Analiz / ABD seçimleri: Demokratlar yükselişte ama zafer kesin değil

DünyaGündem

5 Kasım 2024 ABD başkanlık seçimi için geri sayım başladı. Anketler ve analizler bir birini kovalıyor. En çok merak edilen şey ise Jeo Biden’ın çekilmesinden sonra yerine aday olan Kamala Harris’in Donald Trump’ı alt edip edemeyeceği. 

BBC Word’un Kuzey Amerika editörü Sarah Smith’e göre  ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken ‘’ Demokratlar yükselişte ama zafer kesin değil.’’

Kamala Harris, Perşembe gecesi Demokrat Parti kurultay sahnesine çıktı ve Amerikalılara önlerinde “kıymetli, geçici bir fırsat” olduğunu söyledi: Adaylığını desteklemek ve Donald Trump’ın dokuz yıl önce siyaset arenasına girmesinden bu yana geçen olağanüstü dönemi tarihe gömmek istediğini söyledi. 

40 dakikalık konuşması, Obama’ların haftanın başlarında yaptığı coşkulu hitabet kadar etkileyici değildi ama arenadaki coşku ve güven elle tutulur gibiydi.

Demokratlar arasında yeni bir sayfa açıldığı yönündeki yaygın his ve bir çok ünlünün desteğiyle, parti taraftarları Barack Obama’nın 2008’deki ilk başkanlık kampanyasından bu yana hiç bu kadar heyecanlanmamıştı.

Chicago’daki delegeler arasındaki coşkulu atmosfer, hem bu seçimlere ileri yaşı nedeniyle büyük bir dezavantaj olan Joe Biden ile girmek zorunda kalmamanın verdiği rahatlamadan, hem de Harris ve yardımcısı Tim Walz’un liste başındaki yerlerini nasıl sorunsuz bir şekilde aldıklarından duydukları memnuniyetten kaynaklanıyor.

Ancak perde arkasında parti stratejistleri, 5 Kasım’da kapı kapı dolaşmaları, herkesi sandığa gitmesi ikan etmeleri gerektiğini biliyor. 

Başkan Biden’ın kenara çekilmesinden bu yana geçen haftalarda kamuoyu yoklamaları bu yönde işaretler var  ancak bu hala çok sıkı bir yarış söz konusu. Demokratların örneğin Georgia, Arizona, Nevada, Wisconsin, Pennsylvania, Michigan ve Kuzey Carolina eyaletlerini kazanacağı tahmin ediliyor. 

Bu yerlerin hemen hemen hepsinde, her iki adayın da şansı neredeyse eşit. Bu nedenle son 70 günde siyasi dinamikler tekrar hızla değişebilir.

Barack Obama’nın 2012 seçim kampanyasını yöneten deneyimli Demokrat stratejist Jim Messina, BBC’nin Americast podcastine yaptığı açıklamada, Demokratların zafere doğru ilerlediği yönündeki kesinliğin yersiz olduğunu söyledi.

“Kamala Harris, bu yarışa girdiğinden beri, çok uzun zamandır gördüğüm Amerikan siyasetindeki en iyi 30 günü geçirdi,” dedi. “Ancak hala anketlerde berabere. Demokratlar beş puan geriden beraberliğe geldi. Yani 75 gün kala hala sıkı bir yarış var. “

Trump, Harris’e karşı nasıl kampanya yürüteceğini çözmekte zorlanıyor gibi görünüyor. Hangi saldırı hattını izleyeceğini bilmiyor gibi görünüyor ve hatta alışılmış lakaplarından birine bile karar vermedi.

Önde gelen bir Demokrat stratejist bana Trump’ın yakında Bayan Harris’in kampanyasına nasıl tanımlayacağını çözeceğine inandığını söyledi. Ona göre bu onun büyük siyasi becerisi. Ve bunu yaptığında bu seçim Harris için çok daha zor olacak.

Kongre sahnesinden yayılan tüm canlılık ve iyimserliğe rağmen uyarılar da vardı.

Salı gecesi yaptığı konuşmada Michelle Obama, seçimin son derece sıkı geçeceği konusunda uyardı. Kalabalığa, “Herhangi bir şüpheyi ortadan kaldıracak sayılarda oy kullanmamız gerekiyor. Bizi bastırmaya yönelik her türlü çabayı bastırmamız gerekiyor” dedi. 

Eşi Barack Obama da benzer bir çağrıda bulunarak “İnandığımız Amerika için savaşmak hepimize düşüyor” dedi. 

Bu seçimin sonucunu belirleyecek kritik eyaletlerde seçime girecek adaylar, yapılması gereken çok iş olduğunu çok iyi biliyorlar.

Politico’ya konuşan Michigan’daki Senato yarışında kıyasıya mücadele eden Demokrat Temsilci Elissa Slotkin, “Bu hafta gittiğim her yerde Demokratlara şunu söylüyorum: herkesin sizin kadar enerjik olduğunu düşünereke, sandığa mutlaka gidindiyorum'” dedi.

Kongre salonundaki delegeler, bu haftaki olaylardan açıkça cesaret almış gibi görünüyor ve Obama’ların mesajını ciddiye almış görünüyorlar.

Demokratların 28 yıl aradan sonra ilk kez kazandığı, güneydeki önemli çekişmeli eyaletlerden Georgia’dan 21 yaşındaki Cameron Landin, zaferin hafife alınmaması gerektiğini bildiğini söylüyor. 

Las Vegas’ın bir kısmını da kapsayan bölgeyi temsil eden Nevada Demokrat Temsilcisi Susie Lee, seçimlerin özellikle de kritik eyaletinde son derece rekabetçi olacağından şüphe duymadığını söyledi.

“Bu hiç de çantada keklik değil,” dedi. Nevada’daki bazı seçim bölgelerinin, 50 ila 100 oy kadar az bir farkla belirlenebileceğini açıkladı. “Açıkçası, insanları harekete geçirip sandık başına götürmemiz gerekiyor’’ diye ekledi. 

Bir kongre üyesi ise “Ama size söyleyeceğim – insanların Donald Trump’tan bıktığını düşünüyorum. Harris ve Trump arasında açık bir seçim var. Bence insanlar bunu görüyor” dedi. 

Demokratların Chicago’da düzenlediği siyasi festivali milyonlarca seçmen izledi; ilk üç gecenin her birini 20 milyondan fazla kişi izledi.

Harris-Walz ekibinin bu haftadan sonra kamuoyu yoklamalarında daha da yükseleceği neredeyse kesin. Ancak bu, herhangi bir parti kongresinin ardından beklenen bir şey.

Soru şu olacak: Ülke, bugüne kadar zorlu medya röportajlarından kaçınan ve politika ayrıntıları konusunda çok az şey paylaşan Harris hakkında daha fazla şey öğrendikçe, bu ivmenin ne kadar süreceği merak konusu olacak.

Trump ülkenin neredeyse yarısı üzerinde bir kontrole sahip. 

Demokratlar bu seçimi kesinlikle kazanabilirler, ancak önlerinde çok iş var.

/BBC Word/

İlginizi Çekebilir

Meta: İranlı gruplar, Biden ve Trump’la ilişkili hesapları hedef aldı
30 yıllık hasta tutuklu Cengiz Eker 1 yıldır tahliye edilmiyor

Öne Çıkanlar