İsrail Birleşmiş Milletler okulunu bombaladı: 18 ölü

DünyaGündem
🔴 İsrail ordusu Gazze’de savaş yüzünden evlerinden olmuş Filistinlilerin sığındığı Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı bir okulu bombaladı. 18 kişi hayatını kaybetti.
 
BM Genel Sekreteri Guterres, okul saldırısında 6 BM personelinin öldüğünü bildirdi.

Nuseyrat’taki okul geçen 11 ayda birkaç saldırıya daha uğramıştı.

Gazzeli sivil savunma ekiplerinin sözcüsü Mahmud Bassal sosyal medya sitesi Telegram’dan yaptığı paylaşımda, “BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) ait bu okul dördüncü kez bombalandı, ikisi BM personeli 18 kişi öldü” dedi.

İlerleyen saatlerde bir açıklama yapan UNRWA ise olayda altı personellerinin öldüğünü, bunun savaşın başından beri ajansın tek seferde verdiği en büyük kayıp olduğunu bildirdi.

BM ajansından yapılan açıklamada, “Öldürülenler arasında UNRWA’nın barınaklardan sorumlu müdürü ve yerlerinden edilmiş insanlara yardım eden diğer ekip üyeleri de vardı” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, okullar ve diğer sivil tesislerin her zaman korunmak zorunda olduğu kaydedildi.

Topraklarının yüzde 90’ı çatışma alanı ilan edilen Gazze’de okul binaları Filistinlilerin sığınabildiği az sayıdaki tesislerden. Ancak İsrail savaş boyunca çok sayıda okulu bombaladı. Global Education Cluster’e göre Gazze’deki okulların yüzde 90’ından fazlası İsrail saldırılarında zarar gördü.

İsrail ordusu Nuseyrat saldırısının ardından binada Hamas’a ait komuta ve kontrol merkezi olduğunu öne sürdü, “hassas bir saldırı” gerçekleştirdiklerini açıkladı. Ordu, sivil kayıpları en aza indirmek için “çeşitli önlemler” aldıklarını da belirtti.

Guterres’ten açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı’nda yerinden edilen sivillerin sığındığı UNRWA okuluna düzenlediği saldırıda 6 BM personelinin öldüğünü bildirdi.

Guterres, X hesabından bir mesaj paylaştı.

“Gazze’de olanlar hiçbir şekilde kabul edilemez.” vurgusunda bulunan Guterres, İsrail’in bugün yine sığınağa dönüştürülen ve yaklaşık 12 bin kişinin bulunduğu, BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait bir okula hava saldırısı düzenlediğine dikkati çekti.

Guterres, İsrail saldırısında 6 BM personelinin öldüğünü kaydetti.

BM Genel Sekreteri, bu ve benzeri uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin korkunç ihlallerinin hemen sonlanması gerektiğinin altını çizdi.

/DW-Ajans/

 

İlginizi Çekebilir

Edirne: 4 Kürt aktivist İran’a iade edilmek isteniyor
TİGEM: 15 safkan Arap tayını satışa çıkardı

Öne Çıkanlar