ABD istihbaratı İran’ın Trump’ın kampanyasını hacklediğini doğruladı

DünyaGündem

ABD istihbarat yetkilileri, Donald Trump’ın başkanlık kampanyasına düzenlenen son siber saldırının arkasında İran’ın olduğunu doğruladı.

BBC Word’te yer alan habere göre FBI ve diğer federal kurumlar ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada İran’ın ABD seçimlerine müdahale etmeyi “anlaşmazlık yaratmak ve demokratik kurumlarımıza olan güveni zayıflatmak” amacıyla seçtiğini söyledi.

Trump, 10 Ağustos’ta İran’ın kampanyasına siber saldırı yaptığını iddia etmişti.  İranlı yetkililer bunu reddetti.

Soruşturmaya yakın kaynaklar, İranlı bilgisayar korsanlarının Demokrat başkan adayı Kamala Harris’in kampanyasını da hedef aldığından şüphelendiklerini söyledi.

ABD istihbarat yetkilileri, yaptıkları açıklamada, “İstihbarat camiası, İranlıların sosyal mühendislik ve diğer çabalarla her iki siyasi partinin başkanlık kampanyalarına doğrudan erişimi olan kişilere ulaşmaya çalıştığından emin” dedi.

“Hırsızlık ve ifşaatlar da dahil olmak üzere bu tür faaliyetlerin amacı ABD seçim sürecini etkilemektir.”

Trump’ın seçim kampanyasına, hedefteki kişinin kötü amaçlı bir bağlantıya tıklamasını sağlamak için güvenilir görünmesi için tasarlanmış bir mesaj olan kimlik avı e-postası gönderildiği bildirildi.

Harris kampanyası geçen hafta kendilerinin de bir kimlik avı saldırısına maruz kaldığını ancak başarısız olduğunu açıklamıştı.

Pazartesi günü açıklama yapan FBI, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenlik Ajansı’nın da aralarında bulunduğu kurumlar, bu taktiklerin “yeni olmadığını” ve Rusya ile İran’ın daha önceki ABD seçimlerinde de bu tür yöntemlere başvurduğunu belirtti.

Saldırı sırasında hangi bilgilerin çalındığı henüz belirsizliğini koruyor. Trump, bilgisayar korsanlarının yalnızca kamuya açık bilgileri elde edebildiğini söyledi.

New York Times, Politico ve The Washington Post, Trump kampanyasının içinden, aday arkadaşı JD Vance’in incelenmesi de dahil olmak üzere gizli bilgilerin sızdırıldığını söyledi. Kuruluşlar şimdiye kadar ayrıntı vermeyi reddetti.

ABD’li yetkililer, İran’ın “ulusal güvenlik çıkarları açısından özellikle önemli sonuçlar doğurabileceğine inandığı” seçimlerin sonucunu şekillendirmek istediğinin açık olduğunu söyledi.

Amerikan istihbarat teşkilatları, “Bu seçim döneminde İran’ın giderek daha saldırgan faaliyetlerde bulunduğunu” da sözlerine ekledi.

İranlı potansiyel bilgisayar korsanlarına yönelik endişeler artıyor.

Microsoft, yakın zamanda İran bağlantılı grupların “önemli etki faaliyetlerinde bulunduğunu” söyledi.

Google’a göre, Başkan Joe Biden’ın geçen ay Beyaz Saray yarışından çekilmesinden önce kampanyası, Trump’ın kampanyası gibi İranlı bilgisayar korsanlarının hedefi olmuştu.

/bbc/

İlginizi Çekebilir

Zelenskiy: Ukrayna’nın Kursk bölgesinde 1250 kilometrekareyi kontrol ediyor
İran, Amerikan seçimlerine müdahale ettiği iddialarını yalanladı

Öne Çıkanlar