Musa Anter, 32 yıl önce katledildiği sokakta anıldı

GündemMedya

🔴 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’ın Seyrantepe mahallesinde uğradığı silahlı saldırıda öldürülen gazeteci Musa Anter, katledilişinin 32’inci yıldönümünde anıldı…

İlketv’den Ömer Çelik’in haberi:

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından, katledildiği Seyrantepe semti 442. sokakta düzenlenen anma törenine Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, gazeteci Hüseyin Akyol, DEM Parti Diyarbakır milletvekilleri Adalet Kaya ile Serhat Eren, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ile Doğan Hatun, Silvan Belediyesi Eşbaşkanı gazeteci Kadri Esen, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MGK) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır il örgütleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesi ile çok sayıda gazeteci katıldı. Açıklamada Musa Anter ve katledilen diğer gazetecilerin fotoğrafları taşındı.

‘Katilleri bugünün bu iktidarda bulunan isimler tarafından aklandı’

Anmada ilk olarak konuşan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı ve Dicle Müftüoğlu, şunları söyledi:

“Öğretmenimiz, bilgemiz Ape Musa’yı anmak için bir araya geldik. 32 yıl önce bu sokakta Ape Musa’y JİTEM elemanları katletti. Ama biz biliyoruz ki bunun arkasında siyasi iktidar vardı. Yapılan yargılamalarda aslında tetikçilerin adı yazıldı, onlar dahi cezalandırılmadı. Bu dava 30 yılın ardından 2 yıl önce cezasızlıkla sonuçlandırıldı ve katilleri bugünün bu iktidarda bulunan isimler tarafından aklandı. Bugünkü iktidar bu katliama, yüzleşme adı altında başladığı davaya rağmen bu katliamı ortak oldu, o suçlulara akladı.” 

‘Kürt gazeteciler gerçekleri yazmaya devam ediyor’

Musa Anter’in ardından birçok Kürt gazetecinin katledildiğini hatırlatan Müftüoğlu, şöyle devam etti:

“Ape Musa’nın neden katledildiği aslında bu coğrafyaya bakınca anlaşılıyor. Çünkü bu coğrafyada katliamlar hak ihlalleri Kürde ayatılan bir soykırım gerçekliği var ve bunun dünyaya duyurulmasının önüne geçilmek için Ape Musa katledildi. Onunla birlikte de bitmedi. Ape Musa’nın ardından onlarca gazeteci katledildi, hapsedildi, gazete binaları bombalandı ve bu katliam sürdürülmeye çalışıyor. Dün Ape Musa’nın faillerini aklayanlar bugün Nagihan Akarsel’i, Gülistan Tara’yı katlederek bu katliamı aslında sürdürmeye devam ediyorlar. Kürt gazetecileri ise bunun karşısında gerçekleri yazmaya, bu halkın gerçeklerini yazmaya devam ediyor.” 

‘Hakikati dünyaya duyurmak için mücadele ediyoruz’

“30 yıl aşkın süredir aslında bu mücadele sürüyor. Ape Musa’yı katlederken bu mücadeleyi bitireceklerini düşünenlere inat Ape Musa’nın küçük generalleri ardılları bu mücadeleyi sürdürmeye devam ettiler. Bugün de onun ardından bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Başta Kürt halkına, kadınlara, çocuklara yönelik katliamlar son buluncaya kadar bunları dünyaya duyurmaya devam edeceğiz. Bugün Narin’in katledildiği coğrafyadayız. Çünkü böylesi bir çürümüşlüğü yaratan bir gerçeklik var ve biz bu gerçekleri açığa çıkarmaya, bu çürümüşlüğü yansıtmaya devam edeceğiz. Özgür basın baş eğmedi, baş eğmeyecek. Ape Musa’nın, Nagihan Akarsel’i Gülistan Tara’nın ardından mücadelemize devam edeceğiz.”

‘Ardılları devam ediyor’

Dicle Anter ise Musa Anter’in 32 yıl önce “belirli bir irade” tarafından, planlı bir şekilde katledildiğine dikkat çekti. Bu katliamı Kürt gazetecilere dönük “büyük bir darbe” olarak nitelendiren Anter, “Bu bir insanlık suçuydu” dedi. Anter, “Çete anlayışı ile çalışan kişiler, kurumlar kendi başlarına değil, Ankara’dan belli bir yürümeyle bu cinayeti planlamıştı. Kürt basınına karşı yapılan bu büyük darbeye karşı, Musa Anter’in generalleri her türlü zorluğa karşı fedakarlıkla, cesaretle yollarına devam ediyorlar. Babam sağ olsaydı, ‘Ne kadar çalışkanlar’ derdi” şeklinde konuştu.

Fotoğraf: Refik Tekin

‘Acımız ve öfkemiz hala sıcak’

Gazeteci Hüseyin Aykol’da “Kimler öldürdü, biliyoruz. Acımız da öfkemizde hala sıcak. Bunu biz daha sonra gazeteler çıkararak, ajanslar kurarak, televizyon yayınları yaparak gösterdik. Onun kalemini yerde bırakmadık, bırakmayacağız da” ifadelerini kullandı. Aykol sözlerini, 23 Ağustos’ta öldürülen gazeteciler Gülistan Tara ile Hero Bahaddîn’i anarak tamamladı.

‘32 yıl önce Apê Musa’yı katlettiler, bugün Narin’i’

Son olarak söz alan DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, “Apê Musa’nın arkadaşlarının, ardıllarının başı sağ olsun. Burada 32 yıl önce Apê Musa katledildi. Onun failleri burada teşhir etmek isterdik. Failleri belli ama bu sistem onu savunuyor. Savunduğu için her sene burada anmaya devam edeceğiz. Onun ardılları durmuyor. 32 yıldır çok arkadaş katledildi. Ama 32 yıldır onları unutmuyoruz, hatırlıyoruz. Bugün ailesi ve ardılları burada. ‘Kürtlerin basını ses çıkarmasın. Hakkını isteyenler, basına sahip çıkanlar, kültürüne sahip çıkanları katlediyoruz. Faillerini de teşhir etmiyoruz’ diyorlar. 32 yıl önce Apê Musa’yı katlettiler, bugün Narin’i. Failleri belli. İnanıyoruz ki Narin’de biter. Faili meçhuller son bulur” ifadelerini kullandı.

Kalabalık grup konuşmaların ardından, “Özgür basın susturulamaz” sloganlarıyla Musa Anter’in katledildiği yere yürüdü. Burada bir dakika saygı duruşunda bulunan kalabalık grup, yere Musa Anter’in fotoğrafı ile karanfil bıraktı.

 

İlginizi Çekebilir

AB, Rus varlıklarını teminat göstererek Ukrayna’ya 35 milyar euro kredi verecek
Lübnan hükümeti İsrail’i Birleşmiş Milletler’e şikayet etti

Öne Çıkanlar