Taylor Swift’in Harris’e desteği Amerikan seçimlerini etkiler mi?

DünyaGündem

🔴 Elon Musk’ın viral hale gelen yorumu da dahil olmak üzere çok sayıda ünlü Swift’in Harris’e destek açıklamasına tepki gösterdi….

ABD başkanlık seçimleri giderek yaklaşırken Demokratlar’ın adayı Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Cumhuriyetçilerin adayı eski Başkan Donald Trump, Salı akşamı Philadelphia’daki Ulusal Anayasa Merkezi’nde (National Constitution Center) düzenlenen münazarada kozlarını paylaştı.

Taylor Swift, münazaranın bitiminden birkaç dakika sonra Trump’a karşı yarışan Harris’i desteklediğini duyurdu. Swift, Instagram hikayesinde bir mesaj yayınlayarak, başkan yardımcısının “savunmak için bir savaşçıya ihtiyaç duyduğuna inandığım haklar ve davalar için mücadele ettiğini” belirtti.

“Bence o kararlı ve yetenekli bir lider ve kaosla değil sükûnetle yönetilirsek bu ülkede çok daha fazlasını başarabileceğimize inanıyorum.”

Swift paylaşımında ayrıca, Trump kampanyasının yapay zeka tarafından üretilen ve ünlü şarkıcının onu başkan adayı olarak desteklediğini öne süren görselleri paylaşmasına da değindi: “Bu olay, beni bir seçmen olarak bu seçimle ilgili gerçek planlarım konusunda çok şeffaf olmam gerektiği sonucuna götürdü. Yanlış bilgiyle mücadele etmenin en basit yolu doğruyu söylemektir.”

Trump’ın başkan yadımcısı adayı JD Vance’e bir göndermede de bulunan Swift, “Sevgi ve umutla, Taylor Swift… Çocuksuz kedi sahibi kadın,” dedi.

Tucker Carlson’ın 2022 yılında yaptığı bir yayına ait olan videoda Vance, “Esasında, bu ülkede Demokratlar ve kurumsal oligarklar tarafından, kendi hayatlarında ve yaptıkları seçimlerden ötürü sefil olan ve bu yüzden ülkenin geri kalanını da sefil yapmak isteyen bir grup çocuksuz, kedi sahibi kadınlar tarafından yönetiliyoruz,” demişti.

Sıradan bir destek değil

Ünlülerin destekleri genellikle kampanyalar üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olmasa da, konu Swift olunca işler değişiyor.

Dünyaca ünlü şarkıcı hem kendi ülkesinde hem de küresel çapta büyük bir hayran kitlesine sahip. 283 milyon takipçisi bulunan Swift’in Instagram’daki destek paylaşımı şimdiden 1 milyondan fazla kişi tarafından beğenildi. Taylor konuştuğunda hayranları onu dinliyor ve tek bir paylaşımı bile onun siyaset dünyasını bile nasıl etkileyebileceğini kanıtlıyor. Bu nedenle desteği, anketlere göre şu anda başa baş giden yarışta oldukça önemli.

Pop yıldızı, “seçimin kilidi” olarak nitelendirilen genç seçmenlerin heyecanını pekala artırabilir. Geçmişte yaptığı açıklamalar binlerce kişinin oy vermek için kayıt yaptırmasına yol açmıştı.

Örneğin 2018’de, partizan olmayan ve kar amacı gütmeyen seçmen grubu Vote.org, 24 saat içinde 65.000 yeni seçmen kaydının yapıldığını bildirmişti. Bu artış, Swift’in iki Demokrat kongre adayını desteklemesinin ardından geldi.

Geçen yıl eylül ayında şarkıcı Instagram’da takipçilerini oy kullanmaya teşvik eden kısa bir mesaj yayınladı. Bunun ardından Vote.org, paylaşımdan sonraki bir saat içinde katılımda yüzde 1,226’lık bir artış olduğunu bildirdi. Kayıt yaptıran 18 yaşındaki gençlerin sayısı 2022’deki rakamların iki katından fazlaydı.

Swift’in etkisi ABD ile sınırlı değil. Brüksel de bu yıl Swift’ten geçtiğimiz yaz yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde genç seçmenleri harekete geçirmesini istemişti.

Mayıs ayında Newsweek, 25 yaş altı seçmenlerin üçte birinin Swift’in desteklediği bir adaya oy verme olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirten bir anketten alıntı yaptı.

California Valisi Gavin Newsom daha önce Swift’in Demokratları desteklemesi için kamuoyuna çağrıda bulunmuş ve Swift’in etkisinin “2024 ABD başkanlık seçimleri üzerinde son derece güçlü bir etkisi” olacağını söylemişti.

TMZ’ye verdiği demeçte “Swift’in sadece gençlerin bir sesleri olduğunu ve bir sonraki seçimde bir seçenekleri olması gerektiğini düşünmelerini sağlamak için başardığı şey bence son derece güçlü,” dedi.

Musk çılgına döndü

Swift’in Harris’e yönelik destek açıklamasının ardından ünlüler, politikacılar ve hayranlardan tepkiler yağdı.

Swift’in açıklamasını beğenen yıldızlar arasında Blake Lively, Mindy Kaling, Lupita Nyong’o, Jennifer Aniston, Selena Gomez, Jennifer Garner ve Oprah yer alırken, Harris’in başkan yardımcısı adayı Tim Walz, MSNBC’de Rachel Maddow tarafından kendisine bildirilen Swift’in desteğine şu sözlerle yanıt verdi: “Her şeyden önce Taylor Swift’e inanılmaz derecede minnettarım. Bunu aynı zamanda bir kedi sahibi olarak da söylüyorum… ”

Harris’in kampanya sözcüsü Michael Tyler ise şunları söyledi: “Bu kampanyaya destek verdiği için kendisine son derece minnettarız. Açıkçası, inanılmaz derecede etkili biri. Sosyal medyada milyonlarca takipçisi var. Ayrıca Harris-Walz koalisyonunun artan çeşitliliğini de temsil ettiğini düşünüyorum.”

Trump kampanyası için çalışan David Bossie’ye destek sorulduğunda şu yanıtı verdi: “Umurumda değil.”

Bossie sözlerine şöyle devam etti: “Amerikan halkı çok akıllıdır ve ünlülerin bir kişiyi diğerine desteklemesi elbette ilginç ama bunun insanların oyları üzerinde bir etkisi yok. Amerikan tarihinde ilk kez böyle bir şey olacak mı göreceğiz.”

Milyarder Elon Musk da “Tamam Taylor… sen kazandın… Sana bir çocuk vereceğim ve kedilerini hayatım pahasına koruyacağım” yorumunu yaptı.

Musk’ın yorumu kısa sürede viral oldu ve çok sayıda eleştiri aldı.

Tahmin edilebileceği gibi, internette çok sayıda kişi Taylor’un paylaşımı ile seçimin bittiğini ilan etti.

İnsan kaçakçılığı ve tecavüz gibi suçlamalardan yargılanmayı bekleyen tartışmalı sosyal medya ünlüsü Andrew Tate de konuyla ilgili yorum yaptı. “Artık resmileşti. Taylor Swift, Kamala’yı destekliyor bu yüzden sanırım Trump’a oy vereceğim.”

Seçim bazılarının ilan ettiği gibi “sona erdi” mi bilinmez ancak ABD’li yıldızın, Trump destekçilerini kızdırdığı ve aksini söylemelerine rağmen Swift’in desteğinin sadece etkili olmakla kalmayıp aynı zamanda 2024 seçimlerinde önemli bir kültürel kilometre taşı olduğu açık.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Neçirvan Barzani ve İngiltere’nin Askeri Danışmanı görüştü
14. BRICS ülkeleri yüksek temsilciler güvenlik toplantısı başladı

Öne Çıkanlar