İran Irak’a 118 Kürt siyasetçi için ‘iade dosyası’ verdi

DünyaGündem
🔴 İran Dışişleri Bakanlığının aralarında PAK, Komela, İ-KDP ve PJAK’lıların olduğu Rojhılatlı 118 Kürt siyasetçinin iadesi için Irak’tan resmi talepte bulunduğu açıklandı.

İran yarı resmi ajansı Mehr Ajansı’na açıklamalarda bulunan İranlı yetkili Kazem Garibabadi, İran Dışişleri Bakanlığı’nın aralarında PAK, Komala, PJAK ve İ-KDP’lilerin olduğu 118 Kürt siyasetçinin kendisine teslim edilmesi için dosya verdiğini bildirdi.

Abadi, İran ve Irak arasında ”Terörle Mücadele Ortak Yargı Komitesi” kapsamında Kürt siyasetçilerle ilgili ‘yasal işlem’ başlatıldığını da belirtti.

Abadi, ‘terör eylemleri’ gerçekleştirmekte itham ettiği Rojhilatlı Kürt siyasetçilerinin iade talebinin ise ” İran İslam Cumhuriyeti ile Irak arasında suçluların iadesine ilişkin anlaşmaya” göre yapıldığını da açıkladı.

Öte yandan açıklamanın İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın Irak ziyaretiyle aynı güne denk gelmesi de dikkat çekti.

Irak ve  İran Cumhurbaşkanları ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri görüştü

Irak Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi’nin iki ülke cumhurbaşkanlarının görüşmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamaya göre, Irak Cumhurbaşkanı Reşid, İran’lı mevkidaşı Pezeşkiyan ile Bağdat’taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi.

​​​​​​​Reşid, görüşmede, ”iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü ve tarihi olduğunu ifade ederek, İran’ın Irak’ın önemli bir komşusu olduğunu ve bölgeyi destekleme ve istikrara kavuşturma konusunda büyük bir bölgesel konuma sahip olduğunu” söyledi.

”Terörle mücadele için ortak işbirliğinin güçlendirilmesine” işaret eden Reşid, ”sınır güvenliğini sağlamak ve bölgedeki gerilimleri sona erdirmek için işbirliğine” dikkati çekti.

 

 

İlginizi Çekebilir

Gazze’de İsrail askeri helikopteri düştü: 2 ölü, 7 yaralı
Narin’in tutuklu amcası Salim Güran görevden alındı!

Öne Çıkanlar