verdikleri kurbanlara ve fedakarlıklarına karşı haksızlıktır” dedi.

Bayatlı, Bağdat yönetiminde söz konusu karara karşı bir adım atmalarını beklediklerini aksi takdirde ilerleyen süreçte yeni adımlar atacaklarını söyledi.

/rd/

İlginizi Çekebilir

Putin: Amerika’nın Almanya’ya füze yerleştirmesine karşı önlem alacağız
İran’da reformist Arif, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak atandı

Öne Çıkanlar