Katalan lider Puigdemont tutuklama kararına rağmen İspanya’da

DünyaGündem

Puigdemont, etrafı insanlarla çevrili şekilde ülkeye geldi ve bir konuşma yaptı.

Carles Puigdemontbu hafta İspanya’ya döneceğini ve Generalitat (Özerk Hükümet) Başkanı Salvador Illa’nın yemin töreninin yapılacağı genel kurul oturumuna katılacağını açıkladı

Puigdemont hakkında kamu fonlarını zimmetine geçirme ve vatana ihanet suçlarından tutuklama emri bulunuyor. Yargıç Llarena’ya göre bunlardan ilki, Yüksek Mahkeme tarafından Katalan ‘procés’ katılımcıları için çıkarılan affın bir parçası olmayacak.

Katalan siyasetçi Ekim 2017’den bu yana yedi yıldır hakkında tutuklama kararı bulunuyor.

Katalonya’da Puigdemont’u kalabalıklar karşıladı

Barselona’daki Passeig Lluis Companys’de Carles Puigdemont’un katılması beklenen Parlamento önündeki etkinlikte kalabalıklar ellerinde Katalan bayraklarıyla toplandı.

İspanya saatiyle 9:00’da gerçekleşecek etkinlikte on binlerce kişinin toplanması ve ‘V for Vendetta’ filmi tarzında Puigdemont maskeleri takması bekleniyor.

‘Procés’in bir şehidi olarak’ geri dönüş ve tutuklama

Carles Pujgdemont ‘un geleceği, aktif tutuklama emrini sürdüren Yargıç Llarena’ya bağlı olacak. Euronews, eski Generalitat Başkanı Puigdemont’un gözaltına alınıp alınamayacağını netleştirmek için Ulusal Polis Teşkilatı üyeleriyle konuştu. 21’inci Yüzyıl İçin Polis Derneği sözcülerinden César Alvarado, “İspanya’ya girdiğinde yeri net bir şekilde tespit edilecek ve eğer gerçekten onu tutuklamak isteyen varsa polis bunu yapacaktır” dedi.

Bölge meclisinin başkanı,** Puigdemont’un da üyesi olduğu Junts partisinin bir üyesi olan Josep Rull. Kendisi de ofisini kaçak lidere güvenli bir yer olarak teklif etti. Bu gerçekler karşısında Halk Partisi onu  Puigdemont’un ihtiyaçlarına uyarlamak” için “ düzenlemeleri çarpıtmakla” suçladı.

Dönüşüyle birlikte Puigdemont, tutuklanma riskiyle karşı karşıya. Avukat Antonio Gómez de Olea Euronews’e yaptığı açıklamada Parlamento içinde “eski Katalan başkan yardımcısının tutuklanması söz konusu olduğunda bazı korumalar ya da engeller olabileceğini” söyledi.

Gómez de Olea, “Ama sonuçta, ulusal bir bölge olduğu için, er ya da geç tutuklanacaktır, çünkü bir parlamento, AB ya da üçüncü bir ülkenin büyükelçiliği ile aynı yasal statüye sahip değildir” diye ekledi. Tüm bunlar tutuklamanın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

Carles Puigdemont’un tutuklanmasından sonra ne olacak?

Katalan lider, eğer Guardia Civil ya da Ulusal Polis tarafından tutuklanırsa, doğrudan Yüksek Mahkeme’ye sevk edilecek. Ajan César Alvarado, Katalan polisi Mossos d’Esquedra tarafından tutuklanırsa, bir komutanın onu selamladıktan sonra kelepçesiz olarak araca bindirerek nöbetçi mahkemeye götürmesi gerektiğini belirtiyor.

Antonio Gómez de Olea, mahkemeye götürüldükten sonra,“Carles Puigdemont’un serbest bırakılmasına ilişkin bir karar alınacak ve büyük olasılıkla avukatı soruşturma altındaki kişinin özgürlüğünü savunmak için Af Yasasına başvuracak” diyor.

Carles Puigdemont hapse girecek mi?

“Yargıç Llarena üç kavramı değerlendirdiği sürece geçici cezaevine gidebilir: kaçma riski, delillerin yok edilmesi veya suçun tekrarlanması“. Dolayısıyla hukuk uzmanlarına göre tutuklu yargılama seçeneği mümkün olabilir.

Bağımsızlık yanlısı siyasetçinin tutuklanmasının öngörülmesi halinde kitlesel protesto gösterileri düzenlenmesi bekleniyor.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Türk savaş uçakları Süleymaniye’yi bombaladı: Bölgede yangın çıktı
Anket: Her 4 Amerikalıdan 3’ü seçimlerin ‘hayati önem’ taşıdığına inanıyor

Öne Çıkanlar